ИТ Новини

Какво ново предлага Android 8.0 Oreo

След няколко седмици очакване, които изминаха след третата тестова версия на операционната система Android 8, Google официално представи окончателния вариант с име Android 8.0 Oreo.

Android 8.0 традиционно получи името на поредния сладкиш и този път бе избрана шоколадовата бисквита сандвич Oreo.

1.Обновяване на емотиконите

Първото, което забелязва потребителят в новата операционна система са новите емоджита, които в Android 8.0 Oreo са по-различни от предишните версии на тази ОС.

2.Увеличено време на автономна работа чрез ограничаване работата на приложенията във фонов режим

В Android 8.0 Oreo се повяват поредните подобрения в по-икономичното използване на електрическата енергия, които увеличават времето на автономна работи при смартфоните, таблетите и другите мобилни устройства. Един от начините за постигане на този ефект е въвеждането на нови, по-гъвкави ограничения в работата на приложенията във фонов режим.

Към групата от подобни приложения са включени преди всичко приложенията, които непрекъснато работят във фонов режим, като например определяне местоположението на Android устройството, получаването на съобщения и уведомявания, синхронизация на данните и т.н. Google подчерта, че в Android 8.0 Oreo значително е променен начинът на работа на тези приложения в сравнение с Android 7.0 Nougat, излязла преди една година.

3.Канали за съобщенията

Google отдавна усъвършенства системата за уведомявания в своята фирмена ОС и в Android 8.0 Oreo има редица нови неща в това направление.

Този път всички съобщения и уведомявания са разделени на няколко категории, за всяка от която е заделен така нареченият „канал“. Този подход дава възможност на потребителите за по-гъвкаво управление на съобщенията, генерирани от приложенията чрез блокиране или разрешаване на съответния канал в настройките на системата.

4.Автоматично въвеждане на паролите

Google облекчава живота на хората, използващи множество услуги и онлайн приложения за използването на които е необходимо въвеждането на парола. Добавено е автоматично предложение за паролата, което се показва подобно на автоматичното изскачане на софтуерната клавиатура.

5.Режим картина-в-картината

Друго нововъведение в Android 8.0 Oreo е усъвършенствания режим за многопрозоречна работа на приложенията, който се появи в Android 7.0 Nougat.

В този случай е възможно стартирането на приложение в отделен програмен прозорец, плаващ над десктопа и другите програми. Този прозорец може да бъде преместван на произволно място в екрана, възможна е промяната на неговите размери.

6.Адаптивни иконки на приложенията

Android 8.0 Oreo предлага на потребителите и на разработчиците на фърмуер използването на адаптивни иконки, които могат да имат различна форма в различните модели и устройства.

Така например, на дадено устройство иконките могат да са кръгли, а някой модел смартфон да са правоъгълни със закръглени ъгли. Възможна е и промяната в стила на шрифта.

Новата версия на Android поддържа и по-различно взаимодействие на потребителя с иконките.Така например, при по-дълъг клик върху иконката на приложението, се дава мигновен достъп до уиджетите, свързани с това приложение.

7.Комуникации

В Android 8.0 Oreo се появи поддръжката на висококачествени Bluetooth аудио кодеци, като например LDAC кодека на Sony и aptX кодека на Qualcomm. Това сериозно подобрява качеството на музиката при безжичните слушалки и колонки.

Друг нов момент е, че Oreo може да показва нивото на заряда на батериите на Bluetooth устройствата, работещи под нейно управление.

При Wi-Fi връзките, в Android 8.0 Oreo е добавена поддръжката на технологията Neighborhood Aware Networking (NAN), която дава възможност за обмен на информация между две Android Oreo устройства без интернет и без никакви безжични рутери или точки за достъп.

8.Жестове чрез скенера за пръстови отпечатъци

Android 8.0 Oreo разширява възможностите за управление на мобилните устройства и превръща скенера за пръстови отпечатъци в нещо като тъчпад, който сме свикнали да виждаме в лаптопите и сега се разпознават жестове, като например плъзгане на пръста във всички посоки, многократно натискане и т.н.

Android 8.0 Oreo вече може да бъде изтеглена в рамките на проекта с отворен код Google: Android Open Source Project (AOSP).

Google вече предлага готови фърмуери с Android 8.0 Oreo за най-новите модели Google Pixel, Pixel XL, Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel C и Nexus Player.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu