Забавно

Най-известните места с минерални басейни в София и региона

Наред с всичко, което ни дава основание да се гордеем със страната си, е и фактът, че по брой на минерални извори България държи трето място в света, следвайки Япония и Исландия. Затова е наречена „СПА-центърът на Европа“. Температурата на изворите по различните места варира до 101 градуса по Целзий, което е безценен дар от природата, правещ страната ни силно привлекателна дестинация не само за ваканционен отдих, но и за лечение чрез използване на минерални басейни. Безспорни са качествата на минералните води по нашите земи, както и доказаните положителни ефекти върху здравето и красотата.

Столицата ни София и околностите ѝ също предлагат места, едно от друго по-уютни и красиви, където можете да се насладите на лековити минерални басейни. Най-популярните имена са следните:

Лечебен плаж „Овча купел“ в София

Живеещите в София, както и гостите му, могат да се възползват от качествата на минералната вода в Лечебен плаж „Овча купел“. Отворен е за посетители всяка година от месец Юни до средата на месец Септември. Той разполага с три басейна. Минералната вода е хипотермална, с температура около 29-31 градуса по Целзий и лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни, чернодробни и жлъчни проблеми, възпалителни и травматични болести на периферната нервна система и проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт.

Спортно-развлекателен комплекс „Корали“ в Панчарево

Разполагащ с всички удобства за СПА и релакс, минералната вода на басейна в този комплекс има температура на извиране 49 ºС, а температурата на водата в басейна е 31ºС. Химическият й състав е богат, а лековитите ѝ качества помагат за различни заболявания на опорно-двигателната система, при нервни болести, гинекологични и кожни проблеми. Противопоказна е обаче при сърдечно-съдови заболявания, туберколоза и други инфекциозни болести, високо кръвно налягане и други състояния, при които строго се забранява топло балнеолечение.

Спортно-развлекателен комплекс „Корали“ е подходящо място както за отдих през уикенда и ваканцията, така и за провеждане на сватби, рождени дни и други празненства.

Балнеокомплекс „Здраве“ в гр. Банкя

Денонощният съвременен спортно-оздравителен център предлага два плувни басейна с минерална вода – закрит и външен. Водозахранването е с изцяло минерална вода, използвана за медицински процедури, с температура от 36.5 °С до 37 °С, с ниска минерализация, бистра, безцветна, без мирис и с много приятен вкус.
Правилното и системно използване на минералната вода от центъра представлява сериозно защитно средство срещу проявите на преумора, както и за забавяне на процесите на стареене. Помага за засилване на възстановителните процеси след преболедуване от тежки заболявания, както и за предпазване от евентуални усложнения.

Хотелски комплекс „Долна баня“ в гр. Долна баня

В комплекс „Долна Баня“, освен всички останали удобства, можете да изпозвате и лечебните свойства на прочутата минерална вода с широк спектър от полезни качества. Температурата ѝ е 67,8 градуса по Целзий и се използва за лечение на редица заболявания: ревматични, кожни, сърдечносъдови, дихателни, храносмилателни, двигателни, както и на нервната, и на половата система. На територията на хотелския комплекс има три външни басейна, пълни с топла минерална вода, като през лятото водата е от 28 до 30 градуса по Целзий, а през зимата – от 28 до 43 градуса по Целзий в различните басейни, които се използват през цялата година.

Аквапарк „Котвата“  в гр. Сапарева баня

Комплекс „Котвата“ разполага с три големи басейна и няколко по-малки, контрастни с гореща и ледена вода, както и с четири джакузита, едното от които е със солена вода. За по-издръжливите посетители са двете каменни топила с температура на водата до 40°C, които са изключително полезни за засилване на кръвообращението и имат благоприятно въздействие върху нервната система, опорно-двигателния апарат, при гинекологични и кожни заболявания и проблеми с горните дихателни пътища.
Сапарева баня е едно изключително място с хотели, всеки от които предлага басейн с минерална вода.

СПА Хотел в курорт „Вили Костенец“, гр. Костенец

Идеалното място за пълноценна почивка – СПА Хотел „Костенец“, намиращ се в курорта „Вили Костенец“, в източния дял на Рила планина, на 78 км. югоизточно от София. Разположен в живописна местност, хотелът ви предоставя и великолепна панорама към върховете на красива Рила. Всички прелести, в съчетание с лековитата минерална вода, гарантираното спокойствие и здравословният климат, допринасят за общото ви възстановяване и „презареждане“.

Минералната вода там е топла, подходяща за лечение на ставите, на периферната нервна система и гръбначния мозък, също така се лекуват гинекологични заболявания и стерилитет.

Пчелински бани, с. Пчелин, до гр. Костенец

Този лечебно-рехабилитационен център има два минерални басейна. При извора си минералната вода там изтича с температура 72,8°С и е една от най-горещите в България. Подходяща е за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, при гинекологични и кожни заболявания. Също така активира обмяната на веществата, помага при оздравителните процеси, при ставни и мускулни заболявания, както и при дихателни, алергични, стомашни и ендокринни проблеми.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu