ИТ Новини

5 мита за зареждането на телефоните

“Не говорете, докато се зарежда” и “не го дръжте включен цяла нощ” са само част от спазваните сляпо безсмислени препоръки.

Има правила, свързани с батериите на телефоните, които е добре да се спазват, но и купища слухове, които може спокойно да игнорирате, пише Маshable.

С времето батериите са еволюирали толкова, че днес е много по-лесно да се работим с тях и да ги поддържаме, отколкото преди 10 – 15 години. Повечето литиево-йонни батерии, използвани от популярни марки като Samsung и Apple издържат между три и пет години, ако се грижите правилно за тях.

Ето истината зад 5 големи мита при зареждането на батериите.

Мит 1. Ползването на различна марка зарядно разваля батерията

Истината: Зарядното устройство от друг производител, макар да не е оптималният вариант, върши работа. Това, от което трябва да се пазите, са фалшификатите.

Мит 2. Не трябва да използвате телефона, докато се зарежда

Истината: Използвайте го колкото си искате, стига да не е със съмнително зарядно.

Този мит се базира на няколко инцидента. В един от тях през 2013г. iPhone гръмва в ръцете на стюардеса на борда на полет. Причината се оказва несъвместимо зарядно. Някои от производителите на смартфони и таблети са пуснали списъци с одобрени зарядни устройства на други компании.

Мит 3. Не трябва да го оставяте да се зарежда цяла нощ

Истината: Телефоните са по-умни, отколкото си мислим. При достигане на капацитета те прекратяват зареждането. Батерията в този момент изобщо не се използва. Но е добре да се има предвид, че оптимално за удължаване на живота на батерията е да се зарежда между 40-80%. Така се пестят циклите на зареждане.

Мит 4. Няма нужда да изключвате телефона

Истината: Макар да е машина, телефонът също има нужда от почивка от време на време. За да увеличите живота на батерията е добре да го изключвате понякога, например преди лягане. Добре е това да се прави веднъж седмично, препоръчват експерти на Apple.

Мит 5. Не зареждайте телефона, докато батерията не падне изцяло

Истината: В миналото най-използваният вид батерии бяха никел-кадмиеви – тогава правилото е имало смисъл. В днешно време използваме литиево-йонни батерии, при които това не важи. Даже напротив, препоръчително е да се зареждат колкото се може по-често, на по-кратки интервали, например всеки ден.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu