Забавно

Ремонт на кухня: Открийте тайните на една успешна метаморфоза!

Съвсем сигурно е, че кухнята е централната част на всеки дом. Винаги нещо се случва в нея. Това е място, където се провежда общуване и се приготвят най-вкусните ястия за семейството и приятелите. Разбира се, тъй като се използва толкова често и много, след известно време ще започнете да виждате, че някои неща е трябвало да бъдат направени или поставени по различен начин, уредите може да започнат да се развалят по-често и може също да осъзнаете, че има липса на пространство. Като цяло е ясно, че е дошъл моментът за преобразяване на кухнята. За да улесним поне донякъде цялата работа, ето няколко полезни препоръки.

remont na kuhnya

1. Ремонт на кухня – откъде да започнем

1.1. Ремонтът на кухня изисква стратегия

Преди да се захванете с преустройство, направете ясни планове и стратегия: точно какво искате и от какво имате нужда в новата си кухня. Ремонтът на кухня не е малка работа – това наистина е сериозно начинание, обширна и натоварваща задача, именно защото има толкова много неща, на които трябва да се обърне внимание и нищо не трябва да се оставя на случайността. Разбира се, при всичко това имайте предвид, че новата ремонтирана кухня трябва да ви служи отново няколко години, дори цяло десетилетие-две и че всичко, което е направено, не може да бъде преправено утре, ако размислите. Започнете със съставянето на списък с въпроси и отговори – без какво не можете в кухнята, какво ви ограничава в старата, как да улесните работата си, колко често и какво използвате, колко малки домакински уреди, различно оборудване и принадлежности стоят по шкафовете, а сте ги използвали веднъж или никога – и т.н., и т.н.

Изготвянето на стратегически план преди самия ремонт ще ви позволи да прецените точно дали и кой елемент трябва да бъде преместен или сменен, дали имате нужда от повече или по-малко чекмеджета, рафтове, как да ги разположите и всичко подобно.

1.2. В какъв стил бихте подредили кухнята?

След като сте отговорили ясно, конкретно и недвусмислено на всички въпроси е време да изберете стила на кухнята. Логично е кухнята да подхожда стилово на останалото обзавеждане в дома. От друга страна, за по-лесно почистване, версиите на правите линии са подходящият избор. Ако кухнята ви е малка, препоръчваме да изберете по-светли цветове, защото по-тъмните оптически намаляват пространството.

Освен това може да не изглежда така, но е важно да знаете, че изборът на кухненски дръжки влияе много на цялостното естетическо впечатление. Разбира се, има безброй версии и варианти от всякакъв вид и тип, които са на ваше разположение – от модерни до класически, а може и без тях – може да бъдат скрити, издълбани в горния или страничния ръб на фронтовете или напълно невидими, на докосване (“push open”) . Този начин на изработка на кухненски дръжки става все по-популярен през последните години, но е важно да се отбележи, че тогава самите фронтове се замърсяват повече и трябва да се мият по-често. Заради тези и подобни неща Ви подчертаваме колко е важно към решаването на всеки детайл да се подходи добре, постепенно и комплексно. Може би най-точно би било да се каже, че първото нещо, което трябва да решите, когато става въпрос за вашата кухня, е дали искате тя да бъде практична и функционална или стилна, или пък нещо по средата.

Ремонтът е намеса, чиято цел е да направи кухнята по-добра и по-красива и да остане такава през следващите 20 години - така че го направете внимателно!
Ремонтът е намеса, чиято цел е да направи кухнята по-добра и по-красива и да остане такава през следващите 20 години – така че го направете внимателно!

2. Ремонт на кухнята и нова аранжировка на елементите

2.1. Минимални промени, необходими за ремонт на кухнята

При проектиране на нова кухня в съществуващото пространство е необходимо ясно да се определи дали инсталациите ще бъдат преместени или не, както и да се аргументира обновяването на подовите и стенните настилки. По-малките премествания или смени на отделни кухненски елементи принципно не влияят на инсталациите; лесно е да преместиш електрическите кабели 100 cm наляво или надясно, но водопроводите са много по-голям проблем.

Мивката и съдомиялната трябва да останат на същото или почти същото място, тъй като са възможни минимални движения от няколко сантиметра, доколкото позволява гъвкавостта на водопроводните тръби.

2.2. Основни промени: преместване на инсталации

Ако изобщо не сте доволни от съществуващото разположение на кухненските елементи, препоръчваме ви да се спрете на по-големи промени. Ремонтът на кухнята във всеки случай е голяма интервенция, така че ако вече се захващате с такава работа, тогава има смисъл да организирате кухнята така, както наистина искате. Основните промени включват преместване на мивката и миялната машина, тъй като са необходими нови ВиК инсталации. Такива обширни работи със сигурност трябва да струват повече, така че помислете внимателно колко наистина е необходимо. Може би трябва да се консултирате и с архитект или проектант, който може да ви препоръча нещо друго. Разбира се, ако се касае за по-стара сграда, в която се налага замяна на овехтели проводи, тогава не може да се каже, че имате избор. В крайна сметка, ако по-големите интервенции означават по-голяма функционалност в дългосрочен план, те със сигурност са препоръчителни.

При преместване на водопроводните тръби, ремонтът на кухнята се оскъпява
При преместване на водопроводните тръби, ремонтът на кухнята се оскъпява

 

3. Ремонт на кухнята и избор на материали

След като са определени и дефинирани основните изисквания и параметри за новата кухня, е време да се обърнем към човека, който ще изработи чертежите и професионалните проекти. Кухнята може да бъде проектирана от интериорен дизайнер или архитект, чиито знания и съвети ще облекчат много проблеми при планирането на кухнята. Освен това, ще ви помогне да изберете материали. Изборът на материали е много важен в кухнята, защото е необходимо всички те да са пожароустойчиви, водоустойчиви, здрави и максимално издръжливи и дълготрайни.

Ако кухнята е в добро състояние, вместо смяна на всички елементи е възможно да се поправят и обновят фронтовете
Ако кухнята е в добро състояние, вместо смяна на всички елементи е възможно да се поправят и обновят фронтовете

4. Кухненски фронтове

Ако самата кухня е в добро състояние, но лицевите части на елементите вече са малко износени или дори повредени, винаги има възможност за ремонт или смяна. Всеки кухненски елемент се състои от две части – корпус, тоест задната страна и рамката с рафтове, скрити на заден план, и лицевите страни, всъщност вратичките и челата на чекмеджетата. Обновяване или смяна на кухненски фронтове се налага, ако те са се износили от честото използване, а самият корпус е все още ненарушен и недеформиран и изпълнява задачата си. Кухненските фронтове може да бъдат ремонтирани по поръчка или да бъдат закупени нови от мебелен магазин.

5. Ремонт на кухня – цени

Окончателното разположение на елементите и подреждане на помещението е това, което всеки очаква с нетърпение по време на планирането и копнее да го види завършено възможно най-скоро. Ремонтите обаче може да се окажат и непредсказуеми, с повече неприятни изненади, особено при премахване на стари мебели и стенни и подови облицовки, което трябва да бъде извършено преди да се продължи работата. В никакъв случай не трябва да оставяте неотстранени повреди по стените или пода, преди окончателното сглобяване на оборудването и мебелните елементи.

Трудно е да се каже колко ще струва ремонтът на кухнята, тъй като цените варират доста. Те зависят от избора на материалите, големината на помещението и накрая колко щети са нанесени на структурата и конструкцията (къртене на стени, замяна на инсталации, замяна на подови настилки).

Цената за ремонт на кухня със смяна на кухненски плот и вратички може да бъде около 180 лева/m, без къртене на стени, смяна на подови и стенни облицовки, инсталации и други неща.

Мечтаете ли да преобразите кухнята си в блок? Отдавна е в списъка ви със задачи, но все още не знаете как да го направите?

Е, перфектно е!

Много добре знаем, че кухненското пространство в блока често може да бъде ограничено, но никой не трябва да се обрича на терзания заради това!

С няколко хитри стъпки можете да го превърнете в истинско съкровище, което ще привлече вниманието и ще се превърне в сърцето на вашия апартамент.

 

Началото на промяната

Какъв стил кухня харесвате най-много? Привлечени ли сте от модерен интериор, пълен с минималистичен чар и елегантност? Или предпочитате класически, рустик елементи, които излъчват топлина и традиция?

Без съмнение ключът към успеха е намирането на вдъхновение. В днешния дигитален свят вашите възможности са безкрайни. Интернет се превръща във вашия невероятен източник на информация и идеи. Можете да се потопите в океан от уебсайтове за интериорен дизайн, да се присъедините към тематични групи в социалните медии и да се поучите от опита на други, които споделят своите преобразявания в кухнята.

След това е добра идея да се преместите от виртуалния свят в реалността, в кухните, които посещавате по време на събирания в дома на приятели или семейни партита. Наблюдавайте внимателно какво работи добре в тези кухни и какво може да се подобри. Добре е да задавате въпроси, да събирате информация за опита на други хора с дизайн и ремонт на кухня.

Затова не забравяйте също да говорите с експерти. Можете да се консултирате с интериорен дизайнер или архитект, който има опит в дизайна на кухни. Разкажете им за вашите вкусове и очаквания. Те ще могат да Ви посъветват как да постигнете желания ефект във Вашата кухня, съобразявайки се с практически и естетически аспекти.

 

План за действие

След като имате своята визия, е време да планирате. Създайте списък с неща, които искате да промените във вашата кухня. Нуждаете се от нови мебели, домакински уреди или може би да смените пода и стените?

Помислете дали ще предприемете тези стъпки сами или ще ви трябва помощ от специалисти или разрешение от жилищната асоциация.

Може би вашият проект няма да има място за радиатор в кухнята или ще трябва да смените прозореца с друг, за да поставите кухненски плот под прозореца. Или ще искате да комбинирате кухнята със съседна стая и ще трябва да съборите стена.

В такива ситуации е изключително важно да получите разрешение от жилищната кооперация за извършване на такива промени. Свържете се с подходящия представител на кооперацията и изложете плановете си. Уверете се, че всички необходими документи са осигурени, преди да продължите с работата.

След това разработете реалистичен график и бюджет, така че да можете съзнателно да наблюдавате напредъка на ремонта.

 

Екшън!

След като всичко е планирано, е идеалното време за действие! Първата стъпка е препоръчителният демонтаж на стари мебели и уреди, за да започне ремонтът на кухнята на чист лист. Можете да започнете, като премахнете старите шкафове, рафтове и уреди, за да създадете място за нови предмети.

Ако имате нужда от подкрепа по време на ремонта, не се колебайте да потърсите помощта на хора с подходящ опит и познания в ремонта на кухня. Добра идея е да разчитате на препоръки от доверени приятели или членове на семейството, които имат положителен опит с конкретни специалисти. Ако нямате такава възможност, винаги можете да проверите отзивите на други клиенти, които се дават след извършена конкретна услуга. Това ще ви помогне да изберете правилните професионалисти, които ще реализират вашите изисквания.

Не забравяйте, че ремонтът на кухнята не е само подмяна на мебели и уреди. Важно е да се погрижите и за други елементи, като осветление, водопроводни и електрически системи. Ако имате съмнения или липса на необходимите умения, по-добре е да се консултирате с професионалисти, които ще гарантират, че тези работи са извършени безопасно и здраво.

Ако имате ограничен бюджет, помислете за освежаване на съществуващите мебели, вместо да инвестирате в чисто нови. Понякога са нужни само няколко слоя боя с нов цвят, подмяна на дръжки или декоративни елементи, за да се преобрази изцяло външният вид на мебелите. Тази проста техника може да доведе до зашеметяващи резултати и да ви спести значителна сума пари.

 

Избор на правилните материали

Когато ремонтирате кухнята си, не забравяйте да изберете правилните материали. В зависимост от вашите предпочитания и стил, можете да изберете различни видове повърхности, като дърво, камък, стъкло или метал. Важно е да изберете издръжливи, лесни за почистване и устойчиви на повреди материали, които ще издържат много години.

Когато става въпрос за вашия кухненски плот, обърнете внимание на неговата функционалност и естетика. Каменните плотове, като гранит или мрамор, ще добавят елегантност и луксозен вид, но ще изискват редовна защита и поддръжка. Ако предпочитате по-прости решения, плътните пластмасови или дървени плотове също са добър избор.

И не забравяйте важността на кухненската мивка във всичко това. Какъв е смисълът от нова кухня със стара мивка?

Е, точно това е!

Вашата нова кухня трябва да има място за нова гранитна мивка. Добавяйки чар и елегантност, той ще се превърне в истинската черешка на тортата на целия проект. А материалът на мивката е изключително важен в целия този процес!

Както се случва, до голяма степен върху него насочваме вниманието си, прекрачвайки прага на кухненското пространство. И освен да радва окото – трябва да бъде и функционален. Може би имате нужда от модел с 1,5 купа или вариант с отцедник?

За нас това не е проблем!

В нашата оферта, която можете да намерите тук, ще намерите такава кухненска мивка, която ще отговори и на най-взискателните очаквания по отношение на форми, функции и цветове на мивките под формата на комплекти.

Вижте сами колко красив е GOLD PREMIUM SET, тоест мивка от черен гранит със златни петна, с кран и сифон в златист нюанс.

Или красиво дълбоко черно навсякъде в комплекта VERY BLACK.

Както можете да видите, възможностите са широки, а изборът на мивка се превръща в един от важните аспекти на ремонта на кухнята.

 

Малки – големи промени

Не забравяйте за правилното осветление и подовата настилка. Доброто осветление е изключително важно в една кухня, както по отношение на функционалността, така и по отношение на атмосферата.

Помислете за различни източници на светлина, като таванни аплици, точково осветление над плота или дори LED ленти, за да добавите впечатляващо фоново осветление.

Във всичко това трябва да имате предвид и пода. Разливите и изпуснатите предмети са често срещани в кухните, така че ще искате да изберете материал, който е устойчив на влага и лесен за почистване. Керамичните плочки, виниловите или ламинираните панели са популярни и практични опции.

 

Празнувайте момента!

Най-накрая настъпи вълшебният момент, когато ремонтните дейности приключиха. Сега всичко, което остава, е да почистите след това и да се насладите напълно на резултатите. Незабравимо е усещането, когато мечтата за освежена кухня стане реалност. Можете да се любувате на вашия нов интериор, пълен с красота, функционалност и личен стил. Сега всяко приготвяне на храна ще се превърне в истинско удоволствие, а срещите в кухнята ще бъдат още по-специални. Това е моментът да отпразнувате този момент и да оцените усилията, работата и решителността, които сте положили, за да преобразите вашата кухня.

 

Вижте как един от нашите доволни клиенти преобрази кухнята си заедно с нашата мивка:

Резюме

Когато ремонтирате, вашата кухня заслужава да инвестирате във високо качество. Струва си да изберете издръжливи и лесни за поддръжка материали, които ще издържат изпитанието на времето. И на всичкото отгоре, бъдете човек, който участва активно в целия процес на ремонт. Комуникирайте редовно с изпълнителите, следете напредъка на работата и задавайте въпроси. По този начин ще сте в крак с нещата и ще се уверите, че всичко върви според очакванията ви. Изберете модерен дизайн и качество и изберете включената ни гранитна мивка. И накрая, не забравяйте да се насладите на промяната, която е станала реалност.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu