Забавно

Купуваш къща, получаваш и жена: Китайските строителни компании търсят отчаяно купувачи

Имотната криза в Китай тласна надолу икономиката, води до масови съкращения и доближава компании за милиарди долари до ръба на фалита, пише Wall Street Journal.

Икономисти очакват положението да се влоши. Продажбите на новопостроени жилища в Китай са намалели с 6% миналата година, връщайки се на ниво, което не е виждано от 2016 г. насам, сочат данни на Китайското статистическо бюро. Цените на жилищата на вторичен пазар в четирите най-богати града в страната – Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, са намалели с между 11% и 14% през декември спрямо година по-рано, сочат данни на компанията Centaline Property.

Строителните компании започват по-малко проекти. Собствениците на жилища изплащат ипотечните си кредити предварително и заемат по-малко средства. Процъфтяващи някога имотни компании са блокирани в продължителни преговори с чуждестранни инвеститори, след като спряха плащания по чуждестранни облигации за около 125 млрд. долара между 2020 и края на 2023 г., сочат данни на S&P Global Ratings.

Китайските строителни компании и местните власти искат толкова отчаяно да привлекат купувачи на жилища, че някои прибягват до странни маркетингови стратегии.

Имотна компания в Тиендзин публикува видео реклама с мотото „купуваш къща, получаваш жена безплатно“. Това беше игра на думи, използваща същите китайски символи като фразата „купи къща и я дай на жена си“, но със структура на изречението, която обикновено се използва за предлагане на безплатни придобивки за купувачите на жилища. През септември компанията беше глобена с 4184 долара за рекламата.

Жилищен комплекс в източната китайска провинция Джъдзян обеща миналата година да дава на купувачите на жилища 10 грама злато.

По-рано този месец Шън Сончън, бивш ръководител на статистическата служба в Китайската народна банка, съобщи на местна конференция, че забавянето на жилищния пазар ще трае поне още две години. Той смята, че продажбите на нови жилища ще намалеят с над 5% през 2024 г. и 2025 г.

Икономисти на Wall Street също изразяват опасения относно трайността на имотния спад.

„Не твърде много хора купуват, могат или искат да купят“, казва Реймънд Юн, главен икономист за Китай в ANZ. Според него има фундаментална промяна в начина, по който китайците гледат на имотния сектор, като жилищата вече не са смятани за сигурна инвестиция.

Китайският имотен сектор и свързаните с него индустрии преди време съставляваха около една четвърт от брутния вътрешен продукт и спадът на сектора е значителна спънка за втората по големина икономика в света. Това засилва призивите Пекин да направи повече, за да подкрепи сектора, но до момента китайските ръководители се придържат към политики „на час по лъжичка“ вместо да въведат голям пакет от мерки за стимулиране на имотния пазар.

Много икономисти правят сравнения с Япония, която десетилетия наред се опитваше да се съвземе от срив на цените на имотите и на акциите. Китайският фондов пазар отбелязва спад от години.

Китайската централна банка може да помогне за смекчаване на проблемите, но трябва да бъде агресивна, казва ръководителят на икономическите анализи за Азиатско-Тихоокеанския регион в компанията Citi Global Wealth Investments Ли Ган Лию. Централната банка все още има поле за маневри и може да предприеме голяма крачка, за да окаже значително влияние, допълва той.

Лию Юан, ръководител на имотните анализи в компанията Centaline, отбелязва, че без помощ от правителството цените на новите жилища ще трябва да намалеят с още 50% спрямо сегашните си нива преди да стигнат дъното. Това се основава на допускането, че повратната точка ще настъпи, едва когато е по-евтино да се купуват, отколкото да се наемат жилища, допълва Лию.

Забавянето на имотния пазар в Китай взема десетки жертви. Над 50 строителни компании, предимно частни, са спрели да изплащат дълга си. Предприемачите все още имат милиони незавършени жилища, които са били продадени, но не и доставени на пазара. Китайските власти заделят милиарди долари, за да помогнат на строителни компании да завършат апартаменти, но проблемите растат.

Кризата пресуши хазната на някои китайски градове, които преди това разчитаха на продажби на терени като основен източник на приходи. Икономисти считат, че те имат скрит дълг на стойност от 400 млрд. долара до над 800 млрд. долара. За да укроти говоренето за възможно спиране на плащания, централното правителство създаде програми за размяна на дълг, за да помогне на някои компании да рефинансират.

Някои икономисти са оптимистични. През първото полугодие на тази година купувачите на жилища на вторичния пазар постепенно ще се върнат към пазара на нови жилища и ще подкрепят сектора. Оттам-нататък нещата бавно ще се подобряват“, смята Хелън Цяо, главен икономист за Китай в Bank of America.

Но повечето икономисти все още очакват нови проблеми, а инвеститорите са предпазливи. Бенчмаркът на листнатите в Хонконг имотни компании намаляваше четири последователни години преди началото на тази година. От 1 януари той е надолу с още 15%.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu