ИТ Новини

Първият български сателит е на финалната права преди изстрелването

Първият български геостационарен сателит BulgariaSat-1 на „Булсатком“ е на финалната права преди изстрелването си в орбита. От телекомуникационния оператор съобщиха, че са приключили успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията производител Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. В момента се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, където трябва да бъде изведен от ракета на компанията на Илон Мъск SpaceX, съобщава Дневник.

Компанията е най-големият доставчик на сателитна телевизия в страната, а сателитният й проект беше оценен през 2016 г. на 200 млн. евро без бъдещите оперативни разходи. Инвестицията реалистично може да се възвърне между 7 и 8 години след пускането на сателита в експлоатация.

„Изключително доволни сме от успешното приключване на всички тестови процедури и преминаваме към транспортирането на сателита до площадката, като в момента сме на етап планирането на прозорец за изстрелването му в Космоса“, каза Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“ и на „България Сат“.

Забавяне след взрива
Сателитът трябваше да бъде изстрелян в края на миналата година, но имаше забавяне заради проблеми на SpaceX. На 1 септември безпилотната ракета носител Falcon 9 се взриви на площадка в Кейп Канаверал и SpaceX спря всички планирани полети. Взривът забави последващите изстрелвания, докато не се разбере причината за него. Компанията е избрана и от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция.

Пътят на сателита

„Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали“, казва още Максим Заяков.

Пристигането в Кейп Канаверал ще отнеме известно време, тъй като мястото е на другия край на САЩ – във Флорида. В Кейп Канаверал сателитът трябва да бъде качен на Falcon 9, а самото изстрелване е около едномесечна кампания.

На стартовата площадка екипите на SSL, SpaceX и „България Сат“ ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата носител и да го заредят с гориво.

„Когато бъде изстрелян, сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята. Той ще използва своите двигатели, за да достигне до българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители“, завършват от компанията.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu