Новини

Колко са видовете панелни блокове в България?

Блоковете, изградени от панели, са изключително разпознаваеми – еднотипни, обхващащи обикновено цели квартали, със скучна визия, високи и често с множество входове. Построени по време на социализма, те са бързо решение за нуждаещите се от дом, тъй като строежът им е по-кратък, по-изгоден и по-лесен от този на тухлените сгради.

Тъй като цената им е по-ниска от тази на новото строителство и от тази на старите тухлени сгради, над 2 милиона българи продължават да живеят в панелни блока в цялата страна. Това обаче не е задължително да е лоша новина. Ако се поддържат правилно, санират се и се полагат грижи за тях, панелните блокове могат да се окажат не толкова лош избор на жилище и дори могат да имат някои предимства пред тухленото строителство освен ниската цена като сеизмичната устойчивост например.

История на панелните блокове

Освен видовете панелни блокове и видовете строителство потенциалните купувачи на ново жилище се вълнуват и от историята на панелните блокове, и то не от чисто любопитство кога и защо се появяват на пазара, а за да преценят качеството им, познавайки историята им и метода на строене.

В началото на ХХ век в предградие на Ню Йорк в САЩ се появяват първите панелни блокове. Германия, Франция и Великобритания са следващите държави, в които масово навлиза панелното строителство. От там то е привнесено в страната ни през 1958 година, първоначално в София, а по-късно и в други градове у нас.

Налагането на бурното строителство на панелни блокове в България се дължи на масовото преселване на много хора от селата към градовете, за да работят в множеството новоизградени фабрики и предприятия, което поражда нуждата от много жилища, построени бързо и на ниска цена, в които да се настанят новите жители на градовете.

Видове панелни блокове

Два типа е бързото строителство, което масово се среща у нас:

1. ЕПК строителство, за което се използват вертикални и хоризонтални кофражни платна с еднакъв размер и което също е бързо и изгодно, подобно на това на панелните блокове. Началото му е поставено през 60-те години на миналия век в Германия. Този тип строителство е по-устойчиво, по-стабилно, но и по-скъпо от панелното, а и вече не се практикува у нас.

2. Панелни блокове, при които се правят отделни панели, които се сглобявали на мястото на строежа, като се заваряват едни за друг. Тези панели представляват решетки oт apмaтypнo жeлязo, зaляти с бeтoн. Панелните блокове в България са строени по различни номенклатури:

  • номенклатурата Бс-2-63 за панелни блокове с 4 и 6 етажа с малко надлъжно междуосие 3,60 метра, каквито блокове можем да видим в ж.к. Свобода, Дружба 1, Сухата река, Младост 1 и много други софийски квартали,
  • номенклатурата Бс-VIII-Сф от 1965 година за панелни блокове с осем етажа за сеизмични райони,
  • номенклатура 2-64 „Земляне“ от 1964 година, като блоковете се отличават с изнесената напред стълбищна клетка, където се намира асансьорът,
  • номенклатура Бс-2-69, подобна на 2-64, но с междуосие от 3.60 метра, използвана масово както в столицата, така и в редица други големи български градове, в които са построени цели жилищни квартали по този начин до края на 1970 година,
  • номенклатурата Бс-69-Сф, последната номенклатура, по която се строят панелни блокове до края на панелното строителство, поставен около 1990 година.

Номенклатурата може да ви ориентира не само за видовете панелни блокове в България, но и за приблизителната година на построяване, която е от ключово значение, тъй като панелните блокове имат определена продължителност на живота – строени са така, че да имат срок на експлоатация обикновено малко над 50 години, което означава, че за много от тях предопределеното им време е приключило.

Трябва да имате предвид това, ако търсите жилище за закупуване и да се съобразите, че блок, строен по първата номенклатура отдаван е  изживял годините си. Естествено, ако се санират и поддържат, животът им може да бъде удължен, но ако търсите жилище, в което да създадете семейство, да остареете и да отглеждате внуци, това може да не е най-добрият вариант, тъй като годините на панелния блок си казват думата.

Не е опция да изберете и ЕКП строителство, въпреки че е  по-качествено и дълготрайно, тъй като днес то не се използва у нас. След демокрацията този тип панели и този тип строителство са непознати за страната ни и рядко се намира жилище от този тип.

При всички случаи най-качествено и трайно си остава тухленото жилище, както и най-добре изолиращо шум, топлина и студ.

След 1945 г. в България започва засилена индустриализация, при която големи групи от хора се преместват от селата в близките големи градове. Нарасналото население се нуждае от жилища, а традиционните 5-6 етажни монолитни сгради не се строят достатъчно бързо. Затова научните звена се замислят за ускорено строителство, което да използват.

Смята се, че панелното строителство идва от Съветския съюз, но това не е вярно. Първите сгради, изпълнени с предварително произведени панели, са в квартала-градина Форест Хилс Гардънс, построен през 1910 г. в предградие Куинс, Ню Йорк. Друг прочут панелен квартал има в Берлин.

Какво представляват панелите

Строителните панели представляват оплетка от арматурно желязо, покрити с бетон. Съществуват различни по функции и вид панели – стенни, фасадни, подови. Произвеждат се в т.нар. домостроителни комбинати. До края на 80-те години на 20-ти век в България има над 30 домостроителни комбината. Извозват се до строежа с панеловоз. Повдига ги кран и се сглобяват чрез заваряване на издадените от панела стоманени елементи.
Днес в страната има 707 000 панелни жилища, като 200 000 от тях са в София.

Често смятаме, че панелките са еднакви, което не е вярно. Блоковете се различават по серии – т.нар. номенклатури. Всички панелки в една номенклатура са еднакви, но не и номенклатурите помежду си. Понякога за различните градове се разработват отделни серии. Всяка нова номенклатура подобрява разпределението на площите в блока.

Първите панелки

Първият панелен блок е построен през 1958 г. на ул. “Найчо Цанов” 66 в София. Представлява опитна 4-етажна сграда. Това е било голямо събитие за времето, а строежът е отразен в специализирани книги. Малко след това започва и експерименталното строителство на 3-4-етажни панелни сгради от Районната проектантска организация в Русе.

Серийното строителство започва през 1959 г. в столичния жк “Толстой” по разработки на Института за типизация и индустриализация на строителството.

Във Велико Търново най-старият блок се намира на ул. “Самуил”. Последните панелки са от втората половина на 80-те години в квартал “Бузлуджа” и “Колю Фичето” за офицери от военното училище.

Във Варна първите панелни сгради са построени през 60-те години на 20-ти век в кварталите “Чайка” и “Левски”. През следващото десетилетие масово се строят панелки в “Младост” и “Възраждане”. Последните панелни блокове се строят през 80-те години в “Кайсиева градина” и около бившия завод “Електрон”.

В Бургас първите панелни жилища са строени в края на 60-те и началото на 70-те години в кварталите “Лазур” и “Славейков”.
В през 1973 г. Пловдив се построява цял квартал “Тракия” изцяло с панелно строителство. В онези години това е кварталът на младите семейства, който се изгражда на празното поле между Пловдив и Асеновград.

Панелните сгради по света

Днес в света панелната технология не е изоставена. Някои големи вериги супермаркети във Великобритания я използват за строеж на свои обекти. През 2015 г. в Ню Йорк компанията  МY Місrо NY издигна 55-апартаментни блокове, предназначени за отдаване под наем. Панелите им се произвеждат в корабостроителниците в Бруклин.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu