ИТ Новини

Apple: от 1-ви юни всички приложения за iOS трябва да работят само с IPv6

Всички интернет компании и корпоративни предприятия вече се сблъскват с крайно болезнения проблем: свободните IP адреси се изчерпаха. Налага се смаяна на маршрутизаторите и другото мрежово оборудване.

 

Още преди няколко години се повдигна въпроса, че броят IPv4 адресите не е безкраен, но се акцентираше, че постепенно ще бъде въведен новия IPv6, в който броя свободни адреси се пресмята в трилиони. Проблеми се очакват при потребителите, които използват стария стандарт и старото оборудване.

Днес Apple доста неочаквано съобщи, че от 1-ви юни 2016 година всички приложения, подавани на одобрение в App Store, трябва да поддържат единствено IPv6 връзка.

 

“По време на WWDC 2015 ние анонсирахме поддръжката на IPv6 протокола в iOS 9. От 1-ви юни 2016 година всички приложения, подавани в App Store трябва да работят само с IPv6. В повечето приложения не се налага да се правят промени, понеже IPv6 вече се поддържа от API NSURLSession и CFNetwork” – съобщи Apple.

В операционните системи iOS 9 и OS X El Capitan приоритетен е IPv6 протокола. Докато в iOS 8 и Yosemite трафикът IPv4/IPv6 бе наравно (50/50), в iOS 9 и OS X El Capitan делът на IPv6 е над 99%. Първоначално се използваше алгоритъм за работа с DNS, който проверяваше за отдалечен IPv6 хост, който сега е усъвършенстван – ако първият отговор на DNS даде IPv4 адрес, изчакват се 25 милисекунди, за да може със сигурност да се получи IPv6 адрес.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu