Новини

Общински съветник предлага да преименуват улица „Граф Игнатиев“ на „Свободна Украйна“

Общинският съветник Методи Лалов е внесъл в Столичния общински съвет доглад, в който предлага ул. „Граф Игнатиев“ в София да бъде преименувана на ул. „Свободна Украйна“.

В доклада си Лалов отбелязва, че една от емблематични за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя, който обаче според него като изразител на руските имперски интереси е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България.

Лалов допълва, че граф Игнатиев има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чиито състав участва лично. По думите му граф Николай Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г. – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили постигат съгласие новата българска държава да има територия, която в голяма степен съвпада с границите на Българската екзархия. „Така, в резултат на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните договорки между Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в пределите на Османската империя – до 1912 г.“, заявява Методи Лалов.

Той коментира, че обозначаването на тази важна за българите улица с името на човек, работил против интересите на България и отговорен за обесването на Васил Левски, представлява тежко оскърбление за българския народ. Лалов посочва също: „Затова и за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани предлагам ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана. В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна.“

В доклада се казва още, че Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие следва да съгласува предложението със съответната общинска администрация по местонахождение на улицата. Методи Лалов допълва, е независимо от това еизпратил искане за съгласуване до кмета на район „Средец“, което ще представи при обсъждането на доклада в комисиите на Столичния общински съвет.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu