Новини

Forbes: София е най-добрият град за живот в Европа след пенсиониране

Преместването в Европа след пенсиониране може да бъде мечтата на живота за някои хора, но изборът на идеалното място може да е труден, според Forbes. Тук може да ви бъде от полза ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny. То класира най-добрите места в Европа за пенсиониране въз основа на редица фактори, които включват средните разходи за живот, необходимите спестявания и различни удобства.

За да състави класацията, Moneypenny сравни 50-те най-населени града в Европейския съюз. Сред факторите, които са взети предвид, са пенсионната възраст, средните цени на наемите, количеството свободно пространство, достъпът до здравеопазване, броят на фитнесите, броят на кафенетата и други.

Нашата столица се класира на първо място като най-добрия град за живот след пенсиониране в Европа.

Средната възраст за пенсиониране в София е по-ниска от тази в останалите градове, включени в класацията, като мъжете обикновено се пенсионират на 64 години, а жените – на 62 години. Градът е особено подходящ за пенсионери, които искат да увеличат спестяванията си, тъй като минималните спестявания за пенсиониране, необходими за комфортен живот, са 148 590 евро, а за другите градове в класацията е необходима двойно по-голяма сума, ако не и повече.

На второ място в класацията е Будапеща (столица на Унгария), следвана от Загреб (столица на Хърватия), Букурещ (столица на Румъния) и Рим (столица на Италия).

Други анализи показват, че София е отличен избор за пенсиониране на хора, работещи в IT сектора, поради комбинацията от високото качество на живота и наличието на модерни удобства. Столицата ни предлага разнообразие от културни и развлекателни дейности, както и богата историческо и културно наследство. София е динамичен и космополитен град с много възможности за социализация и участие в различни общности, включително активна IT и технологична сцена, която може да предложи възможности за консултантска дейност или участие в стартиращи проекти, дори и след пенсиониране.

Качеството на живота в София е високо, с многобройни паркове и зелени площи, чист въздух и възможности за активен начин на живот. Градът предлага добра инфраструктура, бърз интернет и лесен достъп до международно летище, което улеснява пътуванията и поддържането на глобални контакти. Тези фактори правят столицата ни привлекателно място за пенсиониране на хора, работещи в IT сектора, които търсят баланс между професионален опит и личен комфорт.


Будапеща е най-добрият град за кафенета и общуване

Будапеща, Унгария, се нарежда на второ място със скромен резултат по всички фактори в проучването. Освен че се гордее със зашеметяващата си архитектура и забележителности, градът предлага голямо разнообразие от развлекателни дейности, в които пенсионерите да участват.

Будапеща, Унгария, се нарежда на второ място със скромен резултат по всички фактори в проучването.

Тези, които се преместват в града, могат да избират от 691 кафенета, осигуряващи спокойна среда за срещи с приятели и общуване. Освен това Будапеща е дом на 31 фитнес центъра и четири голф клуба, които предоставят възможности на пенсионерите да поддържат своята мобилност и да бъдат здрави.

Загреб е най-добрият град за любителите на природата

На трето място, Загреб, Хърватия, предлага на пенсионерите най-много природа за изследване, като 53,77% от града официално е обявен за зелено пространство. Столицата е известна с богатите си и добре поддържани зелени площи, което я прави чудесна дестинация за любителите на природата и пенсионерите, търсещи спокойствие и възможности за отдих. Някои от най-популярните места в града за разглеждане включват парк Максимир, парк Зриневац и парк Бундек.

Букурещ е едно от най-евтините места за пенсиониране

Букурещ, Румъния, се нарежда на четвърто място благодарение на ниските си месечни разходи за наем, средно €358 ($392) на месец. Градът има сравнително високи 74% достъп до здравеопазване, но само 16,44% зелени площи (вторият най-нисък от 50-те изследвани града в ЕС). Все пак мъжете в Букурещ се пенсионират на 65 години, а жените на 62 години, след което могат да използват пълноценно 6-те фитнес клуба, 1 голф игрище и 311 кафенета в града.

Рим предлага на пенсионерите много удобства

Рим, Италия, е на пето място и се отличава със своето разнообразие от удобства, които пенсионерите да изследват. Италианската столица е дом на 79 фитнес центъра, 13 голф клуба и 1052 кафенета в допълнение към богатата история, която идва заедно с града, с много емблематични исторически забележителности като Колизеума и базиликата Свети Петър на прага.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu