Забавно

Какво означават звездите „Michelin“

Ресторанти по целия свят се стремят да спечелят престижното отличие на Michelin – но какво точно са звездите на Michelin и защо са толкова важни?

Докато марката Michelin е добре известна със своите гуми, то базираната в Париж компания е известна и с годишния си Michelin Guide. През 1900 г. Michelin започнала да публикува пътеводител за Европа, за да насърчи шофьорите да пътуват до местните забележителности. Наред с други неща, в ръководството били включени анонимни ревюта на европейски ресторанти, които се фокусирали върху качеството и вкуса на поднесените храни, както и върху овладяването на кулинарната техника и индивидуалността на ястията.

 

 

Звездите на Мишлен сега се смятат за отличителен белег на изискани ястия от най-добрите готвачи в света. Звездите не са лесни за получаване и се дават на най-добрите ресторанти във всеки отделен град от пътеводителя. Получателите на звезда получават огромнен престиж и почести, а много собственици на ресторанти виждат и увеличение на бизнеса след получаване на звездите на Мишлен (докато някои, които са загубили звезди, са преживели обратното).

 

 

КАК СЕ ПЕЧЕЛИ ОТЛИЧИЕ СЪС ЗВЕЗДА МИШЕЛИН?

Ресторантите могат да получат една до три звезди на Мишлен, но е важно да се помни, че дори една звезда на Мишлен е считана за чест. Отличието със звезда няма за цел да критикува ястията на ресторанта, а по-скоро да ги хвали. Оценките със звезди се определят както следва:

 

Една звезда:

Този ресторант има качествено меню и подготвя кухнята на постоянно висок стандарт. Счита се за много добър в своята категория, но е ограничен по някакъв начин. Може да липсва уникален елемент, който да връща хората отново и отново.

 

Две звезди:

Ресторантът предлага умело и внимателно изработени ястия с изключително качество. Този ресторант предлага нещо изключително и си заслужава да се отбиете, докато пътувате.

 

Три звезди:

Ресторантът предлага изключителна кухня и си струва специално пътуване само за посещение. Вместо да бъде спирка по пътя към дестинация, този ресторант е дестинацията. Този ресторант предлага различни ястия, които се изпълняват до съвършенство използвайки превъзходни съставки.

 

 

Рецензенти на Michelin (наричани „инспектори“) са напълно анонимни и трябва да споделят страст за храна и око за детайлите. На инспекторите е забранено да разговарят с журналисти и се насърчават да пазят своята работа в тайна дори от членовете на семейството.
Когато инспекторът посещава ресторант, той или тя пише изчерпателен доклад за опита, свързан с храненето, включително фактори като качеството на храната, представянето на ястията и овладяването на кулинарните техники (без да се обръща внимание на елементи като декор, маса и качеството на услугата).След това инспекторите се обединяват, за да обсъдят прегледите и да решат кои ресторанти да получават звезди.

Само 1 900 ресторанта в света са получавали звезда на Мишлен. Триста са получили две звезди и само 71 са получили три. По скала от 1 до 5 ресторантите също се оценяват за комфорт.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu