Забавно

Красиви български банкноти

Помните ли тези пари – сините десет лева? А помните ли жълтите сто лева после? Ако не се сещате, вижте ги тук! Спомени, спомени…

При това банкнотите са невероятно красиви. Подробна информация за всяка емисия – от линковете в края на материала.

ЕМИСИЯ 1974

Първите пари, които помня, са от емисията през 1974 г. Започваме с двайсет лева:

Сините 10 лв от тази емисия са най-красивата банкнота, която някога съм виждала – страхотно елегантна и семпла:

Петте лева – в цвят на ръж:

А гърбът на зелените два лева от емисията (с гроздоберачката) ме кара да се размеквам и да си спомням летните дни, когато бях малка:

Ето и едното левче:

ЕМИСИЯ 1951

Също много красива емисия, особено едрите банкноти. Всяка от едрите е с лика на Георги Димитров и сходен дизайн на лицевите части, просто страхотни. Започваме с 500 лева, които всъщност така и не са пуснати в обращение:

Останалите едрите банкноти от емисията са в нормално обращение. В гръб също са особено красиви – изобразяват трудови сцени и работници.

Забележете колко много приличат на руските банкноти от това време:

Знам, знам, типично за комунизма 🙂 Но има някакъв особен чар в това.

Дребните банкноти от серията не изглеждат толкова специални като едрите:

И един любопитен факт: единствено в тази емисия има банкноти от 3 лева и 25 лева 🙂За сметка на това липсва банкнота от 2 лева.

ЕМИСИЯ 1990

Банкнота 50 лева, емисия 1990

ЕМИСИЯ 1991

Е, признайте, че в сравнение с предните две емисии тази изглежда ужасно грозна. Дори спрямо по-късната емисия от 1999 (сегашните пари), онази от 1991 е направо разочароваща:

Жълтите сто лева от тогава са се запечатали в паметта ми, може би заради топлия жълт цвят (едното хубаво нещо на тази банкнота):

Единствената наистина красива банкнота е тази от двеста лева. Тя е единствена, но е толкова хубава, че успява компенсира нелепия вид на серията (особено 20-те лева – ужас!). Вижте я:

ЕМИСИЯ 1994

Тази емисия е по-сполучлива от 1991 (слава богу). Освен това е първата емисия, в която впоследствие се добавя и холограмна лента:

Тази банкнота от 10 000лв не я помня изобщо:

Интересна е преходната банкнота от 10 000лв, която излиза 1997 и много прилича на дизайна на днешните 10лв (и останалите съвременни банкноти от емисията 1999):

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu