ИТ Новини

7 причини да си изключите смартфона

Не остана модерен професионалист, който да не зависи от мобилния си телефон. В него е всичко – контактите, напомнянията, списъците със задачи, календарът на срещите, социалните мрежи и всички други „полезности“, които дефинират както работните, така и почивните ни дни.

Телефонът ни помага да не забравяме важните събития и дати, държи ни в постоянна връзка с колеги, клиенти и приятели – винаги и навсякъде. Позволява ни да пращаме имейли и да поздравяваме познатите си във Facebook на важните за тях дати.

Днес обаче ще ви разкажем защо трябва да се откажете от телефона. Не бойте се, не предлагаме да го захвърлите напълно – но определено си струва да намалите зависимостта си от него. Ето защо.

За да спите по-добре

Каква е връзката между смартфона и съня, ще попитате? Такава има, и то съвсем пряка. Ще отречете ли, че имате навика да си легнете и да започнете да цъкате по социалните мрежи, да играете игри или да преглеждате пощенската си кутия? Ами ако се е появило нещо важно, което чакате отдавна? В резултат на това не позволявате на мозъка си да се отпусне и губите часове пълноценен сън, в които умът ви хвърля сили, за да се успокои. Точно затова смартфонът трябва да премине в категория вещи-табу в края на деня. Разделете се с него час преди да си легнете и ще видите колко по-бодри и адекватни ще се събудите на другата сутрин.

За да тренирате паметта си

В днешно време смартфоните могат почти всичко. Тяхната памет ни освобождава от нуждата да запомняме телефонни номера, имена, дати и др. Това без съмнение е удобно, но в същото време ни лишава от важни умствени стимули, което на свой ред отслабва паметта и когнитивните ни способности. Откажете се от това да записвате всичко на телефона и започнете да тренирате мозъка си.

За да общувате на живо

Признайте си – колко често се срещате с клиентите и хората, които наричате приятели? Социалните мрежи промениха понятието за общуване. Имаме в контактната си мрежа десетки, ако не и стотици хора, които реално не виждаме очи в очи. Със смартфоните виртуалното общуване стана още по-лесно, излезе от кабинета и се пренесе… ами навсякъде – на улиците, в кафенетата, в командировка. Това от една страна е удобно, но от друга ви ограбва от невероятните възможности на живото общуване, което по правило носи съвсем различни като количество и качество ползи както в бизнеса, така и в живота.

За да повишите ефективността си

Ако ограничите употребата на смартфона си, ще започнете да изпълнявате текущите си задачи много по-фокусирано и ефективно. Просто ще намалите безкрайно броя на разсейващите фактори – един от реалните бичове върху продуктивността в днешно време. Какво чудесно упражнение за самостоятелност и вземане на обосновани решения, без непрекъснато да пишете имейли на шефовете и отговорните служители да се оправят с проблемите вместо вас!

И изобретателността си

Без привичната помощ на смартфона вие ще откриете себе си по един забравен начин – помните ли колко изобретателни можете да бъдете, когато решавате текущи задачи, когато нямате непрекъснато под ръка този електронен помощник? Ще се обърнете към книгите, към интересни хора, които ще ви предложат нови гледни точки и ще ви помогнат да намерите отговорите по начин, по който Гугъл никога няма да може. Така ще се научите не просто да работите с нови източници на информация, но и да филтрирате само онова, което ви е нужно, без да се отвличате от информационния океан в мрежата.

За да намалите стреса

В крайна сметка ще въздъхнете с облекчение, когато усетите свободата от мощния поток нужна и ненужна информация, постоянните обаждания, есемеси и другите дразнещи фактори, чийто източник е смартфонът. Най-накрая ще ви остане време да се концентрирате върху нещата, които наистина са важни за вас и да намерите собствения си ритъм на работа и живот.

За да преосмислите навиците си

Ако поне временно се откажете от смартфона, ще можете да помислите кои негови приложения и функции наистина ви трябват, а кои просто отнемат от времето и енергията ви. Може би даже ще усетите изгодата от намаляването на телефонните и интернет сметки.

4 начина да се научим да използваме смартфона по-малко

  1. Поставете си лимит за ползването на мобилен интернет
  2. Откажете се от калкулатора и смятайте наум – когато е възможно. Това е чудесно упражнение за мозъка.
  3. По-често записвайте в истински тефтер.
  4. Инсталирайте си програма за автоматично управление на определени функции на смартфона. За андроид съществува например Llama, с чиято помощ можете например да настроите Wi-Fi-то си да се изключва след 9 вечерта – или дори целия телефон. Така ще се спасите от изкушенията и ще направите връзката си със смартфона много по-здравословна.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu