Кой кой е в предложения от Слави Трифонов кабинет?

Без все още да е категорично ясно дали ще получи първи мандат за съставяне на кабинет и без още парламентът да е конституиран, днес Слави Трифонов предприе изпреварващ ход – обяви, че “Има такъв народ” ще опита да направи правителството на малцинството.

Във видео, излъчено по собствената му телевизия, Слави Трифонов предложи проектокабинет с премиер Николай Василев.

Обяви имена на номинираните за министри и техните приоритети. Сред тях са построяване на нови детски градини, приватизация на Българската банка за развитие и концесии за изграждане на инфраструктурни проекти.

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов представи кабинет с 16 министерства, двама вицепремиери и един министър без портфейл. Прави впечатление, че в подредбата на ведомствата няма министерство на околната среда и водите, както досега. Част от наименованията на министерствата са сменени. Министърът без портфейл ще отговаря за ромските въпроси, а министрите на външните и на вътрешните работи ще бъдат и вицепремиери.

Лидерът на “Има такъв народ” обяви, че няма да търси коалиционен партньор за съставяне на правителство.

“През последните години думата коалиция се превърна в мръсна дума, и то с основание – нагледахме се на подкрепа срещу постове на някакви задкулисни договорки, както сме заявявали – няма да правим коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС, от друга страна така наречените протестни партии не събират парламентарно мнозинство от 121 гласа за съставяне на стабилно правителство. В такъв случай ИТН няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство, законът и Конституцията ни дават това право”, заяви Трифонов.

Същевременно обаче той се надява на идейна подкрепа от партиите, за да бъде все пак гласувано и работещо правителство му.

“Време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове, и е време всичко да се случа пред вашите очи, точно пред очите ви и то там, където е предвидено по Конституция – в Народното събрание, защото България е парламентарна република”, заяви Слави Трифонов.

Трифонов представи 16 приоритета на бъдещото правителство. Сред тях са изграждане на детски градини, довършване на магистрали, покупка на хеликоптери за медицински и спасителни цели, построяване на нова детска болница, съкращаване на държавната администрация, въвеждане на мажоритарен вот, закриване на специализираната прокуратура и съд, дегитализация на процесите в администрацията, приватизация на Българската банка за развитие.

Любомир Дацов е бивш заместник-министър на финансите в две правителства, на НДСВ и на Тройната коалиция.

Предложената за финансов министър Мария Бойчинова е работила в инвестиционния фонд на Николай Василев.

Красимир Ненов пък е изпълнителен директор на една от американските централи в България, той е предложен за енергиен министър.

Христо Алексиев ще бъде транспортен министър за втори път, бил е вече в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Предложеният за министър на туризма Ивайло Кожухаров е дългогодишен мениджър на хотелска верига у нас.

Номинираният за министър на правосъдието Петър Илиев има собствено адвокатско дружество.

Изненадващо Слави Трифонов предлага за министър на отбраната – жена Теодора Генчовска, която е дългогодишен служител на същото министерство.

Бъдещият строителен министър Михаела Лашовска е дългогодишен консултант по инвестиционни проекти.

Пламен Абровски, предлаган за министър на земеделието, е с агроопит в Брюксел.

Бъдещият спортен министър Радостин Василев беше председател на правната комисия в последния парламент.

Бъдещият образователен министър Наталия Митева е работила главно в частния сектор, но се е занимавала с образование.

Предложената за здравен министър Велислава Петрова е вирусолог.

Лилия Иванова, която е предложена за социален министър е познато име, работила е като заместник-министър в третото правителство на Бойко Борисов, но е освободена от поста.

Антония Валентинова е от ромски произход и ще отговаря за ромските въпроси, по професия е лекар анестезиолог.

За министър на културата е предложена дългогодишната музикална продуцентка Станислава Армутлиева.

Слави Трифонов коментира, че е предложил министерски постове и на на трима министри от сегашното правителство – Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но те са отказали.

По-късно от Министерството на образованието разпространиха позиция на тримата, в която се казва, че не са съвпадали идеите им позиции с ИТН.

 277 total views,  1 views today