ИТ Новини

Няколко Linux дистрибуции, подходящи за начинаещи

Изборът да подходяща Linux дистрибуция може да се окаже сложна и объркана задача за начинаещите потребители. Особено трудно е да се избере първата Linux дистрибуция, понеже новите в света на свободния софтуер обикновено преминават от Windows към Linux и още не знаят какви дистрибуции изобщо съществуват и по какво се различават една от друга.
Тук ще разгледаме основните Linux дистрибуции за начинаещи. Няма как да се отдели само един вариант или да се направи топ-класация – това е просто списък с дистрибуциите за начинаещи и няма никаква разлика къде в него ще се окаже най-подходящата за вас Linux дистрибуция.

Навярно знаете, че за разлика от Windows, да се пробва и тества дадена Linux дистрибуция е повече от лесно. Просто изтеглете дисковия образ, запишете го на флаш-стик и заредете компютъра от него. По този начин можете да пробвате всички изредени по-долу дистрибуции, като не бива да се забравя, че инсталирани на твърдия диск те работят по-бързо и по-пъргаво.

1. Ubuntu

Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция. Тя обикновено не е на върха на предпочитанията на опитните производители, но сред начинаещите е най-популярната. Това изглежда е единствената Linux дистрибуция, за която са чували и знаят дори и хора, които нямат нищо общо с отворената операционна система.

Особености:

  • Лесно и опростено инсталиране
  • По подразбиране се използва потребителския интерфейс Unity, който се различава от външния вид на десктопа при Windows, но е съвсем лесен за усвояване
  • След инсталиране на системата получавате вече инсталиран полезен софтуер – Libreoffice, Firefox, Thunderbird, няколко простички игри, а може да се включи и flash
  • Популярността на Ubuntu е толкова голяма, че програми за тази ОС се разпространяват не само в официалните хранилища, но и чрез външни PPA и в различните уеб-сайтове
  • За тази ОС има тонове онлайн-документация на практика по всички въпроси

2. Linux Mint

Linux Mint последно време взе да затъмнява Ubuntu и е изключително популярен сред начинаещите, понеже предлага на практика еднакъв с Windows десктоп, таскбар, класическо меню и т.н.

Особености:

  • Тази дистрибуция е удобна и с това, че с нея се инсталира не само софтуер с отворен код, а и всички кодеци и плъгини за работа с аудио и видео
  • Използват се леките десктоп среди Cinnamon или MATE
  • Linux Mint се базира на Ubuntu и редовно се обновява

3. CentOS

CentOS е безплатна версия на комерсиалната Linux дистрибуция Red Hat Enterprise Linux. CentOS е направена с цел създаването предимно на стабилна операционна система за предприятия и организации

Особености:

  • CentOS съдържа единствено стабилни версии на библиотеките и програмните пакети, като по този начин рискът от грешки и бъгове е намален до минимум
  • Потребителите с CentOS получават обновяванията от корпоративно ниво и тази дистрибуция е тясно свързана с Red Hat
  • CentOS включва многобройни функции за осигуряване на информационната безопасност, включително мощна защитна стена и механизма на политиките на SELinux

4. OpenSUSE

Това е дистрибуция със свободен и открит код, базирана на SUSE Linux Enterprise на немската компания Novell. В тази дистрибуция се концентрира върху простотата на използването.

Особености:

  • OpenSUSE по подразбиране използва десктоп-средата KDE, която най-много прилича на Windows, в сравнение с Unity, Cinnamon или Gnome
  • За настройка на системата се използва програмата YaST, която дава възможност да се настрои всичко

5. ZorinOS

Zorin OS е Linux дистрибуция за начинаещи, базирана на Ubuntu с интерфейс почти като на Windows, а с нея се инсталира и wine, който дава възможност за стартиране на повечето Windows програми. Wine е стандартен пакет за Linux дистрибуции, който обикновено се инсталира след първото стартиране на която и да е Linux операционна система.

6. Pinguy OS

И тази дистрибуция се базира на Ubuntu и има за цел да изглежда добре и да е лесна за използване. Pinguy OS е подходяща за начинаещи, които идват от Mac.

7. Manjaro Linux

Тази Linux дистрибуция се базира на ArchLInux, а с нейното инсталиране идва всичко необходимо, за да може начинаещият веднага да започне работа и на първо време да не инсталира нищо друго. Софтуерът се обновява заедно с ArchLinux.
8. Elementary OS

Още една дистрибуция, подходяща за начинаещи, също базирана на Ubuntu, в която основно внимание е обърнато на дизайна и добрия външен вид.
9. Solus

Това е последната в този списък Linux дистрибуция, подходяща за начинаещи, която поддържа само x86_64 архитектурите. Особеното при нея е, че има много приложения и функции за настройка на десктопа и таскбара.

Засега това е списъкът, който няма как да е пълен. Linux дистрибуциите могат да бъдат подредени по най-различни критерии – скорост на работа, прилика с Windows, възможност за работа със стар и бавен хардуер, външен вид и още много други. Повече подробности могат да се намерят в нашия форум.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu