Хроника на убийствата в периода 1995–2007 г.

1995 г.

На 25 април Васил Илиев, президент на застрахователна фирма “ВИС-2” е застрелян пред ресторант “Мираж” в София.

На 7 юли Ламбо Кючюков, бивш заместник-министър на образованието, е застрелян в местността Бялата вода на Витоша.

1996 г.

На 16 януари Васил Митев, управител на пристанищен комплекс в Русе, е намерен убит в гаража си с куршум в тялото. Името му се свързва с фериботните спорове – Русе – Гюргево през 1995г.

На 12 февруари е убит Валентин Алексиев-Лисицата.

На 2 октомври пред дома му на ул. “Латинка” 15 в София е застрелян Андрей Карлов Луканов, депутат от Парламентарната група на Демократичната левица, през 1990 г. министър- председател.

На 23 ноември Иван Иванов, собственик на стокова борса в Добрич, е прострелян с четири куршума в апартамента на жилищен блок на площад “Свобода”.

1998 г.

На 24 януари Велин Тодоров Христов, собственик на транспортна фирма от София, е застрелян във великотърновския хотел “Янтра”.

На 14 май Венцислав Танчев, изпълнителен директор на застрахователно дружество “Енергия”, е застрелян с три куршума пред дома му на бул. “Симеоновско шосе” 85.

На 20 декември Иво Карамански, бизнесмен,съдружник на дружество “Корона – И.Г.”, застрахователен бос, е застрелян с два куршума.

1999 г.

На 28 август в София е убит Любомир Георгиев Пенев, бизнесмен, собственик на 80 на сто от капитала на Нова телевизия и на пицария “Джъмбо”.

2000 г.

На 9 февруари в Плевен е убит пред дома му с изстрел в гърба Величко Тодоров, председател на Народната партия в Плевен.

На 28 февруари 2000 г. в дома си в София е открита жестоко посечена 30-годишната ямболска адвокатка Надежда Георгиева.

На 29 февруари 34-годишният Роман Пузанов, основен прокурорски свидетел по дело за убийство от 1995 г., е застрелян със 7 куршума в Ямбол в гръб с 9-милиметров пистолет.

На 9 март в къщата му в тополовградското село Мрамор е намерен убит с пистолет Желязко Колев – Императора, един от най-известните иманяри.

На 21 април в София пред дома му на бул. “Цар Борис III” е застрелян 40-годишният Кристиян Маслев, собственик на агенция “Натурела груп”.

На 19 декември общинският съветник от СДС в гр. Елена Славчо Христов Славов е застрелян на стотина метра от дома си. Той е собственик на мандрата “Млекимекс” в града, която е част от българо-австрийския холдинг “ББС – Хандел”.

На 28 декември 44-годишният Динко Добрев, шеф на “Родопа” ЕООД в Нова Загора, е убит в двора на фирмата.

2001 г.

На 26 януари във Варна е убит първият ни европейски шампион по киокушин карате Георги Вълков Георгиев пред дома му на ул. “Подвис”.

На 26 февруари в София е убита 30-годишната ямболска адвокатка Надя Георгиева.

На 1 март търговецът на алкохол Розалин Костов, съсобственик в “Роник” ООД , е показно разстрелян пред дома му на ул. “6 септември” в Русе.

На 9 март на карибския остров Аруба, в хотел “Сонеста” е застрелян Пантю Колев Пантев /Поли Пантев/.

2002 г.

На 31 май в Загреб, Хърватия 35-годишният българин Веселин Маринов е застрелян пред заведение от собственик на фирма за охрана – Винко Жулевич.

На 22 юли на пътя между с. Добринище и манастира “Свети Панталеймон” е убит 66-годишният свещеник от Банско Стефан Камберов.

На 4 ноември в Хасково е извършено показно убийство на хасковския бизнесмен Валентин Подмолов-Подмола.

На 21 ноември в Бургас снайперист застрелва гангстера Димитър Стаматов – Мастара, президент на фирмата за производство на колбаси.

На 28 декември в София, близо до дома му е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна касационна прокуратура.

2003 г.

На 3 януари в София е убит 45-годишният Румен Яневски, криминално проявен, занимаващ се с незаконен хазарт. По него е стреляно с автомат от движеща се кола. Яневски е прострелян смъртоносно в джипа си – “Нисан Патрол” на ул. “Гоце Делчев” и ул. “Котленски водопад”.

На 30 януари международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по погрешка. Срещу колата на Янчо Костадинов, шеф на съдийската колегия към Българската федерация по борба, и Матов, който се качил в автомобила му случайно, неизвестни откриват огън с лека картечница от прикритие в близост до НСА. В близост до стрелбата е бил и бизнесменът Димитър Джамов. Колите на двамата са сходни и вероятно е станала грешка, предполага Бойко Борисов.

На 8 февруари е застрелян Тихомир Иванов Трифонов на алея “Пейо Яворов” в София. Той е криминално проявен, осъждан за грабежи през 1996 г. 31-годишният мъж е застрелян от упор в тила в мерцедеса си. В криминалното досие на Трифонов фигурират трафик с момичета от Малайзия и Венецуела, които той склонявал към проституция, както и нанасяне на телесна повреда. Предполага се, че убиецът е седял на задната седалка.

На 7 март е убит президентът на “MG корпорация” Илия Павлов. Час и половина след убийството му в кв. “Белите брези” от засада е прострелян Цветан Василев-Хафти. От сигурна смърт го спасява намиращият се наблизо патрул от Шесто РПУ.

На 4 април показно е застрелян в Плевен, в хотелския комплекс “Интер Ростов” 34-годишният плевенски сутеньор Марио Иванов, известен с връзките си с нелегалния бизнес и сводничество. Убиецът е 25-годишният Цветан Калфов.

На 18 април на бул. “Цариградско шосе” в движение е взривен бронираният “Мерцедес” на криминално проявения Иван Тодоров-Доктора, който оцелява.

На 16 юни пред дома си на ул. “11 август” номер 40 е убит бизнесменът Тодор Толев.

Около 11,30 часа на 19 август след стрелба на кръстовището на бул. “България” и “Гоце Делчев” в столицата е убит 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик, свързан с наркотрафика. Той е син на покойния оръжеен търговец Шабан Фатик.

На 5 ноември е убит Евгени Стефанов – Женята. Той е застрелян пред фитнесцентър “Ситняково”. Спряган за един от наследниците на наркобоса Поли Пантев. Бивш член на групировката СИК.

На 13 ноември е прострелян Николай Зарев – Данкина в градинката до блок 123 в квартал “Надежда” в София. Зарев е криминално проявен с множество кражби. Занимавал се е с продажба на наркотици, с кражби на коли и с магистрални автограбежи.

На 27 ноември в столичния квартал “Хладилника” е намерен труп на 40-годишен мъж. Установява се, че това е Румен Маринов Маринов – Нарциса, приближен на групировката ВИС. Застрелян е в гърба, докато слизал от личния си автомобил.

На 29 ноември в столицата е убит 24-годишният Борис Кирилов Арсов. Тялото му е намерено в квартал “Бояна”. Младежът е криминално проявен. Арсов е един от обвиняемите за отвличането на бизнесмена Стефко Колев преди две години. Борис Арсов е един от членовете на групата, разпитвана във връзка с убийството на Филип Найденов – Фатик. В групата са още и Йосиф Георгиев Йосифов – Йоско, Асен Петров – Шаки, Даниел Георгиев – Джаки, брат му Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов.

На 6 декември в Амстердам в 15,30 часа е убит Константин Димитров – Самоковеца. Холандската полиция е задържала 37-годишен холандец, заподозрян за убийството.

2004 г.

На 12 януари дупнишкият бандит Ангел Емилов Стефанов – Гяволето е прострелян в шията, дясната ръка, гръдния кош пред дома му в ж.к. “Бистрица” в Дупница. Свидетел на убийството става съпругата му Вероника, която пътувала с него в джипа “Фолксваген”. Стефанов е изтърпял присъда в Италия и тогава е върнат в България. Той е влязъл в Бобовдолския затвор за изтърпяване на неприключили следствени дела и е освободен е срещу 2 000 лв. парична гаранция през октомври 2001г.

На 10 февруари 30-годишният Костадин Иванов Костадинов е убит в София в близост до “Макдоналдс” в района на НДК. Убитият е криминално проявен, регистриран е за измами и кражби на МПС. Костадин Костадинов /Динко/ е бил управител на благоевградското бинго “Елит”.

На 9 март в София Борис Бакърджиев е застрелян с пет куршума в главата и тялото. Той е роден в Плевен и има двойно гражданство – руско и българско. Бакърджиев е адресно регистриран в столичния квартал “Младост” и се предполага, че е бил в района на местопрестъплението по бизнес.

На 27 април във Варна е прострелян, докато слизал от колата си, 26-годишният бивш национален шампион по кикбокс Мартин Елънджиев.

На 4 юни трима души са убити в кафенето на търговския комплекс “Арт Декор” на бул. “Симеоновско шосе” в София. Това са Димитър Христов /35г./, Калоян Светославов /24г./, двамата от София, и Живко Иванов /39г./ от Хасково. Двама мъже, облечени като попове, влезли в заведението, произвели стрелба и веднага избягали. Калоян Светославов е регистриран в полицията за кражби и наркотици, Живко Иванов е регистриран за кражби, а Димитър Христов – за измами, фалшификация на пари, незаконно притежаване на оръжие и за наркотици.

На 14 юни пред хипермаркет “Билла” в ж.к. “Лагера” в София е убит Петър Илиев от Бургас /36г./. На излизане от магазина Петър Илиев се е насочил към джип “Тойота”, с който се предполага, че пристигнал. Тялото на Илиев е с множество огнестрелни рани.

На 22 юни в Плевен пред дома му е убит 40-годишният плевенски бизнесмен д-р Людмил Конов, съсобственик на централния плевенски хотел “Ростов”.

На 30 юли в София шестима са загинали, а двама са тежко ранени при стрелбата в ресторант-градина “Славия” на ул. “Коломан” 1. Единият от убитите е Милчо Бонев по прякор Бай Миле.

На 24 октомври в София, пред заведение на бул.”Витоша” 18 между улиците “Кърниградска” и “Солунска” при престрелка е убит Дмитрий Минев-Руснака.

2005 г.

На 6 януари 26-годишният Тодор Лазаров – син на собственика на най-голямата погребална агенция в Перник “Гея”, е убит с един изстрел в главата пред дома му на ул. “Кракра”15. Според РДВР-Перник жертвата е от обкръжението на благоевградския “висаджия” Васил Горчев Кьоравия.

На 20 януари в Благоевград, в нощния бар на хотел “Ален мак”, е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция 45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.

На 5 февруари в София, на ул. “Цар Самуил” 11 е намерен застрелян с два куршума в главата в колата си “Ауди А6” Георги Стоянов Василев, собственик на фирма “Паркиране и гаражи мениджмънт” АД. Георги Василев е бил три мандата общински съветник от групата на СДС.

На 16 февруари в София, в кв. “Люлин”, в заведение “Бъфало” е убит 46-годишният Димитър Тодоров – Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

На 5 април в Равда е застрелян трийсетгодишният Мариян Георгиев (Марата). По жертвата е стреляно шест пъти през стъклото на прозореца в офиса на фирмата му, която се занимава с недвижими имоти. Георгиев е основен свидетел на прокуратурата по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, станало на 21 ноември 2002 г.

На 15 април в с. Душинки, Брезник, е намерен мъртъв шофьорът на Фатик Румен Желязков. Трупът е открит в къща на негов приятел. 42-годишният Желязков се прострелял в слепоочието с пистолет “Парабел”. 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си на кръстовището на бул. “България” и “Гоце Делчев” в София При престрелката шофьорът на “Мерцедеса” Румен Желязков е ранен. Публикации определят тогава шофьора като “близък бизнес партньор на убития”.

На 11 май в София, пред блок 984 в ж.к. “Люлин” е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил с Сергей Георгиев – Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири

На 14 май в София, на ул. “11 август” е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян близо 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от заведение и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

На 30 юли в центъра на София е извършено тройно убийство – на Антон Милтенов-Клюна /32-годишен/, Иван Тодоров – Призрака /35-годишен/ и Милен Върбанов-Цайко /28-годишен/. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в МВР за търговия с наркотици и кражби.

На 25 август в курортния комплекс “Слънчев бряг” е убит бизнесменът Георги Илиев. Покушението е станало в Буда бар, който е част от комплекса Мултиплейс, собственост на Илиев.

На 7 септември в София на Петте кьошета е застрелян Мартин Хасан Дойчев /39г./ – от сирийски произход, докато шофира колата си.

На 1 октомври в Москва е убит бургаски бизнесмен Маис Ахаян . По него е стреляно в гърдите и главата. Маис Ахаян Размикович е бил съдружник със загиналия при взрива в х-л “Амбасадор” на 15 ноември 2000 г. Арташес Тер-Овсепян. Стрелбата в югозападната част на Москва е станала на ул. “Акад. Бакулев” 4, късно през нощта. Близо до убития руските полицаи са намерили автомобил Рейндж Роувър с отворени врати, чийто собственик е 40-годишен жител на руската столица. Според непотвърдена официално версия, убийците на Ахаян били маскирани. След стрелбата те избягали с тъмно синя “Лада”. Маис Ахаян Размикович притежава и е съдружник в няколко фирми в Бургас, осъществяващи различна дейност.

На 20 септември във Варна е разстрелян варненският адвокат Митко Димитров с три куршума пред дома си на ул. “Д-р Пискюлиев” 54 .

На 1 октомври 44-годишният бизнесмен Румен Юруков е убит пред очите на 15-годишната му дъщеря в столичния ж.к. “Лагера”.

На 10 октомври е убита 49-годишната Шинка Манова на ул. “Деян Белишки” в София малко след 9 часа. От две години тя работи като директор на дирекция “Последващ контрол”. В регистъра “Апис” името й фигурира и в управата на сдружение “Футболен клуб Искър”. Всяка сутрин по това време тя излизала от дома си и с джипа, в който е простреляна , собственост на дъщеря й, е била откарвана до работата. 25-годишният шофьор, също убит тази сутрин, е работел във фирмата на бившия съпруг на Манова. По данни на полицията името му е Йордан Герговски, той е криминално проявен и осъждан за побой. Починал е на път за “Пирогов”. Шинка Манова е простреляна с два куршума в главата и е загинала на място. Тя е живеела на улица “Деян Белишки” 40 в новопостроена кооперация. Преди да бъде назначена за директор на дирекция “Последващ контрол” е била директор на митницата в Горубляне.

На 12 октомври в Перник е убит Райко Василев – Кръвта. Инцидентът е станал около 21,20 ч. близо до хотелски комплекс “Струма”, когато Райко Василев излизал от близко кафене. Запознати твърдят, че Райко Василев се занимава с разпространение на наркотици и е бил момче за мокри поръчки.

На 26 октомври 2005 г. сутринта е застрелян банкерът Емил Кюлев. Той се е движил с джипа си по бул. “България” в посока към центъра. Малко преди кръстовището с бул. “Димитър Несторов” по колата е открита стрелба и според очевидци са изстреляни 4-5 куршума. Шофьорът на джипа е откаран в ИСМП “Пирогов”, а Кюлев е починал на място.

На 3 ноември сутринта в София е убит тридесет и три годишният Володя Севдалинов Герговски. Два куршума,попаднали в главата, са причинили смъртта на мъжа. Той е криминално проявен, според полицията. За Герговски полицията разполага с данни за постъпили сигнали, че той е отправял заплахи за убийство, както и, че е бил обект на подобни заплахи. Налице са и данни за престъпления срещу интелектуалната собственост. Герговски е роден в Кнежа. Той е разведен, от първия си брак има дете на шест години. Според неофициална информация бившата му съпруга живее в Студентски град, където е регистриран бизнесът на убития. В бл. 113, пред който е намерен трупътму, живее с приятелката си, от която има дете на една година.

2006 г.

На 22 февруари в София е убит Иван Тодоров-Доктора на ул. “Червена стена” в софийския квартал “Лозенец”

На 10 май в София е убит Иво Марков. Има присъда за присвояване на имущество през 1986 г., през 1987 е регистриран за грабеж, а през 1989 г. – за валутни престъпления.

7 октомври – в заведение “Амейзинг” в София е убит Никола Иванов – Бобъра , за когото се знае, че държи пазара на екстази и марихуана в големите столични заведения. Преди време се е занимавал и с кражба на автомобили, регистриран и за опит за изнасилване. Сочен е за наследник на убития в Амстердам Константин Димитров- Самоковеца.

21 ноември – в центъра на София е прострелян Красимир Димитров – Къро. През 90-те години е бил в ръководството на българската федерация по волейбол. Играл е като разпределител в съставите на “Левски” и “Славия”.

2007 г.

На 4 януари в местността “Моллова гора” край Сливен е намерен убит 48-годишният Живко Димитров от града, шофьор на такси във местната фирма “Груп такси”. Във вилната зона “Батмиш”- в противоположната посока на мястото, където е намерен убитият, е открит опожареният му таксиметров автомобил “Шкода октавия”. Същият ден таксиметрови шофьори от града организират протестно шествие в памет на убития си колега.

На 9 януари в двора на къщата си в кв. Мусачево е убит кметът на Елин Пелин Янко Янков.

На 2 февруари 28-годишният Стефан Кудев е намерен застрелян, по-късно е намерен опожарен автомобилът, с който извършителите са избягали. Обвиняемите за убийството Тихомир Матев, Димитър Бацанов и Рачо Ангелов са задържани в ареста на Националната следствена служба за 72 часа и срещу тях е повдигнато обвинение.

На 9 февруари таксиметровият шофьор Емил Димитров Емилов на фирмата “Окей супертранс” е намерен убит на улица “Добринова скала” в София. Наръган е с нож, докато изчаквал клиент в колата си. Извършителят на убийството – 28-годишният Георги Пейков, е задържан по обяд. Той прави пълни самопризнания и сам е отвежда полицаите до шахтата, където е изхвърлил оръжието.

На 27 март в офис на кафе-бар “БГ-клуб”, стопанисван от Сунай Ремзи, в централната част на Силистра е намерен трупът на Марин Маринов, убит с огнестрелно оръжие.

На 24 април в апартамента й на ул. “Горски пътник” 47 в столичния квартал “Лозенец” е намерен трупът на 50-годишната Йорданка Запрянова, майка на застреляния през 2005 г. Константин Дишлиев. Йорданка Запрянова е сред свидетелите по делото срещу Евелин Банев-Брендо, който от 20 април с мярка задържане под стража. Брендо е обвинен в участие в организирана престъпна група, която извършва финансово операции, сделки с имущество, за което се предполага, че е придобито по престъпен начин.

На 9 май председателят на общинския съвет в Несебър Димитър Янков е застрелян със седем куршума от близко разстояние. /БТА/

 324 total views,  2 views today