Великата вагинална стена

1111309_634_354“Великата вагинална стена” (The Great Wall of Vagina) – ако това заглавие ви притеснява, може би наистина имате нужда да се замислите върху някои от въпросите, които този арт проект поставя.

Говорим за 9-метрова скулптура, съставена от 10 големи плочи. Всяка съдържа 40 гипсови отливки на женски полови органи. Общо 400 такива, с разнообразни форми или размери на клитора и срамните устни. С пиърсинги, с окосмение или без. Идващи от представителки на различни възрастови групи (от 18 до 76), раси, социални подразделения.

Могат да се видят половите органи на майки и дъщери, на еднояйчни близначки, на мъже и жени, преминали през операция за смяна на пола. Може да се види също така как изглежда вагината на майката преди и след раждане, как изглежда преди и след извършване на вагинална пластика.

Проектът е дело на английския скулптор, художник и експериментален фотограф Джейми Маккартни. Мнозина биха казали, че с току-що описаната творба той се стреми чисто и просто да спечели слава, скандализирайки обществото. Но дори и така да е, Маккартни полага достатъчно усилия да ни обясни “Великата вагинална стена” така, че тя да придобие философско, морално, социално и културно измерение. Така, че да придобие измерение на изкуство.

1111308_660__

Ето какво гласи официалното описание на неговата идея:

“Женските гениталии отдавна предизвикват интерес, отскоро биват и прославяни, но като цяло предизвикват преди всичко смущение. В днешно време нещата изглеждат така, сякаш изобразяването на вагината е запазена територия единствено за работещите в сферата на порнографията, еротичните творци и феминистките.

Това (скулптурата – бел.ред.) не е вулгарно, това е вулва! Не е обикновена сензация, а изкуство със социалнa съвест. Целта му е да прикове вниманието, използвайки хумор и зрелище, а след това да образова хората по въпроса как наистина изглежда нормалната жена. Описвана като “Монолозите на вагината в скулптурата”, тази творба цели завинаги да промени живота на жените.

Вулвите и срамните устни са различни, както лицата на хората. А мнозина, особено самите жени, изглежда не знаят това. Маккартни се надява, че скулптурата му ще помогне в борбата срещу показателното нарастване в последните години на броя на козметичните операции в тази част от женското тяло. Тази нова мода за създаване на “перфектната” вагина поставя тревожна тенденция за бъдещите поколения…”

Коментарът на самия творец също заслужава аплодисменти:

“За много жени видът на техните гениталии е извор на безпокойство и аз имах уникалната възможност да направя нещо, за да променя това положение. Време е обществото ни да порасне, що се отнася до тези въпроси и аз съм сигурен, че изкуството ще изиграе своята роля.”

Очевидно впечатляващ брой жени по света се съгласяват с тези възгледи. Дами от различни държави и с различно социално положение са участвали в обявения от Маккартни кастинг. Проявили са готовност да покажат половите си органи и да позволят на твореца да им направи отливки.

1111310_400__

 3,697 total views,  12 views today

Напишете коментар

Admin

http://Chat.FreeUniBG.eu