Новини

Антон Милтенов – Клюна: рекордьор по опити за убийство и наследник на Самоковеца

Подземният герой Антон Милтенов-Клюна не успя да изяде последната си мелба в живота си. Куршуми покосиха Клюна и двама негови авери Николай Добрев – ­ Ники Цайса и Иван Тодоров- Призрака докато седяха на маса в сладоледената къща „Дижимис“ на пресечката между ул. „Ангел Кънчев“ и „Солунска“.

Убийството става на 30 юли 2005 г към 21,30 ч. Тогава двама души излизат от сенките на ул. „Ангел Кънчев“, като се правят на пияни. Клатушкат се към масата на Милтенов и изведнъж вадят пистолети и откриват огън от упор. Правят жертвите си на решето и бягат по посока на бул. „Витоша“. Там ги чака бял „Опел Вектра“, с който изчезват в неизвестна посока. Часове по-късно колата е открита опожарена под моста на столичния кв. „Захарна фабрика“.

 Клюна се смята за наследник на убития две години по-рано Константин Димитров-Самоковеца.

Срещу Мертенов има и други опити за убийство.

На 28 юни 2002 г. снайперист го прострелва в къщата му в квартал „Княжево“ в корема. Килърът се криел в гората и изчакал Милтенов да излезе на балкона на къщата. Клюна оцеля, след продължително лечение в болница.

На 17 януари 2004 г. стрелец опитва да убие Клюна за втори път, този път с гранатомет. Килърът се спотайва в изоставеният ресторант „Феята“ в локалното платно на бул. „Цариградско шосе“. Той има информация, че мерцедесът на Милтенов ще мине оттам. И Клюна наистина  се появява, отивайки на Купон за именния си ден. Когато колата намалява на завоя стрелецът се изправя и гърми с гранатомет по нея. Снарядът обаче удря дърво в близкия блок до БТА.

 

На 27 юли 2004 г., година преди разстрела в „Джимис“ в двора му е хвърлена граната.  В „Люлин“ пък стрелят по брат му Камен и го раняват в ръката.

След убийството на Константин Димитров-Самоковеца през декември 2003 г. в Амстердам главният секретар на МВР тогава Бойко Борисов представя Антон Милтенов-Клюна като наследник на Самоковеца. В анализ на Центъра за изследване на демокрацията имената на Клюна и Златко Баретата са споменати сред тези на шестимата босове, ръководещи наркопазара в България.

Милтенов е регистриран в полицията за опит за убийство, търговия с наркотици, кражби. Клюна е издирван и като поръчител на покушението срещу Илиян Версанов на 16 август 2002 г. в столичния квартал “Белите брези”.

Според публикации в печата Милтенов е направил първите си стъпки в наркобизнеса преди години, когато живеел в квартал „Люлин“.

 

През 80-те Клюна е близък с Илиян Варсанов и Светлин Тошев. Към края на 90-те Клюна, Варсанов и Тошев са дилъри към наркогрупировката около СИК. И тримата са пряко подчинени на Димитър Вучев-Демби, който работи за наркобоса Поли Пантев и отговаря за важни зони като „Емил Марков“, „Лагера“, „Стрелбище“ и „Лозенец“.

След убийството на Поли Пантев в резултат на войната за разпределение на наркопазара на Димитър Вучев-Демби, Илиян Варсанов и Антон Милтенов се приписва отговорността за атентата срещу Владимир Стоянов – Малкия Цимбик на бул. „Витоша“. Месец по-късно домът на Цимбика е взривен.

Милтенов дълго време е разследван заедно с Илиян Варсанов и Демби за стрелбата срещу Цимбика. Пострадалият първо разпознава стрелеца като впоследствие се отказва от думите си.

През септември 2001 г. Антон Милтенов и Димитър Вучев – Демби са обявени за общодържавно издирване във връзка с убийствата на Леонид Фотев – Льони Джуджето и приятелката му, както и за престрелката в кв.“Иваняне“, при която са убити Петър Петров и Христо Стефанов. Милтенов отива сам в полицията, разпитан е и е освободен.

Враждата между Клюна и Илиян Версанов започва след скандал за непогасени дългове. Предполага се, че Версанов дължи на Антон Милтенов около 50 000 долара.

На 21 януари 2003 г. на Антон Милтенов – Клюна е наложена 72-часова мярка за неотклонение “задържане под стража” във връзка с извършеното на 16 август 2002 г. покушение срещу Илиян Варсанов.

На 07 ноември 2003 г. в столичната дискотека “Искейп” започва бой между групировките на  Клюна и на Красимир Маринов-Големия Маргин. В дискотеката по същото време се намират Косьо Самоковеца, Дмитрий Минев – Димата Руснака и Йордан Гиздов.

 

През февруари 2004 г. Антон Милтенов е задържан за 24 часа като съпричастен към взрива в „Люлин“ пред дома на регистрирания за наркоразпространение Мирослав Пелтеков-Пелтека.

На 5 май 2004 г. Милтенов заедно с 14 свои охранители е задържан за разпит в РДВР Плевен по подозрение за контакти с местни наркоразпространители. Твърди се, че работи с местните наркобосове Куката и Гулянския.

На 1 юни 2004 г. НСБОП прави обиск на къщата на Милтенов. Открити са каптагон, пистолет и голямо количество пари. В резултат той е задържан в СДВР за 24 часа.

 

 

Заради това срещу него е внесено дело в Софийски градски съд и по-късно е задържан отново. Но два месеца преди убийството е освободен с мярка подписка от съда.

 

Убийството е дело на вътрешен човек, категорични са спецовете от МВР. В една от книгите си радиоводещият Боби Цанков, също застрелян години по-късно, твърди, че Клюна е убит от пернишкия наркобос Райко Кръвта, който го извикал на среща уж да делят хероин. Тази версия не е доказана, още повече, че Кръвта също е застрелян в края на 2005 г в Перник. Боби Цанков е съдружник с Милтенов в радио „Вива“.

След многото дела срещу него Клюна остана без пари и нямаше как да плаща на многобройната си охрана, твърдят негови близки. Затова в „Джимис“ около не е имало гардове, които да го пазят. Убийците са знаели това и са го използвали. Те са имали информация, кога Клюна ще дойде в заведението, той е бил следен от къщата му в Княжево до центъра на София.

 

Основната версия на МВР, е че Милтенов е елиминиран от наркопазара, защото вече е „осветлен“ и няма как да се работи с него. Второстепенната е убийство заради борба между кланове за контрол над наркотиците в столицата и страната. Публична тайна бе, че Милтенов държи дрогата във Врачанско, заедно с Йордан Тонов-Данчо Пръча, както и наркоразпространението в Русе и Бургас, чрез Димитър Желязков-Митьо Очите.

Наказателна бригада на Милтенов бе арестувана в крайдунавския град преди да отвлече нашумелият преди две години Бисер Миланов-Петното.

Година след разстрела в „Джимис“ разследването за смъртта на Клюна е спряно. Така е и до днес. На мястото на убийството му градският прокурор на София Бойко Найденов заявява, че знаят имената на убийците, но 10 години по-късно те още са неизвестни.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu