ИТ Новини

ТОП 10 безплатни програми за Windows – лек против нервна криза

Счупил съм доста мишки и още толкова клавиатури, тъй като Windows не е от най-стабилните операционни системи. Тя несъмнено има способностите да изкара и най-спокооооойния човек от блаженото му равновесно състояние на покой, причинявайки му масивен нервен срив, придружен от буйна агресия.

През годините, в които я ползвам съм открил някои малки безплатни програмки  , които значително могат да облекчат работата ви, като ви спестят зверските нервни изригвания, при които вероятността да изпотрошите всичко е доста висока.

Рецепта за стреса, причинен от Windows

1. Speccy – Може би сте забравили колко точно RAM имаше компютърът ви, или пък искате да хвърлите бърз поглед върху температурата на процесора в момента? Speccy сканира машината ви като ви дава пълна, абсолютно пълна информация за всичко!

От дънната ви платка, до най-малкия параметър на процесора и видео картата ви, този инструмент няма да скрие никакви данни за всеки един от компонентите на лаптопа или десктопа ви. Признавам, че съм впечатлен от този малък и безплатен софтуер.


2. WinDirStat – Всички стигаме до онзи съдбовен момент, когато ни трябва още малко място на хард диска ни, но то вече е изчерпано. И доста често и представа си нямаме с какво по дяволите е зает големият ни хард диск. Познато ви е, нали?

disk

Е, WinDirStat ще ви отговори на този така важен въпрос. Софтуерът ще сканира всички ваши дялове от харда и ще ви изобрази графично най-големите ви папки, какви типове файлове заемат място, както и много други данни. Благодарение на него ще можете да проследите с какво реално е пълен хард диска ви, вместо да се чудите какво да изтриете. Добра първа стъпка към почистването на компютъра.


3. Process Explorer – Безспорно мениджърът на процесите в Windows – Task Manager е абсолютно дърво. Там няма да намерите много информация за всички услуги и процеси, които са стартирани, а да спрете някои от тях не е много бърза и удобна задача.

screenshot_481

Ако ви трябва инструмент, чрез който по-скоро да се отървете от блокирана програма или от някой тежък процес, който тече във фонов режим и затормозява машината ви, Process Explorer е перфектния избор. Софтуерът дава информация какви програми се изпълняват в момента, как е натоварен процесора, колко от него използва всяко стартирано приложение и т.н.


4. AdwCleaner – Вероятно вече имате инсталирана добра антивирусна програма, която работи през цялото време и ви предпазва. Но тя често не може да хване всичко, особено тези неща, които влизат в компютъра ви през браузъра. Полезно е да имате и втори софтуер за проверка от време на време. Лично аз не използвам антивирусен софтуер и затова този малък инструмент е доста ценен за мен.

screenshot_482

AdwCleaner е добър избор за отстраняване на вредни компоненти, попаднали в компютъра ви, тъй като няма да влезе в конфликт с вече инсталираната ви антивирусна програма. Ако случайно ви се е инсталирала досадна лента в браузъра или друг вбесяващ malware, това е добро решение.

Преди да напиша тези редове, сканирах лаптопа ми с този софтуер и за пореден път откри неща, които не трябва да бъдат там. Между другото, безплатната версия на MalwareBytesсъщо не е никак лоша опция за тази задача.


5. Sandboxie – Да си го признаем: понякога, макар да знаем, че не е правилно, всички ние отваряме съмнителни програми или файлове. Разбира се, тук никой няма за цел да ви съди, но ако ще го правите, защо поне не се защитите. Sandboxie ще ви позволи да стартирате програми, независимо от останалата част от системата ви.

screenshot_483

По този начин, колкото и да са вредни, те не могат да инфектират или да повредят вашата Windows инсталация. Също така, този инструмент е чудесен за тестване на различни приложения /както ми се налага на мен в случая, тъй като пиша статии/, за които не сте убедени дали и как работят.

За да сте сигурни, че няма да се разочаровате от поредния софтуер, който инсталирате на компютъра си, използвайте Sandboxie. Поддържа български език.


6. VLC – Не знам за вас, но аз лично съм имал неприятни сблъсъци с не един плеър. Или няма да четат даден файлов формат, или ще им липсват кодеци, или ще е нещо друго.

screenshot_484

Всеки филмов любител вероятно е изпитал подобен неприятен опит. И за да нямате повече проблеми от подобно естество, препоръчвам ви VLC плеър, който може да отвори почти всичко, субтитрите зарежда без никакъв проблем. Освен това, с него ще плейвате и видео клипове директно от Youtube – как става това, вижте тук.


7. PSPad Editor – Добрият текстов редактор не е нещо, с което може да се отличи Windows! Често ни се налага да редактираме не само текст, но и парченца код, което не е никак удобно да се прави с обикновеният текстов редактор Notepad.

screenshot_485

Опитал съм доста подобни инструменти. До съвсем скоро дори ползвах страхотнияNotepad++, докато преди няколко седмици нашите приятели от web-advice.net не ме светнаха за нещо още по-добро, а именно PSPad. Това е инструмент, който притежава дори повече от необходимото за редактирането на код, писането на обикновен текст, създаване на макроси и още десетки други функции.

Програмата работи без проблем с най-популярните езици за програмиране, може да се вгради ФТП и т.н. Изобщо оборудвана е до дупка.

Любимата ми функция е, че може да се търси за специфичен ред код в цели папки с файлове. Просто задавате търсения ред и редактора ще сканира локалното копие на папката и то забележете – вътре в самите документи.

Страхотен редактор, спестяващ купища нерви.


8. PrivaZer е безплатен инструмент за дълбоко почистване на системата от нежелани и ненужни файлове, които само затормозяват работата на машината ви. Благодарение на него ще освободите още място на хард диска си, ще помогнете на операционната система да диша по-леко, а вас ще държи спокоен от работата ви пред компютъра.

Това е почистването, което пуснах за целите на статията

С този софтуер се запознах преди известно време от една статия в популярно онлайн издание, където твърдяха, че Privazer е по-добър от познатия на всички – CCleaner. Не мога да преценя дали това е така, но определено при мен премахна доста ненужни неща.


9. SumatraPDF – всеки път, когато искам да отворя PDF файл се сблъсквам с не много леката работа на Adobe Reader. Същия е доста ограничен откъм разпознаване на различни формати – той чете единствено PDF, което е нормално – за това е направен.

book

Налага се често да четем документи и книги и в други електронни формати. В тази връзка Sumatra е моят фаворит, когато става въпрос за работа с PDF, ePub, MOBI, CHM, XPS, DjVu, CBZ и CBR, а освен това е изключително лек за работа и не товари.


10. Revo Uninstaller – Оставих този безплатен софтуер за накрая неслучайно.

Ако сте инсталирали повечето програми от тази статия и някоя от тях не ви е допаднала – вероятно ще пожелаете да я деинсталирате напълно. За съжаление, вградения в Windows инструмент за тази цел е меко казано – пълно недоразумение.

revo

Revo е един от любимите ми програми, които вървят с всяка моя инсталация, тъй като чрез него мога да се отърва напълно от приложенията, които инсталирам. Той изтрива не само файловете на програмата, но и записите в регистрите, които оставя всеки софтуер. Ако тествате много инструменти и пълните компютъра си с ненужни програми, може би ще искате да направите основно почистване с Revo – препоръчвам ви го!


Това бяха моите фаворити, които спасиха много мишки и клавиатури от бърза и болезнена смърт. Надявам се да помогнат и на вас в борбата с недостатъците на Windows. Със сигурност има още стотици хиляди безплатни програми, които са не по-малко полезни и вършат добра работа. Със сигурност и вие използвате нещо полезно, което си заслужава да се сподели, и което не сме споменали в материала.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu