ИТ Новини

Какво е биткойн?

Биткойн е виртуална валута, която за първи път е представена през 2008г. от Сатоши Накамото. Тя се разпространява в децентрализирана мрежа, т.е. не се управлява от централна банка както конвенционалните валути, а единствено от самите ѝ потребители. Всеки има достъп до отворения код на протокола, а защитата му се гарантира от това, че за да се поддържа Биткойн мрежата, всички трябва да приемат едни и същи правила.

Как функционира Биткойн мрежата и какво е Биткойн копаене?

Пускането на нови биткойни в обращение се нарича изкопаване (на англ. “mining”). Тъй като хората изпращат криптовалутата помежду си, някой трябва да следи за коректността на обмена, което е работата на Биткойн копачите. Чрез изчислителна мощност автентичността на транзациите се удостоверява, след което се вписват в „счетоводната книга“ на биткойн мрежата, т.н. блок-верига. В замяна копачите получават биткойни, което ефективно увеличава предлагането на криптовалутата. Системата функционира по такъв начин, че количеството на нови биткойни в обращение намалява с времето и никога няма да надвиши 21 милиона. Това от своя страна защитава от инфлация и обезценяване на валутата, за разлика от обикновените пари, които могат да се печатат необезпечено.

За какво и защо да ползвам Биткойн?

Биткойн може да се използва като разплащателно средство от всяка една точка на света, без посредници и мигновено. Всяка транзакция е необратима, което защитава от измами, например често срещани при кредитните карти, а Вашата лична информация е непроследима. Това се обуславя и от факта, че все повече и повече бизнеси в страната и чужбина приемат плащания чрез криптовалутата.

Биткойн е много удачно средство и за международен трансфер на пари, тъй като се избягват високите банкови такси за такъв тип операция, особено когато е включена и обмяна на две валути.

Тенденцията за растеж на цената, децентрализираната система, както и „имунизацията“ от инфлация правят Биткойн апетитен като инвестиционна алтернатива и е често сравняван със златото.

Има ли рискове?

Биткойн има волатилна цена. Това означава, че стойността на Вашия актив може както да намалее, така и да се увеличи в кратък период от време. Тенденцията от създаването на Биткойн е за постоянно покачване на цената, както и честа промяна – рязко увеличение, последваща негативна корекция и повишаване на цената в дългосрочен план. За съжаление, никой не може да предскаже дали този тренд ще продължи и в бъдеще, затова Биткойн е считан за рискова инвестиция, но потенциалът на криптовалутата е огромен.

От какво се влияе Биткойн цената?

Биткойн цената се влияе от търсенето и предлагането на криптовалутата, които от своя страна зависят от многообразни фактори. Най-общо казано, оптимистичните възгледи за разпространението и използваемостта на Биткойн влияят положително на цената и обратно. Тъй като Биткойн е „имунизиран“ от инфлация, поради контролираното Биткойн копаене и лимита на крайния им брой в обращение, се счита, че цената ще продължава да расте и в бъдеще, в случай че търсенето не намалее драстично.

Към този момент криптовалутата се радва на все по-голям интерес и поради тази причина се очаква стойността на Биткойн да продължава да се покачва в бъдеще. Растежът се дължи на високата популярност на криптовалутата, особено в Азия, приемането и като законно разплащателно средство в различни държави, начело с Япония, признаването на потенциала на блокчейн технологията от силно разпознаваеми финансови институции като Goldman Sachs и консултантски компании като Ernst & Young, както и от растящия брой компании, приемащи разплащане с Биткойн и увеличаващите се финтек стартъпи.

Пари ли е Биткойн?

Биткойн не е обезпечен с т.н. златен стандарт или с някой друг ценен метал, но в крайна сметка и доларът не е. В същото време за да бъде Биткойн приет като валута, трябва да служи като средство за размяна, запас от стойност и разчетна единица. Биткойн е вече приет от редица бизнеси като метод за разплащане, а поради дефлационният му характер е често сравняван със златото, следователно криптовалутата покрива вече 2/3 от условията. С увеличението на популярността и интереса към криптовалутата, в бъдеще можем да бъдем свидетели на използването на Биткойн и като мерна единица за различни стоки и услуги.

Въпреки това, Биткойн отговаря на почти всички характеристиките, които определят парите:

Приемливост – Биткойн все повече е приеман като метод за разплащане от хора и компании. Популярността му доведе до това, че криптовалутата бе приета като законно разплащателно средство в Япония, а държави като Австралия и Индия могат скоро да я последват.

Рядкост – Биткойн е сравнително рядък – има лимит от 21 милиона, за да не губи от стойността си.

Еднаквост – всички Биткойни са еднакви и равни един на друг. Никой не може да различи един Биткойн от друг.

Разпознаваемост – Всеки може лесно да различи Биткойн от други криптовалути.

Делимост – Всеки Биткойн може да бъде разделен на по-малки части – сатоши. 100,000,000 сатоши = 1 Биткойн

Преносимост – Хората могат да носят парите със себе си и лесно да ги разменят с други хора.

Издръжливост – След като един Биткойн бъде пуснат в обращение, той ще съществува за неопределен период от време в системата и няма как да изчезне в даден момент.

Сигурност – Биткойн мрежата е създадена по такъв начин, че транзакциите да бъдат защитени от кражба, фалшификация и промени в информацията им.

Основната разликата с „обикновените пари“ идва от това, че горепосочените характеристики са подкрепени от математически издържани методи, алгоритми и протоколи.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu