ИТ Новини

Четки за зъби бяха използвани за DDoS атака

Това е напомняне, че дори и най-малките интелигентни домашни устройства могат да бъдат заплаха. Ето как да се защитите.

Звучи по-скоро като научна фантастика, отколкото като реалност, но швейцарският вестник “ Aargauer Zeitung“ съобщи, че около три милиона смарт четки за зъби са били хакнати от злоумишленици, за да извършат разпределена атака за отказ на услуга (DDoS). Тези безобидни приспособления за миене на зъби са се превърнали във войници в армията на ботнет. Те са извадили от строя швейцарска компания за няколко часа и са нанесли щети за милиони евро.

Не, това не е шега.

Макар че подробностите са оскъдни, знаем, че компрометираните четки за зъби са работили с Java. Това е популярен език за устройства от типа „интернет на нещата“. След като са били заразени, глобалната мрежа от вредоносни четки за зъби е осъществила една много успешна DDoS атака.

Пренастроените четки за зъби са постигнали това, като са наводнили швейцарския уебсайт с фалшив трафик, ефективно изключвайки услугите и причинявайки мащабни прекъсвания.

Този епизод показва, че заплахите непрекъснато се разширяват, тъй като интернет на нещата все повече навлиза в ежедневието ни. „Умните“ четки за зъби са вече на 10 години. Устройства, които някога са изглеждали безобидни и откъснати от цифровата екосистема, сега са потенциални входни точки за киберпрестъпниците. Последиците са огромни, не само за личния живот и сигурността на индивидите, но и за националната инфраструктура и икономическата стабилност.

Стефан Цугер, директор на отдела за системно инженерство в швейцарския офис на компанията за сигурност Fortinet, казва:

„Всяко устройство, което е свързано с интернет, е потенциална цел или може да бъде използвано за атака“.

Всеки, който обръща голямо внимание на киберсигурността, от години знае за тази заплаха. Както през 2016 г. Джеймс Клапър, бивш директор на националното разузнаване на САЩ, заяви:

„Устройствата, проектирани и пуснати в експлоатация при минимални изисквания и тестове за сигурност, и все по-нарастващата сложност на мрежите биха могли да доведат до широко разпространени уязвимости в гражданските инфраструктури и системите на правителството на САЩ“.

Това вече не е „би могло“. Вече живеем в домове, пълни с незащитени устройства на интернет на нещата (IoT – Internet of things).

Как е възможно това? Както обяснява Марк Хоупт, ръководител на отдела за информационна сигурност на центъра за данни на оператора DataBank, причината е, че много от устройствата на интернет на нещата са изначално несигурни по две основни причини. Пренебрегване и липса на интерфейс, който да позволява добавяне на мерки за сигурност и укрепване. И наистина, как точно ще контролирате настройките за сигурност на четката си за зъби? Как да добавите антивирусна програма към хладилника си? Не можете.

И така, какво можете да направите?

Като начало, според думите на Зугър, можете автоматично да актуализирате всичките си устройства, когато е налична актуализация. Но можем ли да актуализираме всичко?

Освен това никога не трябва да зареждате устройството си от обществен USB порт. Същият този порт, който зарежда вашето устройство, може и да го зарази.

Трябва да обърнете внимание и на това, ако устройството ви изведнъж започне да губи енергия по-бързо от нормалното. Разбира се, това може да е просто остаряла батерия, но също така може да е зловреден софтуер, работещ във фонов режим.

Трябва да внимавате и с обществените Wi-Fi връзки. Същата връзка, която ви позволява да гледате TikTok, може да зарежда зловреден софтуер във вашия смартфон. И да, вече във вашата умна четка за зъби.

Решението на всичко това е ясно. Трябва да пренастроите защитната стена на вашата домашна интернет връзка.

И накрая – това съвсем сериозно го казва изданието zdnet – не купувайте IoT устройство, ако нямате реална нужда от него. Смарт телевизор? Разбира се, как иначе ще гледате Супербоул? Но пералня, ютия, четка за зъби? Не. Просто кажете „не“.

Тъй като се движим напред към едно все по-свързано бъдеще, нека се погрижим цифровата ни хигиена да е толкова добра, колкото и денталната ни хигиена.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu