ИТ Новини

10 причини, поради които XP отказва да умре


В любопитен материал публикуван във V3, озаглвен “Десетте причини, поради които Windows XP отказва да умре”, екипът на медията посочва защо няма да видим краят на емблематичната операционна система.

Както знаете през април изполваната от милиони по света Windows XP ще отиде в историята, като най-успешната операционна система на гиганта от Редмънд, а с това може спокойно да заявим и “най-използваната операционна система” от UNIX-системите насам от края на 70-те и 80-те години на миналия век. Microsoft ще дръпнат шалтера през пролетта на следващата година, като спрат критично важните обновления за системите и продуктите си насочени към XP. Това означава край на важните ъпдейти, които засягат сигурността, край на обновленията на софтуера, който е инсталиран на платформата на XP, край на издаването на софтуер насочен към XP.

Сами разбирате, че ако не през 2014, то на следващата или даже през 2016, ако искате даже до три години, хората, които разчитат на XP ще са един незначителен брой. Спрат ли от Mozilla, Google и от който и да е разработчик обновленията за XP на браузърите си, с развитието на все по-нови уеб-стандарти и начини за представянето на съдържанието в Мрежата, вие просто няма да може да се насладите пълноценно на това съдържание. Една част от софтуера, с който вършите ежедневни неща, просто би трябвало да стане непотребен. Но дали наистина така стоят нещата? Толкова ли е просто всичко, колкото Балмър, Гейтс и компания го виждат? Ето какво мислят от V3:

10. Рецесията забави миграцията

Финансовата криза от 2008, която разтресе света и все още на места дава отражение над хората и бизнесите, обърка плановете на много компании и потребители. Един от тях вероятно е и заветната миграция към по-модерните операционни системи на Microsoft.

9. BYOD прави ненужна миграцията

С разширяването на възможностите за използването на множество устройства и възможността на служителите на компании и организации да работят по зададените им проекти със своите устройства, нещата действително стоят днес по различен начин. “Тези BYOD (от англ. Bring Your Own Device или “носи своето собствено устройство”) политики служат да покажат, че вече осигурените корпоративни десктопи и лаптопи лежат под бюрото или са напъхани в шкафове и чекмеджета, съирайки прах, докато станат нужни, за да бъде пусната някаква програма, която не тръгва на нищо друго. А междувременно служителите са щастливи да работят посредством своите собствени таблети, смартфони и лаптопи, пренебрегвайки старите начини за правене на нещата. Без наличието на спешност за ъпгрейд на тези стари машини, XP ще продължи да живее и при това дълго време”, пишат в материала си V3.

8. По-старите системи се нуждаят от XP

Още в детските си години XP започна да върши добра работа и все още се ползва в редица компании и системи.

Тук се включват системи свързани с ключови инфраструктури, в това число енергийни мощности и водни електроцентрали. Това означава, че вземайки предвид наличните SCADA системи за индустриален контрол в тези критично важни сектори, някои системи няма как да бъдат обновени до по-нова версия на Windows. Някои от тях изискват да бъдат включени на постоянен 24-часов режим и една грешка в миграционния процес би довела до катастрофални загуби.

7. Проблемът с обучението на потребители и служители

Проблемът с всяка нова технология е в това, че на хората им е нужно време да се научат как да я използват. Доказва го реакцията на мнозина, когато излезе Windows 8.

Имайки предвид факта, че XP днес е жизненоважна част от ресурсите на толкова много компании по света, някои фирми просто не могат да си позволят цялата суетня, която ще настъпи около програмите за преквалификация на уменията на служителите за ползването на по-новите системи.

И в тази връзка не би било грешка да допуснем, че фирмите няма да осъществят миграцията до момента, в който стане абсолютно задължително да осъществят прехода към следващо ниво.

6. Хардуерният въпрос

Множество компании и организации по света работят с остарели PC терминали и лаптопи, които ще откажат да работят при прехода към нова операционна система. Даже и технически да могат да се справят с това, то новите системи ще затруднят работата на много устройства и в крайна сметка ще се превърнат в едни нефункционални машини. С бюджет, който постоянно бива орязван и преразглеждан, обяснението, че е нужно да бъде закупен нов хардуер, за да може да върви на него новия софтуер едва ли ще намери привърженици сред мениджърските звена в бизнесите, които ще принудят екипите, които управляват да продължат ползването на стар софтуер на стар хардуер.

5. Новите решения не са така привлекателни

Едно от нещата, които пречат на миграцията е равнодушието, с което бе приет Windows 8 и нежеланието на консервативните потребители на XP да се пренесат в средата на лъскавите и новички операционни системи на Microsoft.

“Много хора просто не виждат реална полза от подобен ход и се чувстват щастливо, използвайки сигурната и уютна среда, като не желаят да пробват новото. Може и да бъде критикуван подобен ход, но нима Microsoft нямат участие тук и с какво привличат потребителите? Те просто се провалят тук”, пишат от V3.

4. Ролята на облачните стратегии и решения

Облачните решения влязоха с гръм и трясък в света ни и промениха начина, по който работят редица компании, но не само те. Самите потребители днес използват устройствата си по различен начин, заради облачните решения. Все повече срещаме т.нар. “неми терминали” (dumb terminals), които работят единствено благодарение на софтуер, който се хоства някъде другаде.

И за XP това е причина, поради която може да остане да се ползва. Защо да преминавате към различна операционна система, която ще е съвместима с последните приложения, когато разполагаме с идеални уеб-базирани техни еквиваленти? Google Drive, Office 365, Evernote, Box и толкова други полезни инструменти, които ни вършат работа са изцяло уеб-базирани и независещи от наличните ресурси за използването им. Повечето компютри, които оперират с XP не биха имали чак такива проблеми, за да работят с отдалечените услуги. Стига браузърите да продължат да помагат на XP, уеб-приложенията ще могат да се ползват от потребителя на системата.

3. Потребителската инертност

Независимо на какво го отдавате – на привързаността към XP или към враждебността на обществеността към Windows 8 – хората просто не мислят за ъпгрейд към нови версии на майкрософтската платформа, а и тях не ги интересува това, че компанията обяви, че оттегля подкрепата си за Windows XP.

Много от хората просто няма да осъществят прехода, освен ако нещо не се случи с хардуера, който ползват. С наличието на Windows 7 и все по-добре приеманите потребителски дистрибуции на Linux, просто няма нужда потребителят да бъде “ръчкан” да осъществи промяната.

2. Проблемът с неподдържаните вече и остарели приложения

Една от най-големите причини, поради които няма да станем свидетели на смъртта на XP и бизнесите ще продължат да го ползват, независимо от спирането на поддръжката му се крие в това, че legacy приложенията изискват наличието на XP и не могат да бъдат ползвани на новите версии на Windows. Миграцията към новите системи само по себе си е достатъчно солена като цена, но преходът ще изисква от компаниите да обновят всичкия си софтуер – приложенията и платформите за сигурност, за продуктивност и специфични приложения, които изпълняват специализирани задачи свързани с дейността на тези бизнеси.

1. “Ако не е счупено, не го поправяй”

В крайна сметка, ако хората и бизнесите наистина желаеха да изоставят XP, те щяха да го направят. Фактът, че имате толкова много щастливи потребители, които не се интересуват от фаталната дата 08.04.2014г. и не изпитват, каквото и да е желание да минат на по-новите версии на Windows, означава, че всъщност XP си е съвсем добре. Истината е, че много потребители са убедени, че това е всъщност най-добрата платформа за техните нужди. Други са спокойни от това, че компании като Google ще продължат да ги подкрепят.

“Microsoft може би желаят да не са правили XP толкова добър, но потребителите на платформата изглежда се чувстват повече от щастливи да си използват любимата система, независимо от това, което решиха в Редмънд”, завършва публикацията.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu