Забавно

Списък с популярни 30 ресторанти за сватба в и около София + Сватбен бюджет и примерни цени

Вила "Екатерина"

Вила „Екатерина“

Много двойки младоженци ще се изсмеят нервно, когато кажа, че изборът на ресторант е една от лесните стъпки в организирането на сватбата, тъй като понякога  въпросът почва да се разпростира в стотици часове обикаляне, сравняване и по същество търсене на заровено съкровище. Плюсът в тази ситуация е, че поне се научавате да правите много красиви сравнителни таблици в Excel.

Изборът на ресторант е лесен, защото е ограничен.  Популярните за сватби ресторанти в София са около 30.  Като вземете предвид капацитета им спрямо броя на гостите ви, ценовите нива спрямо вашите изисквания, както и още едно две условия (например да е удобно за пушачи или да има градина), то тогава изборът се свежда до между едно и три места.  Да се спуснете по „неутъпкана пътека“, що се отнася до ресторантите, е по-скоро рискована идея – придържайте се към популярните места, тъй като там нещата са проверени и изгладени от много двойки преди вас.

wedding-march

ЗА КЛАСОВЕТЕ В СВАТБЕНИТЕ РЕСТОРАНТИ

Нисък клас не е равно на ниско качество и обратното.  Ресторантите имат различни класове на кухнята и на обслужването, които съвсем приблизително отговарят на категоризацията им, но и често не отговарят, а понякога подходът е смесен. Един ресторант може да има много качествена кухня, както и бързо и отлично обслужване, които обаче са с нисък клас.

Така например при по-ниския клас масите обикновено са правоъгълни и продълговати (осигуряват по-голям капацитет, повече гъвкавост и опции при настаняването), салатите са сервирани предварително, напитките са разположени по масите,  приборите и чашите са (или не са) определен тип,  ястията (вкусни или не) са по-обикновени.  Сервитьорите не следят дали гостът е приключил салатата си и ако не я приключил, я оставят, като сервират и предястието, а после съответно и основното ястие. При такава постановка сме били на сватби където 120 човека са били бързо обслужвани от 2-ма сервитьора.

Във високия клас масите обикновено са кръгли (по-малък капацитет, но по-голям контакт между гостите, по-голямо удобство за придвижване и повече място за всеки гост),  напитки в бутилки не се разполагат по масите, а се наливат от сервитьорите, които следят какво пие всеки гост и без подканване му доливат,  салатите се сервират, след като гостите са седнали, като последващите ястия се поднасят не  едновременно, а тогава когато всеки отделен гост е приключил с предишното ястие, приборите и чашите са определен тип и брой.  Ястията обикновено са с по-нетрадиционни рецепти. В тези случаи келнерите се случва да бъдат и двуцифрено число за сватба от 80 гости.

Високият клас не е непременно по-добър от ниския.  Наблюдавал съм сватби, в които гостите трудно успяват да се отпуснат в по-тежката и задължаваща атмосфера на луксозния ресторант и обратно – има няколко по-достъпни ресторанти, в които атмосферата явно предразполага, защото там на всяка сватба дансингът винаги е пълен и всички гости се забавляват.  Излиза, че обслужването, ястията и интериора „без фанфари“  понякога създават по-непринудена атмосфера и предразполагат човек да се отпусне в по-голяма степен.

ЗА ЦЕНОВИТЕ НИВА ПОСОЧЕНИ ТУК

Те са съвсем приблизителен и по-скоро неточен ориентир за представените ресторанти, особено що се отнася до тези, които са в средно ценово ниво.   Ценовото ниво не отразява нито изгодността, нито качеството, нито класа на услугата, която ще получите. Има ресторанти, които са много скъпи, но и много изгодни с високо качество и клас.   Има и ресторанти, които са изгодни, с високо качество,  но с достъпна цена и в нисък/среден клас.

Сватбена украса

ЗА ГОЛЕМИ СВАТБИ (150 + гости)

За големи сватби са подходящи залите на следните хотели, подредени в низходящ ред по ценово ниво:

– Хотел „Маринела“ (бившия „Кемпински“) – На разположение са седем зали, подходящи за сватби, като най-голямата – EFE е с капацитет до 600 гости;
– София Хотел Балкан (бившия „Шератон“)  – Общо три зали, който в различни конфигурации са подходящи за от 100 до 350 гости;
– Гранд Хотел София – до 160 гости;
– Риу Правец – до 400 гости;
– Резиденция „Тера“ – до 200 гости;
– Вила „Екатерина“ – до 250 гости;
– Хотел „Хилтън“ – до 150 гости;
– Парк Хотел „Витоша“ – до 160 гости;
– Хотел „Рамада“ (бившия „Дедеман“) – На разположение са три зали, като най-голямата е с капацитет 400 гости;
– Ресторант „Лаура“ в НДК – до 300 гости;
– Комплекс „Монтесито“ – Залата, която предпочитат повечето младоженци, е за до 200 гости. Ресторантът с отваряемия покрив е до 300 гости;
– Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва – до 300 гости;

ЗА СВАТБИ НА ОТКРИТО

Сватбите на открито в София се получават с един от два основни компромиса. Или са на открито само до 22:00 часа или не са съвсем в София.  Но дори и извън София пак се случват проблеми със силата на музиката. Повече информация можете да откриете в публикацията ми за сватбите на открито.  Много добър вариант за сватби на открито са и повечето от локациите за изнесена сватба, които можете да откриете в тази наша публикация.

А ЕТО ГО И СПИСЪКЪТ С РЕСТОРАНТИ, АКТУАЛИЗИРАН КЪМ ФЕВРУАРИ 2020 ГОДИНА 

Резиденция ТераРезиденция „Тера“  – Две зали за 140 и 160 гости – високо ценово ниво

Резиденция „Тера“  е едно от най-приятните места в София, където можете да осъществите сватбата си. Имат две зали, всяка от които със собствен двор, проектирани така, че единствения досег между гостите на две едновременно протичащи сватби е единствено на паркинга на резиденцията.

Зала „София“ на партера събира около 140 гости комфортно (170 в сайта им),  Зала „Тера“ – около 160 гости комфортно (200 в сайта им).

Зала „София“ беше обновена в края на 2019 година и това е новия й вид:

Снимката е предоставена от резиденция „Тера“

Снимката е предоставена от резиденция „Тера“

За мен е удоволствие да снимам в Резиденция „Тера“ и мисля, че същото могат да кажат и повечето сватбени фотографи, оператори и дисководещи.

Плюсове:
– Просторни и светли зали с подходящ за сватби интериор без колони;
– Перфектно обслужване и много вкусна храна;
– Персоналът и управителят винаги ни съдействат;
– Приятни открити части;
– Кувертите са с високи цени, но включват доста неща;
– Ниска цена за допълнителни часове ангажиране на залата;

Неутрални:
– По желание на младоженците може да се разреши пушенето в залата. Което, разбира се, не ви препоръчвам, защото се тровите. 🙂

Обща снимка на сватба

Дворът към Зала „Тера“ (тази на втория етаж)

Негативи:
– Липсват опции за хотелско настаняване в непосредствена близост.
– Дворовете и на двете зали не са в перфектно състояние – има по някоя счупена плочка например.

Повече информация и снимки можете да откриете в отделната публикация за Резиденция Тера, както и в публикацията със снимки от сватбата на Деница и Станислав.

rezidencia-tera-otvan

Градината на резиденция Тера, зала „София“ (на партер)

Резиденция "Тера"

Градината на резиденция Тера, зала „София“ (на партер)


Вила Екатерина

Вила „Екатерина“ – с. Костадинкино до гр. Вакарел – до 250 гости, високо ценово ниво

Едно от любимите ми места за сватби, много популярно и сред младоженците, което представлява силна комбинация от фактори, които да направят една сватба страхотна. Представлява хотел с огромна тента, както и просторна поляна с панорамен изглед. Тентата позволява сватби за до 250 гости комфортно, а пък в хотелската част могат да се настанят около 40 гости.  Има достатъчно паркоместа, има голям вътрешен басейн и е лесно достъпно по магистрала „Тракия“.

Плюсове:
– Наличие на тента, която е най-доброто решение, когато искате сватба на открито и същевременно сигурността на сватбата на закрито. Снимал съм сватби във вила „Екатерина“ при силен дъжд, както и при температури, които са спадали доста вечерта и вътре е било напълно комфортно;
– Обширни зелени площи, подходящи за коктейл, както и сключване на граждански брак на изнесен ритуал с длъжностно лице от Вакарел, тоест юридически валиден;
– Възможност за сватба „всичко на едно място“, тоест младоженците да се подготвят в хотелската част на вилата;
– Наистина перфектно обслужване и впечатляваща храна;
– Персоналът и управителят винаги ни съдействат;

Минуси: 
– На 37 км от центъра на София.

Откритото пространство на Вила Екатерина


Голф клуб Равно поле

Изнесен ритуал в голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Голф клуб „Св.София“ – Равно поле – до 180 гости (най-добре 90-120) , високо ценово ниво

Едно от най-красивите места за сватби в района на София – просторни и добре поддържани открити площи, подходящи за изнесен ритуал (юридически валиден) и за коктейл,  красива бяла сграда с широка панорамна тераса, също подходяща за изнесен ритуал и коктейл, както и много приятна и светла зала на ресторанта.  Годишно в Голф клуб „Св.София“ снимаме между 4 и 6 сватби.

nmitev.com_VV_0553

Интериор на ресторанта на голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Едно уточнение за капацитета на голф клуба: В помещението има една малко по-широка колона с камина (видима в дъното на кадъра).  В по-голямата част на залата могат да се настанят до 120 гости, а от другата страна на колоната – още около 60 гости.

Плюсове:
– Перфектно обслужване и много вкусна храна;
– Персоналът и управителите винаги ни съдействат;
– Едно от най-красивите места за сватби в района на София;
– Възможности за провеждане на изнесен ритуал и коктейли, както на терасата, така и на открите тревни площи или пък при лошо време комфортно до залата на ресторанта;
– За разлика от София, Община Елин Пелин позволява сключването на граждански бракове извън ритуалната зала, тоест церемониите в голф клуба са юридически валидни.

Голф клуб "Св.София" - Равно поле

Голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Минуси:
– Голф клуба се намира извън София (на 25 км от центъра), което може да създаде известни логистични затруднения.  Поради това има договореност с една от софийските такси компании, като цената за курс от голф клуба до София е 30 лева. Някои младоженци осигуряват организиран транспорт към голф клуба и след това обратно. (Например автобус, който потегля към София в 0:30 часа и в 1:30 часа.)
– Хотелската част е от 4 стаи и един апартамент.


nmitev.com_DZ_0582

Зала „Панорама“ на Best Western Hotel Expo

Best Western Експо хотел – до 200 гости, средно ценово ниво

Едно от често препоръчваните от мен за сватби в София, наред с горните три, както и ресторанта на хотел „Акорд“ и „Principi Di Piemonte“ в Интерпред.

Намира се на бул. Цариградско шосе, срещу Метро.  Много удобен за достъп, както с автомобил, така и с метро.

Best Western Експо хотел предлага няколко варианта за сватби:
– Коктейл + изнесен ритуал в чудесната градина с шатра и след това тържество в зала „Панорама“ с капацитет до 120 гости. Вариантът, който аз препоръчвам на моите младоженци.
– Тържество в градината, където могат да се настанят 80-90 гости с уговорката, че не по-късно от 22:00 часа музикалното озвучаване трябва да се премести в рамките на прилежащия ресторант „ForEgo“.  Това за мен не е много удачен вариант.
– За по-големи сватби до 200 гости на разположение е и зала „Cити“, която е с изключително неправилна форма, с много колони и нива. Не я харесвам и не я препоръчвам.

Best Western Expo Sofia

Плюсове:
– Зала „Панорама“ на второ ниво е с правилна форма, приятен интериор и капацитет, подходящ за болшинството сватби – 80-120 гости;
– Приятна градина с шатри, приятно лоби и интериор на хотела;
– Бърз и лесен достъп до хотела по Цариградско шосе.
– Приемливо обслужване и храна;
– На удобно разстояние до парка „Врана“ – подходящ за фотосесия с младоженците;
– Просторен безплатен паркинг;
– Приятни стаи за подготовка на младоженците;

Зала „City“ на Best Western Expo хотел


Хотел "Акорд" - София

Хотел „Акорд“*** –  до 120 гости, достъпно ценово ниво

Ресторантът на хотел „Акорд“ в последните няколко години винаги е бил едно от най-добрите предложения на пазара в достъпния ценови клас.  Съответно и един от най-рано запазваните – ако сте се насочили към него и искате да запазите събота или неделя, е най-добре да се свържете с тях поне година по-рано. Комфортно подходящ за около 100-110 гости. За последните 4 години сме заснели 10 двойки там.

През 2017-ма година залата на ресторанта беше впечатляващо обновена, с което мястото стана още по-привлекателно за младоженците. В края на 2019 година в залата беше инсталирано и професионално озвучаване, което е съобразено с акустиката в залата и се вписва отлично в интериора.

Хотел „Акорд“ разполага и с градина, която е подходяща за изнесен ритуал.

Градината на хотел „Акорд“

Плюсове:
– Чудесна зала с ефектно осветление, кръгли маси и красиви столове;
– Акорд искат да ви спечелят и офертата им отразява това – тя е доста добра, клиентски ориентирана и през годините е включвала различни оригинални предложения като например 7 часа заетост за залата без овъртайм (срещу 5 часа почти навсякъде другаде) или пък включени неограничени безалкохолни, кафе, бира и вино при цена на куверта под 45 лева;
– Обслужването и храната са добри;
– В двора на хотела има приятна градина, която е подходяща за изнесен ритуал и коктейл;
– Управителят на ресторанта е изключително отзивчив;
– Удобно настаняване на вашите гости в стаите на хотела  и достъпни цени;

Неутрални:
– Хотелът е на лесно достижима главна пътна артерия – бул. Владимир Вазов в кв. Хаджи Димитър и  на 6-7  минути с автомобил от църквата „Св. София“, но все пак попада извън рамките на централната част, което не се харесва на всички двойки.


Хотел "Маринела"

Хотел „Маринела“***** – няколко зали. Най-голямата с капацитет до 600 гости. Високо ценово ниво

Предпочитано място за „високопрофилни“ сватби в София. Хотел „Маринела“ разполага с 7 зали, като за сватби най-често се използват 3 от тях  – Зала „София“, която с преграждане може да се конфигурира в 4 различни варианта с капацитет от 160 до 500 гости.   Зала „EFE“ с капацитет до 600 гости и панорамната зала „Силует“, която е на последния етаж на хотела и е за около 90 гости.

Плюсове:
– Много различни варианти за малки или много големи сватби;
– Градината на хотела е подходяща за изнесен ритуал;
– Добро обслужване и вкусна храна;

Минуси:
– Предизвикателния интериор на хотела не се харесва от всички;

Зала "Ефе" - Маринела

Зала „Ефе“ – Маринела


Рестрант "Стара София", Хотел "Вега"

Към 2018-та година мокетът в ресторанта е подменен с такъв с по-актуална визия.

Ресторант „Стара София“ на хотел „Вега“ **** – до 80 гости, средно ценово ниво

Един от ресторантите, които препоръчвам често за малки сватби. За съжаление в последните 2-3 години почти не съм снимал в него.   Препоръчвам и апартаментите на хотела за подготовката на младоженците, дори когато сватбата ще бъде в друг ресторант, тъй като са доста просторни и светли.

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна зала с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на вашите гости.  Интериорът и столовете са достатъчно стилни и някои двойки избират съвсем семпла украса – без обличане на столове, драперии и панделки, а само вази с цветя на масите. Цялостно интериорът на хотела (апартамент, лоби бар, стълби, рецепция) са много подходящ вариант за сватбена фотосесия и ни спасяват в лошо време.
– Много приятен лоби бар, подходящ за коктейл и посрещане на гостите.
– Младоженският апартамент, включен в цената е на практика най-просторния, спрямо предоставяните в почти всички други хотели в София и много булки осъществяват подготовката си там (грим и прическа).
– Достъпна локация в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е подходящ за фотосесии, както и ритуална зала „Студентска“.
– Има възможност за изнесен ритуал в съседна на ресторанта зала.

Минуси:
– Залата е на втория етаж и това означава, че гостите пушачи трябва да слизат един етаж по стълбите или асансьора в непосредствена близост.

Повече за ресторант „Стара София“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.


Ресторант Интепред

Ресторант „Principi Di Piemonte“ в Интерпред – до 100 гости, достъпно/средно ценово ниво

Един от най-популярните ресторанти сред нашите младоженци и място с отлични отзиви, в това число, специално за управителя, за когото даже съм чел стихотворения от доволни булки. 12 наши двойки младоженци са го избрали за последните 4 години.

Плюсове:
– Ресторант, който има почти магическо съчетание от предпоставки да предразполага гостите за купон. Говорейки си с DJ Стоян Петров, стигнахме до този извода, след като не можахме да се сетим за сватба там, която да не е минала с почти всички на дансинга. 
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна и светла зала в правилна форма с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на вашите гости.
– Изнесен ритуал може да се осъществи в съседната на ресторанта зала или пък на открито пред Интерпред, където има известна зеленина.

Неутрални:
– Интериорът с акцент в зеления цвят, който донякъде ограничава възможностите за избор на цветове при украсата.

Минуси:
– Не разполага с хотелска част.  В непосредствена близост е Парк Хотел Москва.

Повече за ресторант „Principi Di Piemonte“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.


Хотел "Хилтън"

Хотел „Хилтън“, зала „Мусала“

Хотел „Хилтън“ – до 150 гости, високо ценово ниво

На второто ниво на хотела е по-популярната за сватби зала „Мусала“, която е комфортно подходяща за между 100 и 150 гости. На приземното ниво се намира ресторант „Сезони“, който е комфортно подходящ за до около 80 гости.

MI_0575Плюсове:
–  Зала „Мусала“ според моите предпочитания е широка, осветена, без колони и с правилна форма.  В допълнение хотелът разполага с най-просторното и светло лоби в София, което може да се използва за коктейл или изнесен ритуал, когато времето навън е неподходящо.  В задната си част хотелът има ограден двор, разделен на две части, като към едната от тях има директен достъп от ресторант „Сезони“. Дворът е още една от отличните възможности за коктейл и изнесен ритуал.  Що се отнася до изнесения ритуал, той може да се случи и в парка зад Хилтън.

Лобито на хотел „Хилтън“

SV_0607

Парка зад хотел „Хилтън“

– Обслужването и храната в Хилтън са много добри.  Освен традиционното сет меню, в Хилтън много успешно и практично се получават и сватбите с блок маса – до този момент съм заснел четири такива сватби там и винаги всичко е протичало отлично (с малко съдействие на сервитьорите за някои по-възрастни гости). Ако тепърва ми предстоеше сватба, не бих се поколебал да я направя с блок маса, тъй като практиката ми показва, че това е много по-удачен и дори вълнуващ вариант от традиционното сет меню;
– Локация – Граничи с Южен парк и на минути разстояние до повечето централни ритуални зали и църкви;
– Оферти за сватбени тържества с високи цени, но и с много включени неща от типа на all inclusive на безалкохолните напитки и т.н.; 

Минуси:
– От зала „Мусала“ пушачите трябва да слязат един етаж, докато стигнат до изхода. В ресторант „Сезони“ има директен и лесен изход към оградения двор към ресторанта.
– Някои двойки намират за необходимо да обличат зала „Мусала“, за да добие по-празничен вид;
– Ресторант „Сезони“ според мен не е с интериорно разределение, подходящо за сватби – може би най-вече заради големите непреместваеми блок маси, освен ако не се ползват по предназначение.

Повече снимки и информация от Хилтън можете да намерите тук.


grand-hotel-sofia-panorama-nggid03187-ngg0dyn-620x620x100-00f0w010c010r110f110r010t010

Зала „Триадица“

Гранд Хотел София – до 160 гости, високо ценово ниво

Гранд Хотел София разполага с три опции за провеждане на сватби. Най-популярната зала – „Триадица“,  се намира на първия етаж и събира комфортно около 120-130 гости + удобен дансинг (150 по схема), докато ресторантът на партера „Shades of red“ е комфортно подходящ за до 70-80 гости (80 по схема). Зала „София“ на втория етаж е за до 160 гости (180 по схема).

Ресторант "Shades of red"

Ресторант „Shades of red“

Плюсове:
– Добро обслужване и храна;
– Огромен плюс за зала „Триадица“ е прилежащата покрита тераса, подходяща за изнесен ритуал, за коктейл, за пушачите или за разхлаждане покрай танците.  Именно терасата прави тази зала по-предпочитана от по-голямата на горния етаж. Иначе зала „Триадица“ е хубава, но не перфектна що се отнася до сватбите – под формата на буква „Г“ и с няколко масивни колони. Все пак почти всички гости с минимални изключения имат директна видимост към дансинга;
– Наред с хотел „Балкан“, Гранд Хотел София е може би хотела с най-добра локация в София.  На пешеходно разстояние от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за сватбени фотосесии;
– Гранд Хотел София е 5 звездния хотел в София с най-висок рейтинг в Booking – 9.1 от 1305 отзива;

Терасата на зала „Триадица“

Минуси:
– Румсървизът с шампанско е малко по-скъп. 🙂
– Задължително проверете условията за силата на музика в по-късните часове!


София Хотел Балкан (Шератон) – до 350 гости. Високо ценово ниво

Едното от двете популярни места за „високопрофилни“ сватби, като другото е хотел „Маринела“.  Разполага с 2 идентични огледални зали – „Сердика“ и „Средец“ с капацитет около 140 гости + дансинг, както и „The Royal Ballroom“ на втория етаж, с комфортен капацитет около 300-320 гости + дансинг.

Плюсове:
– Перфектни зали с интериор, подходящ за сватби;
– Добро обслужване и храна;
– Локация в пешеходна близост от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за фотосесии;
– Предверието на залите е подходящо за изнесен ритуал;

Изнесен ритуал в Хотел "Балкан"


Облечена и преградена зала на Риу Правец (Обличането се се заплаща допълнително и се осигурява от външна агенция.)

Риу Правец – до 320 гости, високо ценово ниво

Много приятен хотел с огромни възможности за сватбени тържества на 70 км. от центъра на София по магистрала „Хемус“. По същество има две зали за сватби – една по-малка на партера – зала „Тера“ за до 200 гости и една на първия етаж – зала „Правец“, която е с капацитет до 320 гости, но може да се прегражда и така да бъде подходяща и за по-малки сватби, а иначе просторна, с правилна форма и без колони.

Плюсове:
– Тук можете да осъществите сватба тип „Всичко на едно място“ – доста комфортно е за всички участници в сватбата, няма бързане, няма трафик, няма транспорт и така можете да се съсредоточите върху значимите моменти в деня.
– Можете да имате юридически легитимен изнесен ритуал, изнесен църковен ритуал или пък такъв на 5 минути в Правец или пък на 8 минути в Правешкия манастир.
– Мястото е красиво, просторно, спокойно и приятно.

Неутрални:
– Логистиката при такива сватби е малко по-специфична, тъй като по правило всички гости пътуват от други населени места. Въпреки това този тип изнесени сватби са забавни, защото в единия случай говорим за тържество за една вечер, а в другия за уикенд-почивка с весели моменти.

Минуси:
– Офертата за сватбени тържества не е от типа, които ми допадат. Не знам дали все още продължават да таксуват по 1 лев на гост за разрязване и разнасяне на сватбена торта. Това си е практика в бранша им, но все пак като клиент бих предпочел този един лев да бъде предварително включен без уточнения в кувертите.

riu-pravetz-gorna-zala

Голямата зала на първия етаж

riu-pravets-dolna-zala

По-малката зала на партера


CV_141025_0383

Залата на комплекс Монтесито

Хотел „Монтесито“ – Зала с капацитет до 200 гости; Ресторант с отварящ се таван – до 300 гости, достъпно/средно ценово ниво

Хотел „Монтесито“  се намира на бул. Цариградско шосе близо до парка „Врана“.  Разполага с хотелска част, зала, ресторант и малка градина.

PM_0693

Ресторантът на Монтесито (тоест по-старата зала)

Плюсове:
– Залата на Монтесито е внушително просторна, голяма и светла, без колони, с огромен дансинг и изцяло с кръгли маси.  Залата на ресторанта пък има изключително ефектен отваряем таван.
– Комплексът разполага с голяма хотелска част на много добри цени.
– Монтесито се намира на лесно за обясняване и за достигане място с бърз достъп по бул. Цариградско шосе до ритуалните зали и църкви в централната част на София.
– В непосредствена близост до хотела е и парка „Врана“, който е отличен вариант за фотосесия с младоженците и кумовете.
– Вкусна храна, големи порции, бързо обслужване;

Неутрални:
– Интериорът на Монтесито генерира разнопосочни мнения. Едни го харесват, други – не.
– Ресторантът има градина, подходяща за коктейли и изнесен ритуал, която обаче е доста малка.

Минуси:
– Ресторантът е просторен и с голям дансинг.  Част от гостите се настаняват на сепарета, които не са толкова удобни, колкото кръглите маси – за да стане един от гостите, трябва да разстане още няколко човека.  Помещението е с неправилна форма и с разлика във височините – това разделя изуално масите на по-централни и по-периферни (видимо и на снимката).
– Монтесито имат капацитета и при интерес поемат и 4 сватби дневно – две дневни и две вечерни във всяка една от залите. Това означава смесване на гости на даден етап от деня в градината на комплекса, ограничение в приключването на дневните сватби (нито минута по-късно от 18:00 часа) и ограничение в стартирането на вечерните сватби (не по-рано от 19:00 часа).
– Хотелската част на Монтесито е с компромисен интериор, на което все пак отговарят и добрите цени за настаняване.
– За новата зала се изисква поръчка на минимален брой от закупени куверти – 130, дори и реалния брой на гостите да е по-нисък.

Повече за ресторант „Монтесито“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.


Новотел - София

Ресторантът на хотел „Новотел София“

Хотел „Новотел София“ ****  – до 130 гости, средно ценово ниво

Намира се на Цариградско шосе, до The Mall. Хотелът е много приятен, но може би прекалено корпоративното му излъчване отблъсква част от двойките.

Плюсове:
– Висок стандарт на посрещане, храна и обслужване;
– Зала с правилна форма, кръгли маси, красиви столове и минимално закриване от двете колони;

Минуси:
– Известно офисно излъчване на залата.


Holiday Inn – София

Хотел „Holiday Inn“ ***** – до 160 гости, високо ценово ниво

Намира се до Бизнес парк Младост.

Харесвам хотелските вериги заради стандартите им – почвайки от паркинга и стигайки до вилиците в ресторанта. Хотел „Holiday Inn“ намирам за отличен пример за качествена услуга.

Плюсове:
– Голяма зала с правилна форма без колони – всичките ви гости имат пряка видимост към дансинга. Все пак, както и в почти всички други зали от този тип, има известно корпоративно-конферентно усещане;
– Отлична храна и обслужване;

Неутрално:
– Коктейл за „Добре дошли“ за гостите се провежда в предверието на залата, което е просторно, но мрачно. По-скоро няма удачно място, където да се проведе изнесен ритуал;


park-hotel-vitosha

Интериор на ресторант „Тоскана“ на Парк хотел „Витоша“

Парк хотел „Витоша“ ****  – до 160 гости (най-добре до 120 гости), средно ценово ниво

Ресторант „Тоскана“ на парк хотел „Витоша“ е просторен и леко тъмен ресторант, който все пак е лесен за работата на фотографите, но не и на видеооператорите.  Залата е в основната си част без колони и с неправилна форма, като при 120 гости, не би трябвало да има маси без директна видимост към дансинга и към младоженската маса.

Плюсове:
– Приятен ресторант, с добро обслужване и храна;
– Намира се в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е отлично място за сватбени фотосесии, снимки с гостите, а ако решите и изнесен ритуал (на снимката горе);
– В хотела има пиано бар, който е удачна възможност за афтър парти след разрязването на сватбената торта;

park-hotel-vitosha

Изнесен ритуал в парка на Студентски град в непосредствена близост до Парк хотел „Витоша


city-hotel-2

Best Western City Hotel – Залата на хотела. Освен нея има и италиански ресторант. Снимка от сайта на хотела

Бест Уестърн Сити Хотел – до 120 гости в залата,  до 60 гости в ресторант „La Vita e Bella“

Голямата зала на Бест Уестърн Сити Хотел, аналогично на залата на Новотел, както и на няколко други хотелски зали, има силно офисно излъчване, което би могло да се тушира с подходяща украса.

la-vita-e-bella

Част от интериора на La vita e bella. Снимка от сайта на хотела

La Vita e Bella е италианския ресторант в хотела, който е с изключително неподходяща според мен зала за сватби, тъй като е с много ъгли, колони, преградки, парапети и т.н. Дансингът е на входа, малък е и не е видим за около 1/2 от гостите. Всъщност това има голяма притегателна сила за някои двойки младоженци, които искат точно такова място.


LN_0563

Ресторант „Зест“ в Suite Hotel Sofia ****  – до 110 гости, средно ценово ниво

Suite Hotel Sofia отвори през 2013-та година и е част от веригата хотели, в които влизат и Гранд Хотел София и Централ Парк Хотел. Ресторант „Зест“ има нетрадиционен, младежки, „contemporary“ (продължете вместо мен..) интериор и хубава панорама от френски прозорци. Считам, че ресторантът е отличен избор.

Плюсове:
– Много приятен и свеж, нетрадиционен интериор;
– Добро ниво на обслужване и на храна;
– Панорамна гледка и тераса с директен излаз от залата на рестранта;
– В допълнение още една тераса на долния етаж, която се предлага за изнесен ритуал и коктейл;
– Удобен подземен паркинг;

Минуси:
– Залата е с отчайващо неправилна форма, колони и огромен бар;
– Интериорът изпъква с доминиращото си разноцветие и съответно е труден за украсяване;


park-inn

Хотел „Мезон“ **** до 130 гости, високо ценово ниво

Бившият хотел „Park Inn“, а преди това „Greenville“, както се среща на още много места в интернет.  Ресторантът впрочем продължава да се нарича „Greenville“.

Плюсове:
– Една от най-хубавите градини в София, подходяща за коктейл и изнесен ритуал;
– Нетипичен вид на залата на ресторанта, който привлича определени двойки младоженци, търсещи нещо различно от „скучната правоъгълна зала“;

Хотел "Мезон" - София

Градината на Хотел „Мезон“ – София

Минуси:
– Нетипичен вид на залата на ресторанта. Има непреместваема блок маса в средата на дансинга (видима на снимките).  Едната част от залата със стъкления таван е по-просторна, визуално обединена с дансинга и съответно с младоженската маса. Другата част на залата е с нисък таван и се усеща като отделена от случващото се – една малка част от гостите нямат пряка видимост към дансинга и са скрити зад видимите на снимката два дървени паравана;

Хотел "Мезон" - София

Градината на Хотел „Мезон“ – София


crystal-palace

Хотел „Кристъл Палас“ **** – до 80 гости, високо ценово ниво

Приятен ресторант до Докторската градина. Разполага с хубава, просторна зала, както и ограден двор, подходящ за коктейл и за изнесен ритуал.

Плюсове:
– Перфектна локация на пешеходно разстояние от ритуална зала „Оборище“ и църквата „Св.София“;
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятни стаи за подготовка на младоженците;

Минуси:
– Проверете изискванията във връзка със силата на звука!


Галени градини

Галени градини – Снимка от собствениците

Галени градини – до 120 гости в тентата, наем на мястото

Галени градини е проект на наша колежка сватбен агент с дългогодишен опит, който стартира през май 2019 година и все още не съм имал удоволствието да снимам там.

Намира се на 17 километра на североизток от центъра на София между селата Войнеговци и Локорско.  Локацията е достъпна с таксита на стандартни (градски) цени.


Ресторант "Централ Форум"

Ресторант „Централ Форум“

Ресторант „Централ Форум“ до 150 гости, достъпно ценово ниво

Хотел „Централ Форум“ разполага с „Г“-образна зала, подходяща за 150 гости, която може да се прегражда и да бъде комфортна и за доста по-малки сватби.  Хотелът има и градина. Един от популярните ресторанти в достъпно ценово ниво в София.

Плюсове:
– Всички сватби, които сме снимали в „Централ Форум“ са били много весели. Мястото явно предразполага;
– Порциите са големи, напитките винаги са изобилни и на една ръка разстояние, а местата за сядане са на гъсто  – човек има всички предпоставки да се чувства отлично и в хубава компания;

Неутрални:
– Градината е приятна, но без особени дадености;

Минуси:
 Залата е формата на буква „Г“ и много колони. Масите и местата са разположени много на тясно и това създава неудобство при ставане за част от гостите. Дансингът е тесен и продълговат;
– Биха могли да се осигуряват повече от 2 места за паркиране пред хотела, а не да се таксуват гостите с 2-3 лева на час, тъй като така или иначе на паркинга има доста свободни места;


skyway_0012

Ресторант „My Choice“ – кв. Симеоново – до 140 гости, средно ценово ниво

Ресторант за сватби с много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл. Ресторантът има 3 зали с капацитет до 140 гости, до 80 гости и до 30 гости. Харесвам „My Choice“ много, но поради някаква причина младоженците ми не са го избирали в последните няколко години;

DK_0530

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Наличие на много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл;

Неутрални:
– Ресторантът не разполага с хотелска част, но в близост има много семейни хотели, които са подходящи за настаняване на гостите, които не са от София.
– Някои двойки отчитат като минус липсата на прозорци в голямата зала на ресторанта.  Опитът ми е, че тази липса не се усеща изобщо, когато залата е украсена, с подредени маси и с танцуващи на дансинга хора.   Изобщо, когато разглеждате зали за сватбата си, опитайте се да ги видите, тогава, когато са подготвени за сватби – разликата в усещането е значителна;

Минуси:
– Голямата залата е просторна и с голям дансинг, но с повечко колони, които нарушават видимостта на малка част от вашите гости;
– Средната зала е с прекалено издължена форма и дансингът е изнесен в единия й край;


Хотел „Феста“ **** – до 130 гости, средно ценово ниво

Хотел „Феста“ се намира на бул. България в кв. Манастирски ливади.  Разполага с приятно лоби, в което с малко повече желание се получава изнесен ритуал.  Залата на ресторанта за съжаление е с неправилна форма, много колони, както и доминиращи цветове в интериора.  Снимам по 1 сватба на 2 години там.


Хотел "Централ Парк"

Снимката е предоставена от хотела

Хотел „Рослин Централ Парк“ **** – до 80 гости, средно ценово ниво

Хотел „Рослин Централ Парк“ гледа към пилоните на НДК през бул.Витоша.  Ресторант „106“ е с капацитет до 80 гости.

Плюсове:
– Приятен и светъл ресторант, който има вградено ефектно осветление, което допринася за атмосферата на сватбата;
– Балансирана и изгодна оферта за сватбени тържества (към момента на писане на статията).

Минуси:
– Множество големи колони, които ограничават видимостта на част от гостите;


Ресторант "Лебед"

Ресторант „Лебед“ – Панчарево

Ресторант „Лебед“ – Панчарево,  До 150 гости (на долния етаж – до 100 гости),  средно ценово ниво

Ресторантът се намира 4 минути с кола от Oколовръстен път на брега на язовир „Панчарево“.  Има градина, в която могат да се организират и големи сватби, а капацитетът на вътрешната част е 150 гости, като партера събира 100 гости, а вторият полуетаж – 50 гости.

Плюсове:
– Прекрасна, просторна и сенчеста градина, която може да послужи за коктейл и за изнесен ритуал;
– Има и кей/ротонда, на който също се правят ритуали;
– Много вкусна храна и добро обслужване;
– Голям и безплатен паркинг;

Ротонда на ресторант "Лебед"

Ротонда на ресторант „Лебед“ с гледка към язовира

Неутрални:
– Ресторантът посреща и обслужва външни гости в градината си,  дори когато и в залата се провежда сватба;

Минуси:
– Ресторантът де факто е подходящ за до 100 гости, защото повечето от хората настанени на втория етаж не биха имали видимост към дансинга и биха се чувствали отделени;
– Залата е продълговата, но не е широка.  Има известно усещане за теснота. То се засилва и от сепаретата, на които се настаняват част от гостите;

Повече информация и снимки можете да разгледате в самостоятелната статия за ресторант „Лебед“.


Приказната градина – близо до Елин Пелин – до 120 гости, цена за наем на мястото – 2000 лева (към 2019 година)

„Приказната градина“ е облагородено зелено пространство от 4 дка на 25 км от центъра на София, което се дава под наем за сватби на открито.  Разполагат с навес. След като ангажирате градината, можете да изберете кетъринг по ваш вкус.

Плюсове:
– Място, което в най-голяма степен се доближава до идеята на много младоженци за приказна/горска/градинска сватба на открито;
– Широки възможности за избор на кетъринг, съобразно лични предпочитания и бюджет;

Приказната градина

Минуси:
– Известни са няколко случая, в които има подадени оплаквания за силата на звука и се намесва полиция;
– Навесът не предпазва напълно при проливни дъждове. Също така няма как да се отопли, ако времето вечер стане студено;
– Пространството пред градината, където се паркират автомобилите на гостите е в лош вид;


park-hotel-moskva

Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва

Парк Хотел „Москва“ – 100 до 450 гости, достъпно ценово ниво

Парк Хотел „Москва“ разполага с три зали за сватби, като тук ще разгледам двете по-популярни: Ресторант „Москва“ на партера на хотела, който е  с капацитет до 450 гости и според мен с по-малко от 150 гости би изглеждал празен, както и ресторант „Панорама“, чийто капацитет е до 120 гости, като за изпълване на максималния капацитет част от гостите трябва да се настанят на по далечни маси без пряка видимост към дансинга, тоест ресторанта е по-удобен за сватби до 80-90 гости;

park-hotel-moskva-gore

Гледка от прозорците на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Плюсове:
– Ресторант „Панорама“ има чудесен управител и обслужване, както и уникална 270 градусова панорама;
– Ресторант „Москва“ на партера има много просторна и светла зала и огромен дансинг;
– При необходимост имате лесно и удобно решение за настаняване на гостите, които пътуват;

park-hotel-moskva-gore-2

Интериор на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Минуси:
– Интериорът на „Панорама“ е поостарял;
– „Панорама“ е на 19-тия етаж и без налични тераси, което го прави малък ад за пушачите. Също така таванът му се усеща малко ниско;
– За ресторант „Москва“ по-скоро има смесени отзиви в интернет, по отношение на храна и обслужване;


gloria-palace-1

Комплекс „Глория Палас – Дипломатически клуб“ – до 120 гости (най-добре до 80), средно ценово ниво

Ресторант „Глория Палас“ е още едно от местата, което за съжаление в последните години има смесени отзиви. От няколко години не съм снимал там.

Комплексът се намира в началото на кв. Горна баня и разполага със страхотна градина, с тенти и с огромен дансинг. Това е едно от местата, които младоженците избират, тъй като са възможни сватби на открито, но отново с уговорката, че в 22:00 часа всички гости, заедно с дисководещият и музиката трябва да се преместят в залата на ресторанта.

Плюсове:
– Впечатляваща и много голяма градина, както и условия за сватба на открито;

Минуси:
– Залата на ресторанта е с поовехтял интериор. Помещението е с неправилна форма и разделено – част от гостите ви нямат хубава видимост към дансинга. „Добрите“ маси са подходящи за до около 80 гости;
– Няма климатична система;
– В интернет могат да се срещнат и негативни отзиви за мястото;


6ato

Хотел „6ato“ – до 100 (най-добре до 60, а още по-добре до 30) гости, средно ценово ниво

Плюсове:
– Хотел „6ato“ е в най-горната част на Драгалевци и позволява сватба на открито, като след 22:00 часа децибелите на музиката трябва да се намалят;
– Градината е много приятна;

Минуси:
– 6ato е в най-горната част на Драгалевци и нощните температури понякога са по-ниски от обичайното;
– Градината е прекрасна, но е на две нива с немалка денивелация, като при повече от 30 гости, трябва да се използва и второто ниво, което е визуално и фактически отдалечено от случващото се на дансинга и на първото ниво;
– Вътрешната част  на 6ato е не съвсем резервен вариант при лошо време – помещението е с неправилна форма с много чупки и без ясно обособяемо място за дансинг;
– В интернет можете да откриете смесени отзиви за мястото;

Колко струва една сватба? – Сватбен бюджет и примерни цени

Колко струва една сватбаПонеже (българите) сме особено талантливи да изхарчваме 2500 лева месечно с 1400 лева заплата, на нас бюджет особено не ни върши работа и все пак ето еднa ориентировъчна разбивка, къде и какви ще бъдат щетите по трънливия път на сватбената организация. 🙂

Долните цени са в най-добрия случай ориентировъчни и не са резултат от задълбочено проучване, а от лични мои впечатления, като особено любопитен сватбен фотограф. Отнасят се преимуществено за София. В останалата част от страна, някои от цените понякога са по-ниски. В случай, че откриете неточности, пишете в коментарите. Статията е последно актуализирана на 20.02.2020 година.

УСЛУГИТЕ ПО ЗАСНЕМАНЕ, ОЗВУЧАВАНЕ и ЗАБАВЛЕНИЕ

1. Сватбен фотограф  (Популярни цени: между 700 и 2000 лева)

Сватбените фотографски услуги могат да се обособят в три ценови нива.  Сватбените фотографи в достъпния клас снимат на цени от „каня те като гост, но си носи апарата“ до около 900-1000 лева.  Фотографите в средния диапазон  – до около 1500 лева, а високият ценови клас е от 1500 лева нагоре. Това са цени за цялостно заснемане на сватбата от 1 фотограф с ангажимент 8-12 часа и предаване на снимките в електронен формат най-често на usb памет. Допълнителните часове (overtime) варират между 50 и 150 лева/час, фотокнигите са на цени от 150 до 450 лева за един брой, втори фотограф оскъпява цената с между 300 и 800 лева.

Сватбен фотограф

Съвет: Когато избирате сватбен фотограф, поискайте от него да разгледате една цяла сватба (или поне 200+ снимки) и то такава, която е близка по сюжет до вашата – например в същия ресторант.

2. Сватбено видеозаснемане (Популярни цени: между 800 и 3000 лева)

В последните няколко години сватбените филми претърпяха значителна промяна.  Качеството се вдигна значително, средното времетраене спадна значително (от традиционните 3 часови филми към такива между 30 до 120 минути), комплексността на работата при заснемането и при монтажа се увеличиха.  Много популярни станаха 3-5 минутните трейлъри с избрани моменти от сватбения ден, които лесно се споделят във Facebook. В арсенала на видеографите влязоха дронове за спиращи дъха въздушни кадри, GoPro камерите,  разнообразните устройства за стабилизиране на изображенията.  Започна да се отделя много по-голямо внимание на звука. А на една от скорошните ми сватби операторът снимаше, качен върху хувърборд!

Фигурата на видео оператора с традиционната голяма видеокамера, който предава 3 часов филм често с минимален монтаж и кадри от по 4-5 минути с проследяване на едно цяло хоро, който преди доминираше на пазара, към днешна дата вече може да се открие само в достъпния клас – до 1000 лева.

В диапазона от 1000-2000 лева е средния клас видеозаснемане, а над 2000 лева е високия клас, в които често заснемането се осъществява от екип от поне двама видеографи, включва се изработката на трейлър, както и други плюсове.

Ако не са включени в цената, изработката на трейлър обикновено е между 100-400 лева, заснемането с дрон е 200-500 лева,  вторият оператор е между 400 и 1000 лева.

Благодарение на силното развитие на техниката, както и на младоженците, които оценяват техните услуги, видеографите днес постигат въздействие и качество на филмите, които преди 10-15 години са били достъпни само за комерсиални продукции с огромни бюджети.

3. Сватбен дисководещ (Популярна цена: 100-200 лева на час)

В цената е включена цялата необходима апаратурата за успешно озвучаване, както и пълноценно водене на сватбата. Почти всички дисководещи предлагат пакети от по 5 часа, като сватбите по-често продължават между 6 и 8-9 часа.   Разликата в оборудването и в подготовката на един сватбен дисководещ и един клубен диджей, а да не говорим за диджей любител е значителна, така че ви съветвам винаги да избирате професионалист, който е специализиран именно в сватбите. 

В офертата на почти всеки диджей можете да откриете и ефектно осветление за залата на ресторанта като допълнителна услуга.  Препоръчвам ви го. Цените варират според количеството използвана техника (грубо между 100 и 500 лева.)

Извън София е сравнително популярно и ангажирането на екип от водещ(а) + дисководещ, като там цените варират.

Цената на наем на машина за пушек е около 300 лева. Става въпрос за тежкия пушек, който се стеле по пода, докато вие танцувате вашия първи сватбен танц, както и в още един-два други момента от сватбата.  Има и машини за лек пушек, които одимяват цялото помещение и горещо НЕ ви ги препоръчвам.

4. Фолклорна формация и оркестър (Примерна цена: 300-500 лева за 20-30 минутна програма в ресторанта, 150 – 300 лева – оркестър от двама или трима за взимането на кумовете, а след това и на булката)

Особено в случаите, когато сватбата е международната, младоженците много често ангажират фолклорна формация.  Услугите, които се предлагат са няколко:  Фолклорно представление по време на тържеството в ресторанта;  Оркестър от дома на младоженеца за вземането на кумовете, а след това и за взимането на булката;  Танцьори за ритуала с кумовата ръченица, където кумовете се надиграват за даровете – питка, пиле и други. Има фолклорни формации, които са съсредоточени върху сватбите, както и такива, обикновено по-големи, за които това е несвойствена дейност.

5. Инструментални изпълнители (Примерна цена 500-1500 лева за 1 час за трио или квартет)

Някои младоженци ангажират солов инструментален изпълнител или състав – например арфа или китара + флейта или квартет струнни и т.н.  Свири се по време на изнесения ритуал по сключване на граждански брак, по време на коктейла или пък при посрещането на гостите в ресторанта.

6. Музикални изпълнители и актьори (Варират в широк диапазон)

В статията ми Координати на поп и рок изпълнители за сватба ви можете да откриете музиканти и групи, които биха били чудесно допълнение към сватбеното ви парти. Няма нещо друго, което да вдига гостите така, както добрата жива музика.  Цените за музикални изпълнители съвсем грубо са между 500 и 1000 лева за един изпълнител в рамките на около час. (Национално известни между 2000 – 12 000 лева). Групите стартират от около 1500 лева.

Има наистина прекрасни млади певци – повечето известни и покрай многобройните музикални формати – например Ели Раданова, както и някои много добри групи – например групата на Пецата, които ще допринесат много за настроението на сватбата ви, така че ако бюджетът, мястото и вкусовете на гостите ви го позволяват – не се колебайте! 🙂

СВАТБЕНА АГЕНЦИЯ

7. Сватбен организатор + Сватбен координатор (Популярни цени: 1000 – 3500 лева)

Сватбеният организатор е класическия сватбен агент, такъв какъвто го познаваме от филмите. Той съдейства на младоженците в дългия списък от сватбено организационни задачи и най-вече е застраховката, която ви предпазва от временно умопомрачение и нервни тикове, когато в даден момент, дори и много внимателни, в крайна сметка някъде „стъпите на криво“.

Сватбеният организатор може да бъде и добра инвестиция, когато осигури преференциални условия например за доставка за алкохол или пък когато спести повече от 2000 лева овъртайм на залата, като просто наеме още двама души за 100 лева, които да съдействат за своевременното разглобяване на осветителната и озвучителната апаратура след събитието.

Сватбеният координатор е човекът, чиято липса понякога е осезаема и за мен като сватбен фотограф, на сватбите, на които работя. Когато булката, която снимам е, прощавайте за израза, нацупен телефонист, снимките ми не се получават по същия начин, както когато младоженците са сякаш на гости на сватбата си и не мислят за „ама-какво-трябваше-да-носим-в-църквата?“.

Сватбеният координатор е човекът-буфер между вас и десетките очаквани и неочаквани ситуации и въпросителни, които възникват от страна на гости, наети лица, персонал, размразени фигурки на тортата и викане на сладкаря в 23:00 часа,  деца, които изяждат питката за посрещането, гости, които са се изгубили по пътя,  неканеният фотограф, който ви е снимал пред ритуалната зала и продава снимки на вашите гости,  диджеят, който в последният момент е променен с друг и новият няма никаква идея от сватбата, на която отива и т.н. и т.н.

Предвид комплексността на услугата цените на сватбения организатор и на сватбения координатор варират в различна степен, както по размер, така и по начин на ценообразуване. Следва да се внимава с доста ниските оферти, които на практика са субсидирани със събирането на комисиони от подизпълнителите, както и със задължителното ползване на дадени услуги и това разбираемо не е практика, която по правило да води до добри резултати.

ХРАНЕНЕ И НАПИТКИ

8. Куверт в ресторанта (Популярна цена в София от 50 до 120 лева)

В тази цена могат да влизат или пък да не влизат услуги със значителна стойност, като например сватбена украса, сватбена торта, алкохол и други. В тази връзка не пропускайте да прочетете поста ни „Как да сравняваме цените на ресторантите“

9. Алкохол за ресторанта (Популярна цена: 10-15 лева на гост при цени от супермаркета)

В горния пост ще откриете и примерно колко алкохол ще изпият вашите гости и колко бутилки трябва да закупите.

10. Сватбена торта (включена в куверта или между 300 и 800 лева за сватба със 100 гости)

В някои ресторанти за сватба сватбената торта е включена в цената на куверта.  Ако не е, то трябва да я поръчате допълнително, а цените варират между 3 и 8 лева на парче. Разгледайте и статията със сватбени торти и сладкари, препоръчани от нашите булки.

11. Хапки, безалкохолни, напитка за „Добре дошли“ и други (Варира в голям диапазон)

Почерпка,  освен в ресторанта, обикновено се предвижда и в дома на булката. Съветвам ви да не влагате прекомерно усилия там, тъй като често тази храна и напитки остават неоползотворени в голямата си част.  Отличен вариант за около 20-30 гости в дома на булката са 2-3 плата с хапки, много бутилки минерална вода (особено за летните месеци) и предварително готови чаши с бяло вино.  Някои магазини за алкохол предлагат дори чаши под наем. Примерна цена за почерпката при взимането на булката: 100 лева.

Често се прави коктейл непосредствено преди тържеството в ресторанта, който е популярен с името „Welcome drink“ или „Напитка за добре дошли“.  Обикновено се съчетава и с изнесен ритуал по сключване на граждански брак. Ориентировъчна цена е между 3 и 10 лева на гост в зависимост от ресторанта и наличието или липсата на хапки и подобни.

СВАТБЕНА УКРАСА И ЦВЕТЯ 

12. Сватбена украса за ресторанта (Популярни цени за 100 гости: 800 лева до 3000 лева)

Основната разлика в цената на украсата на ресторанта е дали ще се използват живи цветя.

Около 800 лева струва сватбена украса с живи цветя само на булчинската маса, както и акценти, текстилни покривки, картички с имена и табелки с номера по масите на гостите, панделки и калъфи по столовете, без живи цветя.

На цена от около 80 -150 лева на маса в украсата се включва и хубава аранжировка с живи цветя. Столовете „шивари“ се отдават под наем за 7 лева/брой. Текстилните покривки – 25 лева/брой.

Разбира се, с лекота можете да стигнете и до 5 цифрена сума за сватбена украса.

„Обличането“ на залата за тържеството е с цени започващи и често значително надвишаващи 1000+ лева, в зависимост от размера на залата, както и евентуалното използване на ефектно осветление.

13. Сватбена украса за изнесен ритуал (Популярни цени от 100 лева до 1000 лева)

Включва украсена арка, маса, пътека, стойки, столове, свещници, маси тип щъркел и т.н.

14. Булчински букет (Популярни цени от 60 до 120 лева)

Забавния момент при булчинския букет е, че това е статистически продукта, за който има най-голяма вероятност да си поръчате нещо цикламено и малко, а да получите нещо червено и голямо. Флористите не винаги са виновни, тъй като всичко зависи от предлаганите към момента на сватбата цветя на борсите. 

15. Бутониери и корсажи (Популярни цени от 0,50 лева до 12 лева/на брой. Минимално необходими за 6-10 гости.)

Цените са в зависимост от това дали говорим за  семпли бутониери от изкуствен материал или пък такива от живи цветя.  Не прекалявайте с размера на бутониерите, а също така и имайте предвид и забавните алтернативни варианти – например значки 🙂 Обикновено бутониерата на младоженеца е по-изразителна от бутониерите на останалите гости.  Най-често се закичват от булката в следната последователност: младоженеца, кума, кумата, родителите, братя и сестри, баби и дядовци, шафери и шаферки.   Много рядко сме присъствали на сватби, на които се закичват всички гости. Често на жените се слагат корсажи (гривни) вместо бутониери.

Бутониера LEGO

ПОДАРЪЦИ, ПОКАНИ,  КНИГА ЗА ПОЖЕЛАНИЯ

16. Сватбени покани (Популярни цени между 1 и 5 лева на покана) 

Хубавото при поканите е, че за 100 гости средностатистически трябва да подготвите само около 60 сватбени покани, тъй като част от гостите ви са двойки и семейства.

Подаръчета-изненада за гостите на сватбата

Подаръчета-изненада за гостите на сватбата

17. Сватбени подаръчета за гостите (Популярни цени между 1 и 4 лева) 

Гипсови фигурки на лебеди, гълъби, слончета и кончета, обсипани с брокат,  миниатюрни бурканчета и бутилчици с мед, вино или ракия.  Шоколади с персонализирани етикети, кутии и кесийки с бонбони,  дървени фигурки в народни носии, магнити за хладилник, кибрити, книги, снимки с младоженците и много други. Цени от 15 стотинки до няколко хиляди лева, ако решите да зарадвате всеки от вашите гости с по един хубав часовник. 🙂  В статията ни за подаръчетата за гостите ще откриете какво се е подарявало досега на нашите сватби, както и какво бихте могли да подарите ви.

18. Фото будка (Популярна цена – около 600 лева)

Страхотен подарък за гостите на сватбата, както и много щури снимки допълнително от тези на вашия сватбен фотограф.  Повече информация можете да разгледате в статията ми за фото будки „Photo King“. С тях сме се засичали на много сватби и винаги са генерирали много положителни емоции.

Photo King

19. Подаръци за кумовете (Варират в широк диапазон)

В София и някои други градове има традиция младоженците да подарят на кумовете специален подарък с голяма стойност (например приблизително на същата, на която и е и подаръкът от кумовете за младоженците).   Отделно от това младоженците подаряват на кума бъклица.

20. Книга за пожелания (15-40 лева)

Независимо от многократните опити на младоженци да декорират кокетно място в залата, където да стои книгата за пожелания и всеки гост да отиде и да остави посланието си, в масовия случай единствения начин, по който ще изтръгнете пожелания от вашите гости в писмен вид е дисководещият да обяви, че има такава книга и че тя се предава от ръка на ръка по масите.

Освен книга за пожелания, популярна алтернатива е рисунка на дърво, на клоните на което, гостите оставят своите отпечатъци.

ПРИДВИЖВАНЕ

21. Автомобил (Популярни цени от 300 до 900 лева за автомобили под наем + от 2 до 150 лева за украса)

Що се отнася до придвижването, имате избор между вашия собствен автомобил, автомобила на ваши близки или автомобил под наем.  В последната категория влизат луксозните съвременни автомобили (45%), ретро автомобилите (50%) и стреч лимузините (5%).  Преди време на пазара се появи и един екзотичен парти автобус, който обаче не съм виждал скоро.

Може и да не разчитате на автомобил – направете си сватба от типа „всичко на едно място“. Вие ще бъдете щастливи, вашите гости ще бъдат щастливи и аз ще бъда щастлив!

Сватбен автобус

РИТУАЛИ – ГРАЖДАНСКИ БРАК, ЦЪРКОВЕН БРАК, РЕСТОРАНТ

23. Граждански брак (Популярна цена около 50-200 лева, а иначе от 0 до 2000 лева)

Теоретично гражданският брак е безплатна административна услуга. На практика трябва да платите озвучаването (запис, инструментално или вокално изпълнение), правото да снимат фотографа и видеографа, осъществяването на ритуала и други нужни и ненужни услуги.

В много градове се предлага юридически валидно сключване на граждански брак извън ритуалната зала. Това може да стане в ресторанта, на открито или пък на историческа забележителност.  В последния случай цената може и да стигне до 2000 лева. В София не е възможно сключването на брак извън ритуалната зала и поради тази причина младоженците, които искат красив ритуал на открито, се подписват няколко дни предварително или ангажират длъжностно лице от близките населени места.

24. Длъжностно лице за изнесен ритуал (Популярни цени: 150-400 лева)

Около 2/3 от двойките ни планират изнесен ритуал (сключване на граждански брак извън ритуалната зала), който в повечето населени места се предлага като услуга от съответната общината и е юридически валиден. В София цената за водене на изнесен ритуал от длъжностно лице от Столичен дом за радостни обреди е 331 лева, като ритуала няма правна стойност – необходимо е предварително на същия или на преден ден да отидете до ритуалната зала, за да положите подписи. Когато ритуалът е от този тип, „длъжностно лице“ може да бъде и всеки друг човек – ваш приятел, актьор или пък някои от лицата, предлагащи такива услуги, най-вече сватбени агенти и водещи на сватби.

Много двойки ангажират напълно легално длъжностно лице от близките населени места – Елин Пелин, Горна Малина, Ихтиман и т.н., което идва до мястото за изнесения ритуал и пред което се сключва юридически валиден брак. Това е и най-добрата опция за сключване на брак в София към момента, тъй като всички ритуални зали са с интериор и екстериор, които не допринася за неповторимостта на събитието.

25. Аксесоари за гражданския брак (Популярна цена: 50 лева)

Включват 2 ритуални чаши, бутилка шампанско, както и възглавничка за пръстените, която рядко се ползва – в повечето зали халките се поднасят на специален поднос.

26. Медицински свидетелства (2 х от 20 до 50 лева)

Включват посещения на няколко лекари и кръвно изследване, ако правим нещата по принцип или само на един лекар, ако ги правим както обикновено.  Може да се направи при личния ви лекар или в повечето медицински центрове. (По-добре се обадете предварително.)

27. Църковен брак (Цена от 50 до 500 лева)

Цената на църковния брак е в зависимост от църквата, броя свещеници, песнопения от хор, правото за снимане и други. (Например 350 лева за венчавка в църквата „Св.София“.)

28. Аксесоари за църковния брак (Примерна цена: 50 лева)

Включват се ритуална чаша, различна от тези по време на гражданския брак, два броя големи свещи за младоженците, погача, паничка с мед, бутилка червено вино. Свещите са големи, за да не изгорят до края на ритуала и защото в годините след това се палят при определени поводи. В някои църкви са необходими свещи и за гостите. Задължително попитайте вашия свещеник дали трябва вашите свещи да бъдат купени от храма, тъй като най-вероятно ще си харесате някои от многото красиви ръчно изработени церемониални свещи, които се предлагат на пазара, но не от Светия синод.

29. Бонбони и късметчета (Примерна цена: 30 лева)

Традиционно след сключването на гражданския брак младоженците, кумовете и родителите приемат поздравления от гостите, строени в редичка, на края на която стоят шаферките и черпят с бонбони или други дребни лакомства.  Късметчетата обикновено се хвърлят след ритуалната зала, докато кошничката с жито, монети и дребни бонбони – след църквата.  Много красиво се получава и хвърлянето на розови листенца.

Хвърляне на късмети пред църквата

30. Украса за ритуалната зала и църквата

В много редки случаи (<3%) младоженци ангажират украса за ритуалната зала и църквата. Обикновено това са  6 стойки с цветя + евентуално арка.

31. Питки (Безплатно от баба или 60 лева за три броя)

Трябват ви три броя питки. От едната вашият свещеник ще изреже един малко парченце, за да ви захрани с него. Втората питка е за посрещането в ресторанта, където майката на младоженеца ще ви захрани с мед и сол, а третата питка е за ритуала с разчупването.

32. 4-та питка, торта, пиле…. прасе! (Популярна цена: 40 лева)

Традиционното надиграване на кумовете с танцьори, по което мненията на младоженците, а и на самите кумове, са поляризирани. 🙂  Даровете обикновено са два, най-често малка торта и украсено печено пиле, но сме имали и сватби, в които по дансинга е летяла огромна тава с печено прасе.

БУЛЧИНСКА РОКЛЯ, КОСТЮМ, СВАТБЕН ГРИМ, ПРИЧЕСКА 

33. Облекло на младоженеца (Варират в широк диапазон. Популярни цени от 400 до 2000 лева)

Костюм, обувки, колан, вратовръзка и папийонка. Последните две по възможност не едновременно. Желателно е да се запасите и с резервна риза, предвид продължителността на деня и температурите.

34. Облекло на булката (Варират в широк диапазон. Популярни цени от 600 до 3000 лева)

Булчинска рокля, обувки, воал, жартиер и аксесоари. Горещо ви препоръчвам като нетрадиционен вариант булчинска рокля с дължина до глезена или по-къса – това създава за вас цялостно различно възприятие към сватбата ви, тъй като роклята не се влачи, независимо от това дали на по-късен етап ще смените високите обувки с ниски, по-лека е и по-удобна.

35. Сватбен грим и прическа на булката (Популярна цена между 100 и 300 лева за двете)

Професионалният грим и сватбената прическа са на цени между 60 и 100 лева за всяко. Това не включва пробния грим и прическа, които обикновено се на половин цена.  По отношение на снимките е много важно гримът да бъде матов и вие да се чувствате комфортно с него.  При всички случаи е добре да се снабдите с попивателни (матиращи) листчета или да си носите пудра, както и червило, тъй като младоженецът най-вероятно многократно ще изяде това по устните ви. 🙂

ШАФЕРКИТЕ

36. Букети за шаферките (Популярна цена 20-50 лева)

Шаферките в еднакви рокли и букетчета, на които булката да се сърди, че закъсняват прекомерно и не съдействат достатъчно, са забавно, но не и задължително допълнение към сватбата. Много от булките имат шаферки, но те не са с еднакви рокли или дори не са титулувани като такива.

Съществува и известно объркване, тъй като под шафери и шаферки се разбират и малките сладури на сватбата, които са облечени в мини костюми и бели роклички и които упорито отказват да разпръскват равномерно розовите листенца от връчените им кошнички.

37. Рокли за шаферките – купени, шити или под наем (Варират в широк диапазон)

Облеклата на вашите шаферки могат да бъдат еднакви или пък да имат само общ мотив, елемент, цвят или аксесоар.  Същото се отнася и за шаферите – можете да им предложите да дойдат с папийонки или пък с ярки на цвят чорапи. 🙂 

БИЖУТА И АКСЕСОАРИ

38. Брачни халки (Популярна цена между 250 и 600 лева за 14k злато)

Цената на грам злато с включена изработка на брачните халки е от 60 лева нагоре в зависимост от търговската марка и дизайна.

39. Бижута и аксесоари за булката

Няма нещо в този списък, което да варирира в по-голяма степен. 🙂 Конкретно червения конец, струва 60 стотинки за макара от 100 метра, но имайте предвид, че най-често някой ще ви го върже безплатно.

ЗА ОТДАДЕНИТЕ 

40. Уроци по танци (Популярни цени от 20 до 50 лева на час)

Повече за уроците по танци можете да прочетете в статията ми за Теди и Митко от Ritmo Dance Studio.  Уроците, като цяло, са повече за младоженеца, защото както всички знаем, булката и без уроци си танцува страхотно! 🙂

Теди и Митко от Ритмо Денс Студио на сватбата им през август 2017 година, на която бях фотограф

41. Заря (Популярни цени от 200 до 2000 лева)

Зарята обикновено се организира до 22:00 часа, за да се осигури спокойствието на живеещите наоколо. Алтернатива са красивите летящи фенери или пък бенгалския огън, под светлината на който да разрежете сватбената си торта. 🙂

Актуално предложение на пиротехническите фирми е и заря с музика, които се осъществяват в пълен синхрон.

Автор: Николай Митев
Последно обновяване на статията: 20 февруари 2020 година

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu