Забавно

Меандрите на река Арда – красотата на водата

Има нещо много успокояващо в това да гледаш водата. Може би затова повечето хора обичат моментите, в които се наслаждават на морето или на бистрите ни реки. Винаги, когато избирам поредната си дестинация, за да опозная Родината, много се радвам, ако там има и река. Водата действа успокояващо и в същото време ни показва, че всичко тече и преминава. Така избрах и да ви запозная с едни красиви, почти художествени природни творения, на които може да се насладите – меандрите на река Арда.

Меандри река Арда
Автор: Надя Тодорова

Малко информация за реката.

Река Арда е един от най-красивите и пълноводни водоеми в страната ни. Името ѝ произлиза от траките и означава „бяла река“. Тя е най-големият десен приток на река Марица. Арда извира от връх Ардин, намиращ се в Родопите и след дългия си път от 250 км се влива в река Марица.

река Арда
Автор: Georgi Nunev

Но какво означава меандър?

Най-просто обяснено, меандър означава завой, който прави реката по време на своето пътуване. Криволичейки между различни планински терени, тези красиви извивки създават наистина неописуеми гледки пред жадните погледи на туристите. Причината, поради която се създават меандрите, обикновено е планинският характер на реките.

 

Къде може да наблюдавате меандрите на река Арда?

Невероятните завои, които образува дългата река, са най-впечатляващи в средното ѝ течение. Поради терена, през който преминава, тя криволичи между величествени отвесни скали, куполи и масиви. В тази статия ще отбележим накратко най-подходящите места, от които може да наблюдавате меандрите.

меандрите на река Арда
Автор: Slavi Mihov

Миньорското градче Маджарово – гледка към меандрите на река Арда.

Маджарово се намира на около 40 км от град Харманли. От местността е много лесно и достъпно да наблюдавате завоите на реката, без да се налага да преминавате през дълги пътеки. Тук реката образува 180-градусов завой, който оставя своите посетители без думи. Също така имате възможност да слезете до самия бряг на реката до така наречения „Плаж на орлите“, от където може да наблюдавате прелитащите величествени бели лешояди. До мястото ще стигнете, като поемете от Маджарово посока Бориславовци. Меандърът се вижда от самия път, а до брега се стига по криволичещ черен път за около 20 минути пеш.

Меандрите в района на язовир Кърджали.

Тук може да посетите няколко от тях, но най-известният е познат с името „Завоя“. Мястото ви кара да забравите за времето и просто да гледате, наслаждавайки се безмълвно. Може да го откриете по пътя Рибарци – Стар Читак, намиращи се на южния склон на язовира. Пейзажът, който създава тук е наистина много красив, защото пред очите ви се вливат в едно река Боровица и река Арда. След като преминете село Стар Читак, „Завоя“ ще се появи пред погледа ви и ще ви омагьоса с красотата си завинаги. Ако желаете да видите още един прекрасен меандър в тази посока, може да продължите нагоре към село Сухово. Там попитайте местните хора, за да ви упътят към завоя на реката. Високо над реката панорамата е несравнима.

язовир Кърджали
Автор: Надя Тодорова

Завоите на реката край село Русалско.

Друг маршрут, по който също може да проследите пътя на реката, е като от Кърджали поемете посока село Боровица и на разклона за селото завиете наляво. Пътят е асфалтиран, но доста тесен и с множество завои. Това обаче изобщо няма да ви изплаши, защото пътешествието преминава успоредно до реката и ви дава възможност непрекъснато да се наслаждавате на красивите речни извивки. Преминавайки село сполука, ще достигнете до „Бул кая“ и тук река Арда прави изумителен 300-градусов завой. Наистина си заслужава да се види!

 край село Русалско
Автор: Maria Aleksieva

Какво друго може да видите около меандрите на река Арда?

Родопите са място, наситено с невероятни гледки, природни забележителности и туристически обекти. Местата, за които ви разказах, не са от най-популярните и в тях ще намерите капчица спокойствие и тишина. Друго интересно нещо, което може да посетите в Родопите е крепостта Моняк, забравеното село Лисиците, тракийското светилище Кромлех, каменния комплекс Перперикон, както и много други.

Лично за мен посещението на меандрите е един страхотен начин да се докоснете до красотата на речното пътешествие, без да се налага да се натоварвате твърде много физически. Ако пък сте любители на туристическите преходи, спокойно може да комбинирате меандрите с други природни забележителности, за да запълните програмата си. Едно е сигурно – водата има специално въздействие над съзнанието ни, тя е извор на живот и трябва да я ценим! Горещо ви препоръчвам да си изберете поне едно от местата, от които може да се полюбувате на меандрите на река Арда.

Дяволския мост


Дяволския мост е известен старинен мост, който е изграден над река Арда, северно от град Ардино. Мостът се намира насред живописен пролом, на 420 метра надморска височина и ограден от двете страни от стръмни склонове, които достигат 800 метра надморска височина. Мястото е изключително живописно. Самата конструкция на моста представлява 56 метра дълга структура, широка 3.5 метра, като има 3 свода за основа, на тях са направени и полукръгли отвори. Централния свод е над 11 метра, освен това на самия мост има и парапет висок 12 сантиметра.

Изграден е в началото на 16-ти век, по заповед султан Селим I. Свързвал е Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. В днешно време мостът не се използва, но е много красив и привлича много туристи ежедневно поради фигурата, която се образува от неговата постройка и отражението във реката под него, която погледната около обяд, отдалеч, наподобява лицето на дявола, от където идва и неговото име.

Пътят до моста е удобен, асфалтиран, а пред него има и паркинг. За да посетите моста се заплаща и входна такса. Мястото е удобно за цялото семейство. Там също така можете да си закупите и сувенири. До него има и табелки с информация, а на самия мост има чудни гледки към реката и планината.

Местоположение и Маршрут

За да стигнете до Дяоволския мост, трябва да идете до село Дядовци, то се намира на 5 километра северно от град Ардино, в Южна България.

От Дядовци, трябва да продължите по главния път през селцето, който отива на север. Разстоянието от селцето до самия мост е почти 4 километра. Пътят е планински, тесен и асфалтиран. След няколко километра има уширение на пътя, където може да оставите автомобила си, а също така може и на самия вход където има паркинг.

След това ще стигнете до началото на местността, където има вход и трябва да се заплати такса. След като заплатите таксата може да продължите напред и да се качите на моста, също така може да се покатерите нагоре, преди качването на моста, вляво и да го снимате от по-високо.

На входа към моста се предлагат и сувенири и други интересни неща. Разходката е подходяща за деца, тя е лека и приятна. Най-добър период за посещаване е през ранно лято, когато реката е най-пълноводна и всичко е разцъфтяло.

Още за Дяволския мост

Мостът се намира близо до Ардино, на 4 километра и няколкостотин метра от село Дядовци.

До него се стига по удобен асфалтов път в посока север. Той е разположен в красива местност в Родопите, природата около него е уникално красива, също така можете да видите и височките отвеси около моста. В района също така се срещат и много видове животни като: лисици, жаби, гущери, орли, таралежи и много други.

На местността има много красиви гледки, а реката също е много приятна. Освен интересната структура на моста и богата история, може също да седнете на сянка и да се порадвате на спокойствието и природата. Чудесна идея за разходка с цялото семейство, тъй като маршрута е лек и удобен. Разходката след оставянето на колата отнема не повече от 20-30 минути.

Мостът е построен в началото на 16 век. За да видите чудните гледки на моста е най-добре да идете между 11 и 12 на обяд, когато отражението се образува и прилича на изражението на Дявола. За да го видите, трябва да застанете малко след входа на местността, точно отстрани (източна страна) на моста и да гледате към водата и него.

Тъй като покрай моста има и други много интересни местенца, а самата разходка ще ви отнеме не повече от 1 час, може спокойно да го съчетаете с други забележителности.

Други забележителности близо до Дяволския мост

Освен Дяволският мост, на около 39 километра североизточно, също така е и Меандъра на язовир Кърджали. Забележителността е чудна извива на реката. Там има уникална панорамна площадка. Тя се намира между селцата Стар читак и Рибарци, точно на пътя. Там има място да оставите колата си встрани и да се насладите на чудесните гледки. За да стигнетедо мястото, трябва да се върнете към село Дядовци, а после към Ардино, след което да поемете на изток Джебел, като след 8 километра, трябва да завиете наляво, към село Рибарци. След около 9 километра, следва ляв завой, в посока север, пътят ви води към Боровица, от там трябва да продължите на североизток към Стар Читак, а от там към село Рибарц, след Стар Читак се оглеждайте вляво за гледката.

От градчето Ардино, в посока юг, можете да продължите по пътя само на няколкостотин метра можете да посетите Тракийски скален култов комплекс Орлови скали. Това е красива местност с интересни забележителности, като разходката също е доста приятна. От центъра на град Ардино, трябва да продължите по главния път в посока юг, към Светулка. След около 350 метра, малко преди преди края на града, трябва да завиете вляво, и след около 170 метра, пак вляво. След още 650 метра трябва да направите пак ляв завой, и след това пак десен и след това отново десен. Малко след това отново десен, следвайте пътя и ще стигнете до входа на местността. Имате да изминете около 2 километра и ще стигнете до местността, пред която има и място за няколко автомобила.

Друга интересна забележителност наблизо е пещера Утробата – пещерата се намира близо до пътя между селцата Пъдарци и Ненково. Пещерата се намира на около 65 километра североизточно от Дяволския мост. За да стигнете до там трябва да се върнете към Дядовци, след това към Ардина, а от там по пътя към Кърджали, след което да продължите на североизток към село Пъдарци. Малко след селцето, в същата посока(на север) към село Ненково, вдясно ще видите и табела, а и място за оставяне на колата ви. Трябва да спрете там. Трябва да продължите по пътеката, която е малко над 2 километра, разстоянието се изминава за около 1 час в посока. Тя е добре маркирана. Движи се само в посока изток.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu