Забавно

ТОТО СЕ ОБЯВИ ЗА ЖЕРТВА НА “CANCEL-КУЛТУРАТА” С ПЛАГИАТСТВАН КЛИП, СЛЕД КОЕТО ГО СВАЛИ

Йонислав Йотов-Тото публикува нов видеоклип в Youtube в канала си, в който се обявява за жертва на т.нар. Cancel култура. Видеото остана само няколко часа в канала му, преди да изчезне като всички по-ранни подкасти – след като съдържанието на записа се оказа почти дословно плагиатствано от друг американски влогър.

Това се случва седмица след публикацията, в която изпълнителят се извини за безкритичната си реакция по време на подкаст с Тити Папазов, а няколко от основните му рекламодатели прекратиха отношенията си с него.

Новото видео показва как Йотов седи с оранжев гащеризон, напомнящ на американските затворнически униформи, в стая като килия.

На вратата ѝ се появява надпис “Cancelled”, а оттам започва и “беседата” на Тото за това какво представлява културата на изключването на популярни личности заради техни неадекватни постъпки – и защо те трябва да бъдат приети обратно в обществото, щом като се извинят, както направи той.

Влогърът Любомир Жечев обаче откри, че 13-минутният клип на Йотов е почти дословно копие на американски видеоклип в YouTube от 2022 г., озаглавен “How Cancel Culture Destroyed an Entire Generation”.

Не просто темата е същата – структурата е същата, цели пасажи от текста на Тото са копирани дословно, както и някои части от видеопокритието.

Разликата между българския и американския клип е в това, че Тото е главният герой в ролята си на “осъдения” – и взема наготово пледоария, базирана изцяло върху американския културен контекст.

В клипа на Тото се дават примери за “канселиране” на Кание Уест и Тейлър Суифт, без изобщо да се споменава какви са причините за скандалите около тях. А детайлите все пак имат значение.

  • Уест загуби рекламните си договори, след като започна да разпространява антисемитска пропаганда от личните си профили в социалните мрежи.
  • През 2016 г. Тейлър Суифт стана мишена на критики в социалните мрежи от фенове на Ким Кардашиян и Кание Уест, след като влезе в публичен конфликт с тях. На практика тя никога не е спирала кариерата си.
  • В клипа на Тото се обръща внимание на скандала около комика Кевин Харт, който беше отхвърлен като водещ на “Оскарите” през 2018 г. заради негови туитове от преди 10 години. Харт многократно се извинява за това, че е допуснал неуважително отношение към LGBT-общността.
  • В българската версия липсва друг елемент от оригиналния американски клип, в който се разказва историята на певеца Ар Кели, който не просто беше символично “изключен” от публичната среда, а беше осъден за сериен сексуален тормоз над непълнолетни момичета.

Тото взема като пряка препратка частта в оригиналния запис, посветена на натиска през социалните мрежи срещу американски и английски стендъп-комици, критикувани заради по-крайните им шеги и импровизации.

“Ако артистът се притеснява за всеки един детайл, който присъства в неговата изява, ще се провали в това да бъде искрен, честен и непринуден… красотата на импровизацията бива отнета от това, че артистът има чуството, че ходи по ръба на остър нож, който всеки момент ще му отреже краката до лактите”, се казва в клипа на Тото – почти същите думи (с изключение на частта за “отрязаните крака”) е публикувана в оригиналния американски клип.

Разликата между артиста, който влиза в роля, и водещия на разговор, в който се разказва реална история за насилие над жени като виц, все пак не се споменава в клипа.

Финалната част от записа, която става най-неадекватно наложена върху български контекст, е посветена на “поколението iGen” – или част от милениълите и Z-поколението, която имала “потенциал да нарушават политически и социални процеси, даже имат уменията да движат стоковия пазар” с активизма си в социалните мрежи (б.р. в оригиналния клип се говори за stock market, което не е “стоков” пазар, а пазар на ценни книжа).

Дали подобен феномен на мощна организация съществува в България – особено в мащабите на Съединените щати, където “инфлуенсъри” и създатели на видеосъдържание правят индустрия за милиарди – е въпрос с повишена трудност.

Това, което е сигурно, е, че до скандала с Тити Папазов самият Тото беше част от този бизнес модел в България и нямаше културни противоречия с него, докато бизнес моделът не се обърна срещу него.

“Искам да се обърна към тях, включително към себе си – не позволявайте cancel-културата да е нашето наследство”, призовава Тото, като повтаря 1:1 оригиналния клип.

“Ако искаме да направим добро за нашето поколение и това след нас, нека не започваме с тормоз, а по-добре с разговор. Да държиш човек отговорен, а не да го буташ до ръба, където е готов да отнеме собствения си живот заради грешки, от които вече се е научил. Ако искам да направя промяна в света, тази промяна не започва с никой друг освен с мен”, казва на финала Тото. И тук няма разлика, оригиналният видеоклип завършва по същия начин.

Културните войни между радикални крила на либерали и консерватори са фактор в американския обществен живот, който има съвсем различни особености от публичната среда в Европа, още повече – в България.

Фактът, че международни компании като Pepsi или Samsung пазят репутацията си и подбират рекламните си лица (в случая – избират да не работят с Тото), не означава, че България е държава на cancel-културата.

Доказателство за това Тото може да види в отражението на скандала върху главния “виновник” за описаното насилие над младо момиче – Тити Папазов.

Единствената организация, която намери за необходимо да се разграничи от него, беше Българската федерация по баскетбол – декларацията им не доведе нито до формално наказание, нито до загуба на работно място, нито до подвеждане под друг тип отговорност.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu