ИТ Новини

В руските висши учебни заведения започва изучаването на ОС GosLinux

През месец декември 2016 година руският Институт за развитието на интернет (ИРИ) обяви, че е подготвена учебна програма за работа с операционната система GosLinux.

GosLinux е специално създадена за държавните органи на РФ и за нейното обслужване са необходими квалифицирани специалисти: програмисти, системни администратори и грамотни потребители. Студентите в руските висши учебни заведения ще изучават Linux и GosLinux. ИРИ счита, че тези знания ще бъдат много полезни.

Дистрибуцията GosLinux се базира на CentOS 6.4, който от своя страна има за база комерсиалната дистрибуция Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Десктоп средата използва GNOME 2.32.

Пилотната програма за изучаването на Linux и GosLinux ще бъде реализирана във Владимирския държавен университет (ВлГУ). Ако учебната програма се окаже успешна, тя ще бъде разширена и в другите висши учебни заведения на територията на Русия.

Базовият курс е предназначен за обикновените студенти, които ще се учат как да използват GosLinux. Едновременно с това ще има лекции и курсове за повишаване квалификацията на Windows потребителите, които искат да се обучат да работят с екзотичната за тях операционна система.

Ректорът на ВлГУ отбеляза, че в рамките на тази учебна програма ще бъдат обучавани IT специалисти, които лесно ще могат да си намерят работа след завършването.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu