Skip to content

Интервю на „Линукс за българи“ с Иво Мирчев от Microinvest

  • by
Image result for linux operating system


На вашето внимание предоставяме следващото интервю от нашата поредица от срещи с приятели. Този път събеседник ни е Иво Мирчев, маркетинг мениджър на българската софтуерна компания Microinvest.

Повечето от читателите ни вероятно познават Microinvest като разработчика на отворената складова програма Microinvest Warehouse Open. „Фронтмените“ на компанията – Иво Мирчев и Виктор Павлов – са познати и на следящите форума ни, тъй като често се отбиват, за да помагат при проблеми и да участват в дискусии, свързани с техния продукт. За „Линукс за българи“ те са и близки сътрудници, най-вече заради участията си в наши конференции.

В интервюто по-долу Иво ще ни разкаже за различните етапи в историческото развитие на Microinvest Warehouse Open, а също така ще сподели и своите виждания и надежди за популяризирането на свободния и отворения софтуер в някои ключови области. Надяваме се да ви бъде интересно и използваме възможността да благодарим на екипа на Microinvest за отделеното време!

„Линукс за българи“:
Кога попаднахте на Linux и, като цяло, на идеята за свободен софтуер? Какви бяха първите Ви стъпки и впечатления в тази област?

Иво Мирчев:
Всичко започва от една среща преди няколко години на Linux ентусиасти, на която идеята за създаването на свободен софтуер се ражда… В нея Microinvest вижда перспектива и я подкрепя с желание.

Когато през 2005 година започнахме работа по проекта Warehouse Open, основната задача беше да се направи базов софтуер за складово стопанство под Linux, защото подобно решение за този тип операционна система липсваше и това се превърна едновременно в предизвикателство и възможност. С течение на времето се усети интерес към тази система, който ни позволи да добием увереност и да увеличим темпото на работа.

Развихме продукта до международна степен и постигнахме отлични резултати. В някои отношения този продукт надминава възможностите на Windows аналозите. Можем да се гордеем с това!

„Линукс за българи“:
Какво ви подтикна в лично, професионално и бизнес отношение да създадете Microinvest Warehouse Open като продукт с отворен код и да изберете именно Linux като основна операционна система, за която да бъде предназначен?

Иво Мирчев:
На първо място това, което ни подтикна да създадем продукта Microinvest Warehouse Open, е желанието да подкрепим идеята и развитието на open source продуктите в България. Това, към което се стремим, беше да подпомогнем навлизането на Linux като операционна система при крайните потребители. Да покажем, че това е отлична операционна система със своите предимства и единствено липсата на достатъчно приложения и програми за нея, както и на специалисти, които да ги поддържат и развиват, са сред основните причините за това тя да не е така популярна (както например е Windows). Приехме проекта и като лично предизвикателство, защото в България софтуерът с отворен код беше и все още до известна степен e подценяван.

В чисто прагматичен план Microinvest Warehouse Open e продукт, създаден, за да отговори на пазарната реалност през 2005 г., както и да оправдае очакванията и желанията на нашите партньори, които очакваха подобен проект от нас.

„Линукс за българи“:
Макар и да е български проект, в предишни наши срещи сте споменавали, че Microinvest Warehouse Open жъне повече успехи и получава повече градивни критики в чужбина. Кои са държавите, в които имате най-много потребители, и как те влияят на разработката на програмата?

Иво Мирчев:
В държави като Русия, Грузия и Армения Microinvest Warehouse Open се радва на най-голяма популярност като функционални възможности и идеология на свободен продукт. В тези държави обектите, изцяло оборудвани с това решение, наброяват няколко стотин и със задоволство може да отбележим, че получаваме много положителни отзиви. Също така срещаме подкрепа и интерес от страна на различни Linux ентусиасти и ИТ фирми в чужбина, които организират различни инициативи за популяризиране на софтуерната система и се включват в нейното развитие. А това за развитието на един отворен проект е от ключово значение.

„Линукс за българи“:
А защо, според вас, се получава така – българският продукт да остава някак си недооценен в родината си? Влияят ли (изключвайки техническите способности на софтуера) неща като недоверие към нашенското, недоверие към отворените технологии, пазарни условия? Как стоят нещата у нас и в другите държави, от които имате потребители?

Иво Мирчев:
Може би отговорът на този въпрос съдържа по малко от всичко изброено като причини – както недоверие към отворените технологии, поради факта, че те не са така масово използвани, така и пазарните условия, в които всяко свободно и безплатно нещо се възприема като не до там добро и работещо.

Но преди всичко ние няма да се уморим да повтаряме, че този продукт е български! И всеки би трябвало да се гордее от това, че нашата страна може да предложи система на световно ниво, при това изцяло създадена от българи. Това не е продукт по поръчка, платен от някой богат меценат за удовлетворение на собствената си гордост. Това е български продукт, създаден с желание и много труд!

Този продукт е по-функционален от редица титулувани системи. Удоволствие е да предложиш търговски софтуер под любимата отворена операционна система, който надминава по възможности рекламираните комерсиални продукти.

„Линукс за българи“:
Напоследък идеята за интегриране на свободен и отворен софтуер в държавната администрация добива все по-голяма популярност в цяла Европа. Виждате ли приложения на складова програма като Microinvest Warehouse Open в държавни или общински учреждения?

Иво Мирчев:
Определено да! Това е продукт, който по нищо не отстъпва като функционалност на комерсиалните му алтернативи. Това е отличен начин държавните или общински учреждения да оптимизират своите процеси с легален и отлично работещ продукт и то с практически с нулева инвестиция. Но това да се превърне в масова практика, трябва отново да се промени начина, по който българското общество възприема отворените проекти и решенията за Linux операционна система. Но ние сме оптимисти!

„Линукс за българи“:
В духа на идеята за свободен и отворен софтуер, вие се стараете да поддържате връзка с различни FOSS общности, включително и „Линукс за българи“. В началото на тази година дори поехте инициативата да направим цяла една месечна конференция с лектори от вашия екип. Защо решихте да организирате това събитие и беше ли то полезно за вас, оправда ли очакванията ви?

Иво Мирчев:
Желанието ни е проектът да бъде своеобразна социална мрежа, в която потребители и всички ентусиасти и общности да обменят идеи за това как продуктът да бъде развиван и популяризиран. Съвместната инициатива с „Линукс за българи“ беше отличен пример как, когато имаш добри идеи и хора, които споделят твоите цели, може да се получи отлично взаимодействие. Тя беше изключително полезна за нас и ни позволи в приятелска атмосфера да се срещнем с хора, които имат желанието да бъдат част от нашия проект и които са тествали продукта. Проведохме интересна дискусия, обсъдихме много и различни идеи и се вдъхновихме за реализирането на нови възможности.

„Линукс за българи“:
А бихте ли потърсили отново партньорство с нестопански организации, стремящи се да популяризират свободен и отворен софтуер? Какви биха били мотивите ви, базирайки се на вече натрупания опит?

Иво Мирчев:
Разбира се! За нас партньорството с различни организации, които популяризират свободен и отворен софтуер, е от изключителна важност. Ние вярваме във синергичния ефект, който може да постигнем, когато много хора обединят усилията си към общ проект, полезен за широк кръг от хора. Microinvest ще развива Warehouse Open с неугасваща енергия и поглед в бъдещето и се надяваме, че повече хора ще оценят и подкрепят нашите усилия. А именно на инициативи с такива организации ще може да се срещнем с нови ентусиасти, да поделим с тях идеите си и да презентираме възможностите на продукта.

„Линукс за българи“:
Отправяйки поглед към бъдещето, какво да очакваме от Microinvest Warehouse Open и цялостната ви продуктова гама, предназначена за операционни системи, базирани на Linux?

Иво Мирчев:
Плановете могат да се разделят на 4 основни насоки:

  • Поддръжка на все повече операционни системи. Колегите от vladster.net вече обявиха MacOS версия на продукта, дори има първите клиенти с MacOS. Тук специална помощ оказват и колегите от iAbalka.eu. За първи път е достъпен и .deb пакет за инсталация на Debian базирани системи. Вече се проверяват и възможностите за Android решение.
  • Развитие на международните пазари. С новата версия вече има пълен превод на чешки и полски език, силно е обновена документацията, съществува подробна помощна система на руски език. Преводите са силно ревизирани и подобрени.
  • Разширяване на функционалните възможности на продукта, адаптиране към новите версии на Ubuntu и добавяне на много нови фискални и периферни устройства.
  • Ускоряване на работата на операторите и въвеждане на удобства.

 

„Линукс за българи“:
За финал, смятате ли, че все повече хора с малък и среден бизнес ще се насочват към Microinvest Warehouse Open и ще успяват да покриват нуждите си с помощта на качествен свободен и отворен софтуер?

Иво Мирчев:
Развитието на продукта до момента ни кара да вярваме, че това е напълно възможно. Практиката показва, че всички търговски обекти, заведения и фирми, които са инсталирали и използват Microinvest Warehouse Open, са удовлетворени от възможностите му, а всичко, от което допълнително се нуждаят, лесно може да бъде развито. Отново, ниската стойност на придобиване и притежание на този продукт привлича все по-голям брой потребители. А веднъж уверили се в стабилната му работа и отличните му възможности, клиентите са спечелени и привличат нови.

 

 4,785 total views,  1 views today