ИТ Новини

96% от хората не знаят тези начини за търсене в Google

В ерата на цифровите технологии и високоскоростния интернет можете да научите всякаква информация. За няколко минути можете да откриете рецепти на вкусна торта или да се запознаете с теорията на корпускулярно-вълновия дуализъм.

Но често желаната информация трябва да се пресее и малко по малко изминава повече от един час. За вас събрахме най-ефективните начини, които ще ви помогнат да намерите скъпоценните за вас материали само с няколко щраквания на мишката.

1. Или това, или друго

Понякога не сме съвсем уверени, че правилно сме запомнили или чули точната информация. Няма проблем! Просто въведете няколко подходящи варианта чрез знака „|“ или английското „or“, а след това изберете подходящия резултат.

2. Търсене по синоним

Както е известно, езиците са богати на синоними. И понякога това съвсем ни е под ръка. Ако ви трябва бързо да намерите сайтове по дадена тема, а не само по определена фраза — поставете символа „~“.

Например, резултатите от търсенето на „здравословна ~храна“, помагат да научите принципите на здравословното хранене, дават възможност да се запознаете с полезни рецепти и продукти, а също препоръчват ресторанти, предлагащи здравословна храна.

3. Търсене вътре в сайта

Понякога, прочиташ интересна статия в сайт и след време искаш да споделиш полезната информация с приятели или просто да прочетеш това отново. Тогава на помощ идва търсенето в сайта. За да направите това, първо се въвежда url адреса на сайта, а след това ключови думи или цяла фраза.

4. Силата на звездичките

Когато коварната памет ни подвежда и безнадеждно губим от фразите, думите или цифрите, на помощ идва знака „*“. Просто го поставете на мястото на забравения фрагмент и получавате желаните резултати.

5. Много пропуснати думи

Ако от паметта ни е избягала не една дума, а половината от фразата, опитайте се да напишете първата и последната дума, а между тях — AROUND (приблизителния брой на пропуснатите думи). Например, ето така: „I wandered AROUND(4) cloud“.

6. Времеви рамки

Понякога трябва да се запознаем със събитията, които са се случили в определен период от време. За това към основната фраза се добавят сроковете, разделени чрез троеточие. Например, искаме да узнаем кои научни открития са направени през 20-ти век.

7. Търсене по име или линк

За да може търсачката да намери ключови думи в заглавието на статията — напишете думата „intitle:“ пред заявката без интервал, а за търсене на думи във връзката — „inurl:“.

8. Подобни сайтове

Ако сте харесали определен сайт и искате да намерите други подобни — въведете „related:“ пред адреса на сайта.

9. Цяла фраза

Най-лесният и ефективен начин да намерите нещо конкретно и точно в този ред, както сте го въвели — заключете фразата в кавички.

Например, ако въведете най-забавен текст — търсачката ще покаже резултатите от търсенето на „най -„, „забавен“ и „текст“ във всякаква последователност.

Ако обаче въведете „най-забавен текст“ — ще се покажат само тези резултати, в които се съдържат всичките три думи точно в този ред. Този начин е чудесен, когато трябва да намерите текст на песен, но знаете само фраза.

10. Ненужни термини

За да се изключат ненужните термини от търсенето — достатъчно е да поставите пред тях знака минус. Например, ако искаме да намерим сайтове за книги, но не се интересуваме от закупуването им — опитайте се да изключите ненужните термини.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu