Забавно

Колко лесно е всъщност да откраднеш Hyundai или Kia?

Корейските производители Hyundai и Kia са изправени пред множество колективни искове в различни щати в САЩ заради лекотата, с която много от техните автомобили могат да бъдат откраднати. Кражбите на определени модели Hyundai и Kia, произведени от 2011 до 2021 г., скочиха в резултат на предизвикателствата в социалните медии и възхода на „Kia Boys“, които публикуват видеоклипове с инструкции как да крадете превозни средства.

Автомобилите, които са особено уязвими, са тези с традиционен механичен ключ и без имобилайзер на двигателя. Нетърпелив да види колко лесно е да се открадне един от засегнатите модели на Hyundai и Kia, екипът на Donut Media взе назаем Elantra и се пробва да я „открадне“. Както се оказва, това е шокиращо просто.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се свалите пластмасовия капак точно зад волана. Това може да стане чрез премахване на два винта, но ако се дръпне достатъчно силно, пластмасовите скоби се счупват и капакът може да бъде издърпан без отвертка. Така се достига лесно до цилиндъра за запалване, който с натискане на малък щифт се разделя на две части.

След това се премахва първото парче там, където обикновено се поставя ключа и така остава цилиндър, който има малко парче открит метал. В него се забива края на USB-кабела и всичко е готова. Само трябва да се завърти USB-кабела, сякаш е ключ, и колата ще запали направо.

Според екипа на Donut Media, в Hyundai и Kia вероятно са искали да намалят разходите, когато са разработили прекалено простия цилиндър за запалване, монтиран в много от превозните им средства. От Hyundai наскоро обявиха, че собствениците на засегнатите модели ще могат да закупят комплект за сигурност от представителства на марката срещу 170 долара. Собствениците на превозни средства обаче ще трябва да платят и над 500 долара за инсталиране на устройството.

От Kia все още не е обявила планове да предложи подобен комплект за сигурност, но се присъединиха към Hyundai в разпространението на ключалки за волани за собствениците в определени райони на САЩ.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu