Чадърът, който изкарва повече от теб

Тук ще стане дума за истински икономически анализ, дълбочинна статистика и сериозно проучване на трудоспособността на чадърите и покрай тях, на твоята нещастна особа. Както стана печално известно, средната цена на чадърите с два шезлонга е около 40 лева, а може и да стигне 70-80. Цената варира спрямо мястото, на което си попаднал и преценката на концесионерите, изпълнявана по практичния закон на пазарно-черноморската икономика, който гласи: Колкото сложи комшията, толкова.

Та ето те теб, ето го и този чадър. Първото нещо, което е добре да направиш, е да прегледаш заплатата си, да провериш – дали получаваш повече от тоя чадър? По данни на НСИ за средна работна заплата шансът да получаваш е по-малък от този да не получаваш. При пълен работен ден чадърът заработва поне по 1200 лева на месец, ти не изкарваш толкова, не са прай.  Но нека изправим теб до чадъра и ще разберем защо все пак ти стоиш по-назад в икономическата йерархия. Някои неща веднага правят впечатление. Първо, чадърът е супер. Стои прав, на него пише някаква марка, нещо си рекламира чадърчето. Той вече предварително е изкарал кинти, на него пише марка лятна напитка, на теб нищо не пише, просто никой не иска да напише нищо върху теб. Нататък – в чадърчето има всичко, което се търси от един работодател.

Има търпение, има упоритост. Не е шавливо като теб, не го мързи като теб. Вече е 10 часа сутринта и само за 2 работни часа е изкарал 20-тина лева, ти по това време още си пиеш кафето, преглеждаш фейса и си писал на двама приятели “батко, не мога вече, писна ми от тва бачкане”. Нататък – видимо никой няма нужда от теб на плажа. В момента, в който си разположиш кърпата на последния останал квадратен метър, някой ти мята гневен поглед, а децата ти просто топуркат по пясъка с досадните си краченца и хвърлят песъчинки в ментата на непознати и добри хора. Чадърчето обаче е желано, искано е от много. Някои не могат да си го позволят дори, и си носят тяхно си чадърче, но попитайте ги може ли то да се сравни с концесионерното чадърче и не биха ли, ако имаха пари, във всеки един момент разменили собственото си за него. Теб никой за нищо не би те разменил, освен жена ти.

Но стана обед и ти вече си твърде досаден. Изгорял си, ама намажи ми гърба, ама донеси ми коктейл, ама дай малко цаца. Чадърчето през това време не е мръднало – царствено е опънала сянката и безропотно служи на плажното общество. Изкарало е 30-тина лева, а ти си похарчил двойно повече, ти просто консумираш, а то само дава на другите и им помага да се чувстват добре.  Накрая денят е свършил, теб те боли корема и си пак нещо недоволен, а то е с 60-тина лева напред. Сега разбираш, че не би могло да има място за сравнение между твоите глезотии и стоическата мощ на този предмет.

Осъществен е и изключителен икономически трансфер – чадърчето е прибрало това, което ти си изкарал, защото пазарът винаги насърчава по-упоритите, по-търпеливите и наказва онези, които не влагат всичко от себе си в това, с което се занимават.  п.п. Главният редактор напомня, че чадърчето може да изкара и много повече – 40 лева е от един досадник и семейството му, но ако им изфиряса акъла и напуснат сянката, идват следващите т.е. пак 40 лева. И кой знае в кои дни ще има и геометрична прогресия …

 1,749 total views,  3 views today

Напишете коментар

Admin

http://Chat.FreeUniBG.eu