Забавно

Креативни идеи за кухненско осветление

Търсите ли идеи да превърнете кухнята си в брилянтно осветено пространство? Посочвам те, нали? Така че, превърнете притесненията си в удоволствие, защото аз съм любимият ви пич с дългогодишен опит.

Осветлението е най-важното за създаване на атмосфера и функционалност на вашето кухненско пространство. Горното осветление, като таванни тела, осигурява цялостно осветление в цялата кухня. От друга страна, можете да изберете работни светлини, които са идеални за специфични работни зони като зони за готвене или подготвителни зони. Освен това популярна опция е и осветлението на кухненския шкаф с LED ленти. 

Тази статия ще представи топ 45 креативни идеи за кухненско осветление. С тези идеи можете да превърнете вашата кулинарна зона в красиво осветено, функционално пространство. Така че, продължете да четете, за да изберете най-доброто решение за вас:

Какъв тип осветление е най-подходящо за кухни?

В днешно време повечето домашно осветление използва LED крушки, тъй като те са високоенергийно ефективни и издържат по-дълго. Тези многостранни решения за осветление се предлагат в различни форми и размери, които отговарят на всички изисквания за осветление на кухнята. Можете да ги използвате за общото осветление на вашата кухня за цялостна видимост. И акцентно осветление чрез монтиране на LED осветителни тела под кухненските шкафове. В този случай LED лентите и вдлъбнатините са най-популярните опции.

Можете също така да изберете LED долни лампи за насочено осветление, което най-добре отговаря на нуждите от осветление на задачите. Например, инсталирайте светлина върху плотовете, мивките и котлоните за удобно изпълнение на задачи. За да изберете идеалното осветление за вашата кухня, проверете това- Какво представляват Downlights и как да избера? Сега, защо да изберете LED светлини за кухнята? Традиционното осветление, като лампи с нажежаема жичка, халогенни или флуоресцентни лампи, консумира повече енергия, не е дълготрайно и лесно се прегрява. За разлика от това, LED светлините консумират около 80% по-малко енергия от традиционните опции за осветление и могат да издържат от 50,000 100,000 до XNUMX XNUMX часа! Така че не е необходимо да сменяте арматурата често и освен това спестява сметките ви за електричество. Всички тези факти правят LED светлините най-добрите за кухнята.

Идеи за кухненско осветление

Изборът на идеалното кухненско осветление е важен. Гарантира, че вашата кухня е достатъчно светла за готвене и създава приятна атмосфера. Нека видим някои от идеите и съветите за кухненско осветление тук –

1. Смесете вашите тела

Вместо един дизайн, можете да изберете няколко лампи с шарки за вашата кухня. Това ще направи мястото по-игриво. Освен това можете да смесвате осветителни тела и да работите с различни форми и цветове по конкретна тема. Например, както можете да видите на снимката по-долу, островът, масата за хранене и плотовете са комбинирани с три различни вида светлини. Всички светлини имат един и същи черен цвят с няколко месингови детайла. Тези светлини придават на кухнята винтидж вид с модерен привкус. Въпреки това, трябва да се придържате към едно ядро ​​на тона, за да го направите визуално привлекателен.

Модерна кухня с остров и дървени шкафове.

2. Слоево осветление във високи кухни 

Планирате осветлението за модерна кухня? За целта трябва да помислите за осветяване на страните с горната и долната част на стаята. Освен това, луните могат да разпространяват светлина в кухнята. Но може да се нуждаете и от по-ниски светлини, за да подчертаете определени области. Това става особено важно при проектирането на кухня с високи тавани. В такива случаи само долните светлини може да не са достатъчни, така че може да искате да добавите допълнителни светлини на по-ниско ниво, по-близо до очите ви. Например, в кухня с много високи тавани, можете да окачите висящи лампи ниско над острова, за да осигурите достатъчно светлина за готвене.

Модерна кухня с островно и висящо осветление.

3. Помислете за самостоятелна светлина, за да подчертаете фокусна точка 

Само една стилна висяща лампа над кухненски остров може да обедини всичко и да добави нотка изтънченост. Освен това може да подчертае основната атракция, главно в отворена стая. Ако решите да имате една лампа, уверете се, че е правилния размер. Не трябва да е толкова голямо, че да е твърде преобладаващо или толкова малко, че да се изгуби в пространството. Можете да го поставите в средата, ако вашият остров е с правилна форма или над зона за сядане. Не забравяйте, че дъното на лампата трябва да виси на поне 90 см над плота.

Модерна кухня с елегантни шкафове и осветление под шкафа.

4. Създайте странна функция с прекалено голямо осветление

Опитайте се да инсталирате голямо приспособление в кухнята си. Този тип светлина може да придаде елегантен вид на кухнята. Просто трябва да намерите правилното място за него. Както на снимката по-долу, можете да добавите голям чифт абажури, висящи на острова. И те ще разпространят сиянието в стаята. Но се уверете, че сте ги инсталирали достатъчно високо, за да не предизвикват директен отблясък.

Модерна кухня с висящо осветление над острова.

5. Включете отразяващи материали, за да отразявате светлината в стаята 

Когато планирате колко светлина трябва да има вашата кухня, най-добре е да помислите за комбинация от слънчева и изкуствена светлина. Един от начините да направите и двете по-добри, независимо дали през деня или през нощта, е да поставите лъскави повърхности в дизайна на вашата кухня. В този кухненски дизайн месинговите елементи блестят, когато слънцето е навън. А стъклените врати на шкафа отразяват светлината около по-тъмните части на кухнята. Инсталирането на огледала в такава обстановка е брилянтна идея. Докато слънчевата светлина пада върху огледалата, нейното отражение кара кухнята да блести като бижу.

Модерна кухня с остров, пендели и стъклени шкафове.

6. Изберете светлини, които са в съответствие с кухненския остров 

Повечето модерни кухненски острови или полуостровни модули изглеждат по-добре със стилни светлини, висящи над тях. За да направите това по правилния начин, трябва да планирате разстоянието, особено ако вашият остров е по-голям от два метра. Първото нещо, което трябва да разберете, е какво ще правите на острова, след това решете къде имате нужда от светлини. Ако вашият остров е дълъг, поставянето на светлини над важни места обикновено е добра идея. Но ако ги намирате за непропорционални, подредете светлините равномерно по целия остров. В този случай можете да използвате пендели или всякакви други висящи лампи. Въпреки това, пистовото осветление също е брилянтен избор за елегантен външен вид.

Модерна кухня с остров, бар столове и пендели.

7. Групирайте по-малки, непретенциозни светлини за по-драматично въздействие 

Не че трябва да поддържате нещата актуални; дори набор от старомодни флорални светлини може да направи вашата кухня неочаквано красива. Вижте снимката по-долу; колко зашеметяващо изглеждат тези осветителни тела. Прозрачните, цветни държачи за осветление му придават мароканско излъчване. Месинговият кран и приборите допълват перфектно оборудването. Ако искате да внесете същия ефект във вашата кухня, помислете за дизайна на кухненските стени. Вместо обикновени стени, стремете се да получите цветни шарки, които да съответстват на флоралните осветителни тела.

Жива кухня с цветен гръб от плочки и висящи светлини.

8. Изберете ретро светлина за уникално еднократно изявление

Можете да използвате само една забележителна лампа, която е класическо парче с вечен дизайн за вашата кухня. Винтидж светлините внасят характер и история във вашето пространство, като го отличават от обикновения стил. Техният уникален чар и вечна привлекателност ги правят завладяващ избор за осветяване на вашата кухня и добавяне на нотка индивидуалност. В тази черно-бяла кухня има специална лампа. Това е създадено през 1950-те години на миналия век, но е просто и все още изглежда добре дори след повече от 50 години. Друго предимство на това е, че можете лесно да преместите стоманеното люлеещо се рамо на лампата от мивката към бара за закуска.

Модерна кухня с остров, бар столове и висящо осветление.

9. Съчетайте модерни и традиционни стилове 

Кухненското осветление е нещо повече от нещо, от което се нуждаете за готвене; може също така да направи вашата кухня да изглежда страхотно. Например, можете да го използвате, за да смесите модерни и стари стилове. Дизайнът на кухнята на снимката по-долу използва модерни светлини, за да изглежда традиционната кухня модерна. Конусообразните светлини придават модерна нотка на класическия стил на полилей. И точно както лъскавите месингови дръжки на шкафа придават на старомодните врати нов вид.

Модерна кухня с черни пендели и шкафове.

10. Добавете удар към неутрална схема с функционално осветление

Осветителните тела осигуряват видимост и финален елемент, който завършва изгледа на вашата кухня. Вижте тази модерна кухня, тя има две тъмнозелени и черни висящи лампи, висящи от тавана над остров. И островът е голям и светъл дъб и бял цвят. Тъмните светлини и кранът правят забележителна разлика във външния вид. Плюс това, те придават на мястото добре планиран и стилен вид.

Модерна кухня с елегантно осветление и черен кран.

11. Помислете за правилото на трите

В модерната кухня има три основни вида осветление: задача, настроение и функция. Успешните кухненски дизайни обикновено включват и трите. Светлините за задачи за яркост са поставени в зони като зоните за готвене и подготовка. От друга страна, осветлението за настроение създава уютна атмосфера с меко, нежно осветление. Характерното осветление може да бъде открояващо се приспособление или нещо интригуващо, като осветление в шкаф, променящо се цвят или осветление на нивото на пода. Добавя уникален щрих. Затова е най-добре да използвате повече източници на светлина, вместо да ги правите по-ярки, и димери за декоративно осветление и осветление за настроение за лесни настройки. Трите висящи лампи са за предпочитане за балансиран вид на кухненските острови, тъй като нечетните числа са по-привлекателни визуално.

Модерна кухня с островно и висящо осветление.

12. Планирайте привличаща вниманието идея за кухненско осветление

За да направите вашето кухненско осветление да се откроява, изберете поразителен централен елемент за вашия остров или маса за хранене. Ще ви помогне да създадете приятна, уютна атмосфера. Но наличието на опция за затъмняване може да подобри настроението в стаята. Тъй като черните пистови светлини набират популярност, добавяйки нотка на стила от 1970-те години, като същевременно осигуряват достатъчно осветление. Освен това можете да замените традиционните висулки с тези светлини или да изберете единичен висулка над острова или бара за закуска. Това ще го превърне в завладяващо произведение на изкуството. Следователно тази проста промяна може да окаже голямо влияние върху атмосферата във вашата кухня.

Модерна кухня с висящо осветление и дървени шкафове.

13. Подчертайте кът за хранене с висящи светлини

Когато избирате правилното кухненско осветление, важно е да прецените къде искате да го поставите и какъв стил пасва най-добре на декора. Например, висящите висящи лампи от тавана ще освежат нещата и ще добавят стилна нотка към вашата кухня. Добавянето на повече светлини ще направи вашата трапезария уютна и храната ви ще изглежда страхотно. Този кухненски дизайн използва висящи светлини както над острова, така и върху зоната за закуска. Тези светлини висят ниско, така че е най-добре да ги поставите над маса или плот, където хората няма да минават под тях. По този начин вашата кухня ще има добро осветление и страхотен дизайн.

Модерна кухня с остров, висящи светлини и елегантни шкафове.

14. Осигурете на уникалните кътчета специално осветление

Тъй като животът никога не е напълно прост, не всяка кухня е идеален квадрат или правоъгълник, особено в по-старите сгради. Понякога можете да имате необичайни ъгли или пространства, с които да се справите. Тези вдлъбнати зони и ниши могат да бъдат трансформирани в специални места за определени цели. Но тези зони нямат толкова много светлина, колкото основната част на стаята. Вместо да го оставите неизползван, можете да го превърнете в бар. Освен това трябва да се уверите, че е добре осветено, като добавите месингови аплици за стена. По този начин всеки, който прави напитки в бара, може да го прави удобно и лесно.

Модерна кухня с подшкафово LED осветление и бутилки.

15. Удвоете в по-големи пространства 

Важно е да имате добра настройка на осветлението в големи кухни или отворени оформления. Така че не се колебайте да използвате много вертикални и хоризонтални светлини. В една голяма кухня, проектирана, те се нуждаеха от светлина над плота, бар за закуска и два острова. За да сте сигурни, че цялото пространство е еднакво светло, използвах много вградени светлини в тавана и също така окачих висящи светлини над двата острова. По този начин всяка част от кухнята получава достатъчно светлина, а и изглежда страхотно.

Модерна кухня с дървени акценти и амбиентно осветление.

16. Изберете красиви акцентиращи лампи, които са и практични

Много хора често забравят за важността на осветлението, когато проектират своите кухни. Но за да изглежда една кухня добре и да работи добре, тя се нуждае от подходящо осветление. Експертите съветват, че най-доброто време за планиране на кухненското осветление е, когато все още сте във фазата на проектиране на кухнята, преди да финализирате плановете и чертежите. Ако го оставите за по-късно, той се превръща в последваща мисъл с ограничени възможности. Така че, без значение колко креативни искате да бъдете с вашето осветление, определянето на бюджета ви първо е от съществено значение.

Модерна кухня с остров, пендели и уютна обстановка.

17. Осветете под кухненските шкафове, за да създадете усещане за плаване

Когато разработвате дизайна на кухнята, започнете да мислите за осветлението за окабеляване и решаване на проблеми, докато плановете се събират. Например, хората обикновено използват светодиоди под шкафовете, за да осветят плота. Ако не ви харесва, имате нужда от друго решение за осветление. Например, можете да добавите стенни лампи в кухнята, които могат да се регулират, за да светят там, където имате нужда. Тези идеи за кухненско осветление са много практични. И те ще създадат плаващ ефект, който помага да направите малката кухня по-просторна. Проверете това за осветлението на кухнята под шкафа- Как да изберем LED ленти за кухненски шкафове?

Модерна кухня с осветление под шкафа и елегантни черни шкафове.

18. Светли вътрешни шкафове – и килери

Помислете за инсталиране на практично осветление в килера, къта за закуска и стенните шкафове. Освен това можете да имате сензори, които включват светлините, когато отворите вратата и изключват, когато я затворите автоматично. От друга страна, осветлението в стъклени шкафове може да покаже вашата колекция от стъклария. Проста настолна лампа на конзола или скрин може да свърже кухнята ви с трапезарията или всекидневната в пространство с отворен план. Избягвайте да използвате осветление в долния или горния ръб на вашите шкафове, освен ако не е необходимо. Прекаляването с тези светлини може да направи стаята ви да изглежда твърде футуристична. Но можете да ги използвате, когато високите ви шкафове не достигат тавана. В такива случаи меката, нежна светлина може да помогне за изсветляване на тъмните петна и създаване на балансиран вид.

Модерна кухня с LED осветени стъклени шкафове и мраморен плот.

19. Добавете индустриални акценти

През последните години дизайните с индустриална тематика придобиха популярност. Инсталирането на тези видове във вашата кухня може да промени нейната функционалност. Оборудване като метални тела и бетонни повърхности може да внесе модерна, градска атмосфера във вашето пространство за готвене. Така че, помислете за добавяне на висящи светлини с метално покритие, отворени рафтове или бетонни плотове за елегантен, индустриален вид. Освен това можете да създадете визуално привлекателна атмосфера във вашата кухня чрез смесване на топли текстури и цветове. Ето защо добавянето им ще придаде на вашата кухня модерен, съвременен вид.

Модерна индустриална кухня с висящи светлини и отворени рафтове.

20. Отидете за злато

Изборът на златна тема за вашата кухня е брилянтен начин да повишите нейната естетическа привлекателност. Това ще добави лукс, топлина и изисканост към кухненския кът. За целта можете да включите златни акценти чрез хардуер на шкафове, кранове и осветителни тела. Или дори уреди за зашеметяващо визуално въздействие. Освен това можете да ги комбинирате от модерни до традиционни кухненски стилове. Така ще внесете нотка елегантност и ще направите трайно впечатление на гостите.

Луксозна кухня с мраморни плотове и златни акценти.

21. Смесете и комбинирайте ретро находки

Смесването и съпоставянето на винтидж предмети във вашата кухня може да придаде на вашето пространство уникален изглед. Винтидж като старомодни съдове, антични сребърни прибори или ретро кухненски уреди могат да добавят нотка носталгия и индивидуалност към вашата зона за готвене. Можете да комбинирате тези съкровища с модерни елементи за балансирана визия. Освен това можете да прегърнете своята креативност, като пренастроите стари предмети, като например да използвате стари щайги като рафтове или антични буркани като декоративно съхранение. Следователно смесването и съчетаването на ретро находки ви позволява да създадете топла атмосфера с нотка история във вашата кухня.

Модерна кухня с отворени рафтове и различни прибори.

22. Очарование с полилей

Полилеят работи чудесно за официални трапезарии или входове; може да работи прекрасно и във вашата кухня. Добавяйки полилей към вашата кухня, можете да внесете нотка чар и елегантен вид. Така че, помислете за инсталиране на мека, топла светлина от кристал или стъкло, висяща лампа над вашата маса за хранене или кухненски остров. Тази лампа ще добави изключителен стил към ежедневните ви хранения и събирания.

Елегантна модерна трапезария с полилей и цветя.

23. Любовни линейни светлини

Линейните лампи са фантастичен избор за вашата кухня. Те предлагат елегантен и модерен външен вид, който може моментално да преобрази атмосферата. Често светлините в дълги прави форми създават усещане за ред и симетрия във вашето кухненско пространство. Освен това те осигуряват отлично осветление за вашите плотове и правят приготвянето на храна лесно. Освен това те могат да допълнят перфектно дизайна ви, ако предпочитате минималистичен и съвременен стил. Да не говорим, че тези лампи са енергийно ефективни и предлагат равномерно осветление. Освен това те могат да намалят сенките и да подобрят видимостта. Така че, ако искате стилно решение за осветление, помислете за инсталиране на линейни светлини в кухнята си днес.

Модерна кухня с остров, бар столове и акцентно осветление.

24. Направете острова си ярък

За да направите кухнята си по-ярка, съсредоточете се върху вашия остров. Можете да направите това, като окачите висящи лампи точно над острова и използвате таванни светлини за останалата част от стаята. Така островът ще бъде ярко осветен. По този начин можете да подготвите готвенето си с лекота. Тези светлини ще ви помогнат да режете или нарязвате съставките по-удобно.

Модерна кухня със стилно висящо осветление.

25. Върнете се към основите с единични крушки

Често в стремежа си за изискани осветителни тела забравяме елегантността на една крушка. Нека опростим вашата кухня, като комбинираме основните неща с електрически крушки. Тези леки елементи могат да създадат топла, фокусирана светлина върху вашето работно пространство или зона за хранене. Те са лесни за инсталиране и поддръжка, също така можете да избирате от множество стилове крушки, които да отговарят на вашия интериор. Например, ретро крушка Edison за рустик чар или елегантна единична LED крушка може да внесе топлина и функционалност във вашата кухня.

Топло осветена модерна кухня с висяща електрическа крушка.

26. Бъдете енергоспестяващ

Можете да озарите точно кухнята си, като използвате различни видове LED светлини. Тези светлини са най-добрият избор, тъй като консумират много малко енергия и са достъпни. Освен това светодиодите могат да издържат около десет години или 20,000 12 часа. Освен това светодиодите излъчват топла светлина, така че кухнята ви да не се чувства твърде студена. Например 50-ватова клъстерна LED светлина може да бъде толкова уютна и ярка, колкото XNUMX-ватова халогенна светлина.

Модерен кухненски интериор с дървени шкафове и остров.

27. Създайте динамично трио

Можете да направите вашите висулки за изявление по-изпъкващи, като ги поставите в една линия по протежение на вашия остров или маса. За целта можете да инсталирате три светлини, тъй като е най-добре да използвате нечетен брой. Ако вашата кухня е достатъчно голяма, можете да добавите пет висулки. Така те ще изглеждат едновременно привлекателни и балансирани.

Модерна кухня с остров, висящи светлини и голям прозорец.

28. Поставете светлинно шоу

Въпреки че инсталирате лампа в центъра на тавана, можете да използвате множество видове лампи на определени места, за да осветите вашата кухня. Например, ако поставите маса за хранене в ъгъла на вашата кухня, можете да добавите висящи тела там. За да можете да работите лесно около мястото за хранене. Освен това тези лампи ще придадат по-функционален вид на вашата кухня.

Уютна модерна кухня с остров и маса за хранене.

29. Добавете артистична инсталация

Кухненското осветление не е само за практическа употреба. С правилното осветление можете да направите кухнята си също така интересна. Модерните осветителни тела, като тези привличащи окото висулки с множество стилове, могат да придадат на кухнята ви уникално и въображаемо докосване. Освен това те са добър избор, ако искате да добавите креативни идеи към тавана на вашата кухня.

Модерна кухня със стилни пендели.

30. Layer Light

В многофункционална стая като дневна кухня се нуждаете от различни количества светлина за различни дейности. Например, можете да използвате светлини на пътека, за да разпръснете мека яркост по стените. Освен това е разочароващо, когато работното ви пространство няма достатъчно светлина. Така че, за повече фокус, можете да инсталирате висящи лампи и светлини за задачи, където имате нужда. За целта можете да поставите прожектори или висящи лампи над важни зони като мивка, печка или плот. По този начин няма да имате сенки, блокиращи светлината, когато използвате тези зони.

Модерна кухня с островно и висящо осветление.

31. Създавайте светлинни отражения

Светлината във вашата кухня не е свързана само с избраните от вас тела. Голяма роля играят и повърхностите, върху които пада светлината. Бледите и отразяващи повърхности ще направят светлината да изглежда по-ярка, докато тъмните цветове и абсорбиращите текстури ще затъмнят светлината. Ето защо трябва да ги запомните, когато проектирате кухнята си, особено ако искате да създадете специфична атмосфера. Например, ако имате малка кухня, използвайте бледи цветове по стените и шкафовете, за да направите пространството да се чувства по-голямо. Ако имате голяма кухня с много естествена светлина, можете да използвате тъмни цветове, за да създадете по-интимно усещане. Освен това можете да използвате отразяващи повърхности като огледала и неръждаема стомана, за да отразите светлината в стаята и да я направите да се чувства по-просторна.

Модерна кухня с остров, табуретки и уреди от неръждаема стомана.

32. Добавете рустик щрих

Можете да комбинирате осветителни тела с дърво и камък, за да добавите селски щрих към вашата кухня. За целта трябва да инсталирате дървени рафтове, маса в стил селска къща или каменни плотове. Също така помислете за използването на ретро съдове и контейнери за буркани за очарователна рустикална атмосфера. Така че, опитайте топли, земни цветове за вашите стени и шкафове, за да завършите външния вид. По този начин можете да превърнете кухнята си в уютно пространство с тях.

Рустикална кухня с дървени рафтове и висящи прибори.

33. Добавете фенер

Инсталирането на фенер може да направи вашето кухненско пространство красиво и практично. Затова можете да окачите фенер над кухненския си остров или трапезария, за да създадете гостоприемна атмосфера. Освен това фенерите се предлагат в различни дизайни и размери, така че можете да изберете такъв, който да подхожда на декора на вашата кухня. Също така, това ще ви помогне, като осигури светлина, когато е необходимо за готвене и хранене.

Модерна кухня с остров, пендели и големи прозорци.

34. Изберете мини висулки

Често най-креативните концепции за осветление идват от мислене извън кутията. Вместо да използвате обикновени лампи за вграждане или единична висяща лампа над кухненския остров, можете да опитате нещо различно. Като окачване на няколко малки висящи лампи в средата на вашата зона за готвене. Добавя възхитителна и нетрадиционна нотка към осветлението на вашата кухня. Освен това ще направи кухнята по-забавна и оживена.

Модерна кухня с висящи светлини и мраморен остров.

35. Изхвърлете сенките

Защо да криете електрическите си крушки зад абажури? Вместо това, оставете ги открити за очарователна и индустриална атмосфера, която добавя нотка уникалност. Можете да избирате между използването на топло осветление в стил таванско помещение или крушки Edison. За да сте сигурни, че осветлението не е прекалено рязко или крещящо.

Модерна кухня с индустриално осветление и открити тухлени стени.

36. Нека осветлението заеме централно място

Ако вашата кухня изглежда семпла, помислете дали да не използвате по-елегантно и допълнително сложно осветление, за да привлечете вниманието. Например, можете да изберете висулка с марокански дизайн. Тази лампа ще освети и ще внесе уникален и ръчно изработен щрих във вашето пространство. Освен това ще добави по-специално и лично усещане.

Модерна кухня с остров, пендели и дървени шкафове.

37. Опитайте мрежеста висулка

Вземете основните висулки на IKEA и добавете креативен привкус, за да създадете своя уникален стил на осветление. Все пак изберете такъв, който пасва перфектно на останалата част от вашата кухня. Или опитайте да инсталирате свои собствени достъпни светлини, за да проектирате идея за кухненско осветление, което отговаря на вашето пространство.

Модерна кухня с висящи светлини и уреди от неръждаема стомана.

38. Добавете няколко аплика

Аплиците са като осветителни тела, монтирани на стена, които осигуряват допълнително осветление и придават нотка елегантност на вашата кухня. Можете да поставите аплиците стратегически по стените, за да осветявате определени зони, като например над мивката, отворени рафтове или дори близо до зона за хранене. Предлагат се в различни стилове и дизайни, така че изберете такива, които подхождат на декора на вашата кухня. Ето защо с тези светлини можете да дадете на кухнята си фантастично допълнение, тъй като те могат да я направят да изглежда по-привлекателна и добре осветена без много усилия.

Модерна кухня с плаващи рафтове и големи прозорци.

39. Инсталирайте полилей

Ако не искате истински свещи да висят от тавана ви, можете да направите този подобен стил, като използвате полилей. Така че, намерете костюм с висящи свещници като на снимката по-долу, за да добавите малко драма към вашата кухня. Това определено ще внесе уау фактор във вашето пространство. Следователно, този тип тела са идеални за внасяне на светлина и вълнение във вашата кухня.

Модерна кухня с островно и полилейно осветление.

40. Добавете светлина над мивката

Когато имате мивка на кухненския остров, добавете висяща висулка над нея. Такава настройка ще работи като работно осветление, правейки миенето на съдове много по-удобно. По този начин ще озарите работното си място и ще направите кухнята да изглежда балансирана с останалите уреди. Въпреки това, когато поставяте осветление близо до зоната на мивката, уверете се, че устройството, което използвате, има по-високи IP оценки. За да научите повече, проверете това- IK Рейтинг: Окончателното ръководство.

Модерна кухня с гранитни плотове и висящо осветление.

41. Прегърнете космическата ера

Подобно на кухнята на снимката по-долу, можете да създадете забележителен модерен стил от средата на века с кръгли висящи светлини над острова. Те изглеждат като малки планети и правят гледката на кухнята уникална. Въпреки това можете да инсталирате съвпадащи тела, тъй като те са достатъчно големи, за да хванат окото ви. Но не избирайте нещо твърде голямо, което да открадне вниманието на останалата част от кухнята.

Модерна кухня с остров, бар столове и пендели.

42. Осветете под шкафовете 

Добавянето на осветление под вашите кухненски шкафове озарява работните ви пространства на плота. И ще ви улесни да кълцате, готвите и почиствате. Също така, това ще добави гостоприемно усещане към вашата кухня, идеално за интимни събирания или лека закуска до късно вечерта. Освен това може да подобри безопасността чрез намаляване на сенките и подобряване на видимостта.

Модерна кухня с тъмни шкафове и осветен остров.

43. Използвайте фини стенни лампи

Преди да започнете да изграждате разширение във вашата кухня, важно е да помислите за осветлението. Не искате да разберете по-късно, че имате нужда от още светлини, но не можете да ги добавите, защото няма кабели или контакти на правилните места. Въпреки че разширенията обикновено получават много естествена светлина през деня, трябва да помислите и как ще изглежда пространството през нощта. В такъв случай едно умно решение е да инсталирате стенни лампи, които изглеждат като част от декора, когато не се използват. Можете да изберете кръгли крушки за общо осветление или да изберете насочени за фокусирана светлина.

Модерна кухня с остров, растения и висящи лампи.

Неща, които трябва да имате предвид, когато избирате осветителни тела за кухня 

Трябва да имате предвид някои от основните фактори, когато избирате осветително тяло. За правилна идея можете да следвате този раздел–

Създайте фокусна точка в кухнята си

Дори ако имате много светлини в кухнята си, най-добре е едно нещо да се откроява. Висящата лампа над кухненския остров работи най-добре в този случай. За тази цел можете да използвате пендели или всякакви дизайнерски лампи. Помислете дали да изберете една или две светлини, които изскачат. Но осветителните тела трябва да отговарят на вашия стил и да съответстват на външния вид на вашия дом. Въпреки това, ако имате малко място, светлините над острова също ще работят.

Избягвайте да засилвате стаята с една лампа

Често хората проектират цялата кухня с едно ярко осветително тяло. Но той осветява някои секции, докато други области остават тъмни, създавайки небалансирана светлинна мощност. Освен това можете да използвате слънчевата светлина за балансирано осветление във вашата кухня. Освен това можете да работите с капандури или слънчеви тръби, когато не получавате достатъчно слънчева светлина.

Наслояване на осветителните тела

За да осветите вашата кухня, можете да инсталирате различни осветителни тела, за да озарите кухнята си перфектно. Можете да използвате светлини за задачи, за да фокусирате работната зона, без да правите сенки. Или инсталирайте акцентиращи лампи, за да подчертаете някои елементи във вашата кухня. Но за да озарите цялата кухня, трябва да използвате околно осветление.

Височина и разположение на домашното осветително тяло

Друг важен аспект преди избора на осветително тяло е да изберете правилното място и височина. Например, можете да инсталирате висящи лампи, когато имате високи тавани. В противен случай тези лампи няма да успеят да осветят цялата кухня. Затова изберете осветително тяло, което ще разпръсне яркостта равномерно в стаята. Ако таванът на вашата кухня е висок 100 фута, помислете за окачване на светлините с 3 инча по-високо за всеки допълнителен фут над 8 фута.

Какво цветно осветление трябва да имам в кухнята?

Изборът на цвят на осветлението в една кухня зависи от атмосферата, която искате да създадете и цялостния дизайн. Като цяло цветове като меко бяло или топло бяло, около 2700-3000 Келвина, са популярни избори за кухненско осветление. Те ще създадат удобно пространство за готвене.

От друга страна, по-студени цветове като бяла дневна светлина, около 5000-6500 Келвина, могат да се използват за осветление на задачи, главно в области, където се нуждаете от по-добра видимост, като например над плотовете или печката. Те ще осигурят ясна, ярка светлина, която е идеална за задачи.

Освен това е обичайно да се използва комбинация от топло и студено осветление, за да се балансира естетиката и функционалността. Например, можете да използвате топло осветление за места за хранене или сядане, докато по-хладното осветление се фокусира върху работните пространства. За да научите повече за цветните температури, вижте тази статия- Как да изберем цветова температура на LED лентата?

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu