Забавно

21 филма за любителите на храна

Подготвихме за вас кратък списък с подходящи филми за любителите на храната. В него присъстват филми на тема далеч не само храна – някои от тях са с акцент върху любовта, приключенията и драмата, но винаги по някакъв начин са свързани с готвачи.

Chef / Готвач (2014)

Когато готвачът Карл Каспър (Джон Фавро) изведнъж напуска работата си във виден ресторант в Лос Анджелис, след като отказва на склонния към твърде голям контрол собственик (Дъстин Хофман) да прави компромиси с творческата си почтеност, той трябва да измисли какво да прави по-нататък.

Оказвайки се в Маями, той се събира с бившата си съпруга (София Вергара), близък приятел (Джон Легуизамо) и сина му, за да отвори свой камион за храна. Поемайки на път, Карл се връща към корените си, за да възвърне страстта си към кухнята — и вкуса си за живота и любовта.

Chef – Trailer HD (2014)

Jiro Dreams of Sushi / Джиро мечтае за суши (2011)

В мазето на токийска офис-сграда, 85-годишният суши майстор Джиро Оно работи неуморно в световноизвестния си ресторант – Sukiyabashi Jiro.

Докато синът му Йошиказу е изправен пред напрежението да наследи баща си и да поеме легендарния ресторант, Джиро неуморно следва житейската си мисия да създава перфектното суши.

Jiro Dreams of Sushi – Trailer

Comme un chef / Като готвач (2012)

Ветеран готвач започва борба с новия изпълнителен директор на ресторанта си, който иска заведението да изгуби една звезда от своя рейтинг, за да доведе по-млад готвач, специализиращ се в молекулярната гастрономия.

Le Chef Trailer (2012)

Big Night / Голямата нощ (1996)

В тази остроумна драма, двама братя спорят кое е по-важно – почтеността или компромисите, докато се опитват да успеят в ресторантския бизнес.

Примо (Тони Шалуб) и Секондо (Стенли Тучи) са пристигнали от Италия в Ню Джърси в средата на 50-те години, решени да пробият с автентичен италиански ресторант, наречен The Paradise.

Но храната им изглежда е твърде автентична; Примо може и да приготвя превъзходно ризото, но повечето от клиентите му се чудят защо не могат да получат купа със спагети и кюфтета. Секондо се опитва да убеди брат си да не мъмри клиентите си, че искат по-“американски” ястия, но Примо е категоричен.

Междувременно Паскал (Йън Холм), друг местен ресторантьор, върти отличен бизнес с храна в “италиански стил”, която братята презират. Въпреки отказа на Примо да промени рецептите си, за да отговори на долнопробния вкус, Секондо отива при Паскал с молба за съвет. С The Paradise на ръба на фалита, Паскал предлага помощ — прочутият италианско-американски певец Луи Прима ще идва в града, и Паскал планира банкет в негова чест.

Той ще организира банкета в The Paradise и ще им даде част от печалбата, но само ако Примо позволи на Паскал да подготви менюто – и следва неговите рецепти.

Big Night trailer

Shikgaek (2007)

Школата “Унам-Джун” си търси нов директор. Докато Сун-Чан и конкурентът му Бон-Джу се състезават на финалния изпит за поста, те трябва да приготвят смъртоносна риба.

Но нещо се обърква и Сун-Чан трябва да напусне школата.

След 5 години се провежда ново състезание… ще го спечели ли Сун-Чан?

Shikgaek (2007) trailer

Julie & Julia / Джули и Джулия (2009)

Мерил Стрийп е Джулия Чайлд, а Ейми Адамс е Джули Пауъл в адаптацията на сценаристката и режисьорка Нора Ефрон на два свръхуспешни мемоара: “Джули и Джулия” на Пауъл, и “Животът ми във Франция” на Джулия Чайлд и Алекс Прудом.

Базиран на две реални истории, Julie & Julia преплита живота на две жени, които, макар и разделени от времето и пространството, са в ситуация, в която не знаят какво да правят за в бъдеще… докато не откриват, че с правилната комбинация от страст, безстрашие и масло, всичко е възможно.

Julie & Julia trailer

Food, Inc. / Храна ООД (2008)

Неласкателен поглед отвътре към корпоративната контролирана хранителна индустрия в Америка.

Food, Inc. trailer

Kings of Pastry / Крале на тортите (2009)

Наградата Meilleur Ouvrier de France (най-добър занаятчия във Франция) е нещо повече от върховно признание за всеки сладкар – тя е мечта и мания.

3-дневното състезание включва всичко – от фини шоколади до нестабилни двуметрови захарни скулптури, и изисква готвачите да имат изключителни умения, железни нерви и много късмет.

Филмът проследява историята на Жаки Пфайфер, основател на Школата за френско сладкарство в Чикаго, докато той се завръща във Франция, за да се конкурира с 15 от водещите френски сладкари.

Създателите на филма са получили ексклузивен, единствен по рода си достъп до тази драма на страсти, саможертви, разочарование и радост в стремежа Никола Саркози да обяви един от тях за най-добър във Франция.

Kings of Pastry – Theatrical Trailer

The Raw and The Cooked (2012)

The Raw and The Cooked е кулинарно пътешествие из тайванския рай на гурмето. Филмът се спира на седем места.

В столицата на острова – Тайпе, посещаваме традиционен тайвански ресторант, легендарен дим-сум дворец, и един от най-оживените нощни пазари в града.

После се запознаваме с богатата кухня на хака, най-голямата етническа общност в Тайван; срещаме се с чистите и вкусни специалитети от морски дарове на местното племе ами; и поглеждаме към будистките влияния върху тайванската кухня.

Накрая сме поканени на банкет от един от най-креативните готвачи на острова. Съчетавайки традиционна кухня и най-добри органични съставки, той твори кулинарна магия, за да създава неустоими и новаторски ястия.

По време на пътуването наблюдаваме усилията на младото екологично движение в Тайван да устоява на бързите темпове на урбанизация, която унищожава голяма част от красивата природа на острова. The Raw and The Cooked е островно пътешествие, отдаващо почит на изящната храна.

The Raw and the Cooked – A culinary journey through Taiwan

Tortilla Soup / Супа с тортиля (2001)

Пенсионираният мексиканско-американски готвач Мартин Наранхо живее в Лос Анджелис с трите си красиви, но не обвързани възрастни дъщери.

Въпреки че отдавна е изгубил способността си да усеща вкусове, Мартин все още обича да приготвя невероятно пищни вечери за любимите си хора и да им ги поднася в семеен стил. Въпреки че жените се присмиват на старомодността на баща си, всяка от тях търси изява извън семейния кръг.

Студентката Марибел е все по-обезсърчена от местните ергени и иска да намери стабилен мъж; красивата кариеристка Кармен е недоволна от гаджето си и заглеждането му по други жени; междувременно най-голямата дъщеря Летисия, която е потискала собствените си романтични пориви, усеща, че нещо липсва в живота й.

Нещата поемат в романтична насока, когато баща им, който е вдовец, се среща с жизнена разведена жена, търсеща си партньор, и всяка от дъщерите му на свой ред намира подходящ човек за себе си. Но всички те ще открият, че рецептата за щастие може да изисква някои неочаквани съставки…

Tortilla Soup Trailer

Today’s Special (2009)

В тази забавна комедия на тема храна, младият готвач от Манхатън Самир преоткрива произхода и историята си – и страстта си към живота, чрез омайващото изкуство на приготвянето на индийска храна.

Today’s Special Official Movie Trailer

Chocolat / Шоколад (2000)

През 50-те години самотната майка Виан Роше (Жулиет Бинош) и 6-годишната й дъщеря се местят в малък френски град, наречен Ланскене-су-Тан, където Виан отваря магазин за шоколад – по време на пости, срещу градската църква (и той е отворен в неделя!).

Както можете да си представите, в малкото градче нейните шоколадови изделия скоро са обожавани и масово консумирани от местните хора, но не и без известно негодувание и съпротива.

Освен историята на Виан, филмът е сложна драма на характерите за многото местни хора, които посещават често магазина, и “Големия фестивал на шоколада”, който Виан организира… на Великден.

Chocolat бе номиниран за пет награди “Оскар” – за най-добра актриса в главна роля, най-добра актриса в поддържаща роля, музика, операторско майсторство и адаптиран сценарий.

Chocolat (2000) Official Trailer

Tampopo / Тампопо (1985)

В този хумористичен хвалебствен филм за удоволствията на храната, основният сюжет е за шофьора на камион Горо, който отива в града като същински каубой, за да помогне на Тампопо да отвори перфектния ресторант за азиатско бързо хранене.

В тази основна история има вплетени многобройни по-малки сюжети за значимостта на храната, вариращи от гангстер, който съчетава бурен секс с храна, и стара дама, тероризираща собственик на магазин, като маниакално унищожава продуктите му.

Tampopo trailer

Like Water for Chocolate / Като гореща вода за шоколад (1992)

Този филм разказва как е изглеждал животът в Мексико. Той е любовна история, развиваща се между Педро и Тита – и защо те не могат да сключат брак (майката на Тита иска по-голямата й дъщеря да се ожени първа и иска Тита да остане у дома и да се грижи за нея).

Филмът разкрива как бракът е бил налаган в онези времена – и как любовта между двама души може да промени всичко. Филмът положи началото на нова ера за мексиканското кино по цял свят.

Like Water for Chocolate

Babette’s Feast / Пирът на Бабет (1987)

В Дания през XIX в., две възрастни сестри живеят в изолирано селце с баща си, който е уважаван пастор в малка протестантска църква, прераснала почти в изолирана секта.

Въпреки че всяка от тях има реалната възможност да напусне селцето, сестрите избират да остават с баща си, да служат на него и на църквата. След няколко години френска бежанка – Бабет, почуква на вратата им, моли да я приютят и поема ангажимента да се грижи за тях като домашна прислужница/икономка/готвачка.

Известно време след смъртта на баща си сестрите решават да организират вечеря, за да честват 100-та годишнина от раждането му. Бабет е сполетяна от неочакван късмет и настоява сестрите да й позволят да се погрижи за приготвянето на храната.

Въпреки че тайно и двете се притесняват какво би направила Бабет, която е католичка и чужденка, сестрите й дават тази възможност. Бабет приготвя пиршеството на живота им за членовете на малката църква – и един важен господин, свързан с тях.

Babette’s Feast (1987) – trailer

Eat Drink Man Woman / Яж, пий, мъж, жена (1994)

Всяка неделя уважаваният готвач Чу (Сихун Люн) приготвя сложна вечеря за трите си прекрасни дъщери. Въпреки екзотичните ястия на Чу, семейството почти не вкусва от храната.

Апатичният ритуал за хранене отразява общата липса на апетит към живота у четиримата: Чу е изгубил усещането си за вкус, а дъщерите му просто искат да продължат напред със самотния си, отделен живот.

Но всъщност предстои нещо ново, което ще внесе пикантност в живота на всички – и три брака и едно погребение по-късно, семейство Чу ще се научи да приема непредсказуемостта на живота.

Eat Drink Man Woman – Official Trailer [1994]

The Trip / Пътешествието (2010)

Когато Стив Куган е поканен от The Observer да обиколи най-добрите ресторанти, той си представя това предложение като перфектно пътешествие с красивата си приятелка.

Но когато тя го зарязва, той няма никой друг, който да го придружи, освен неговия най-добър приятел и източник на вечно раздразнение – Роб Брайдън.

The Trip – Official Trailer [HD]

Dinner Rush (2000)

Цари поредна вечер в изключително популярния италиански ресторант на предприемача и букмейкър Луис Кропа в Ню Йорк.

Обаче гостите тази вечер включват местен полицейски детектив и съпругата му, специално поканени от собственика; на балкона са конкуренти гангстери-букмейкъри от Куинс, които искат да станат партньори в ресторанта; в ъгъла седи прочута ресторантска критичка, наричана ‘Нимфата на храната’, с обичайната си претенциозност; а на бара, привидно незабелязан, е Кен.

В рамките на вечерта се намесва и Дънкан, заклет играч на хазарт и помощник-главен готвач на френетичната кухня на долния етаж, който действа като катализатор и води вечерта към неизбежния, експлозивен, смъртоносен завършек.

Dinner Rush Trailer

Spinning Plates (2012)

Spinning Plates е документален филм за три изключителни ресторанта и невероятните хора, които ги правят такива, каквито са.

Свръхмодерен ресторант, обявен за седми сред най-добрите в света, чийто готвач трябва да се пребори с опасно за живота му препятствие, за да продължи да следва страстта си.

150-годишен семеен ресторант, все още съществуващ само заради невероятно здравата връзка с местната общност. Нов мексикански ресторант, чиито собственици рискуват всичко, просто за да оцеляват и да издържат малката си дъщеря.

Spinning Plates Official Trailer 1 (2012)

The Hundred-Foot Journey / На един черпак разстояние (2014)

История за индийско семейство, което заминава за Франция и отваря ресторант точно срещу удостоен със звезди от “Мишлен” френски ресторант.

Принудени да напуснат родната си Индия, фамилията Кадам начело с Бащата (Ом Пури), се установява в спокойното селце Сен Антонен Нобл Вал в южна Франция. Изпълнено с чар, то е и живописно, и елегантно – идеалното място, където да се установиш и да отвориш индийски ресторант, наречен Maison Mumbai.

Или поне е така, докато за това не разбира неприветливата собственичка и готвачка Le Saule Pleureur, класически френски ресторант, управляван от мадам Малъри (Хелън Мирън).

The Hundred Foot Journey – Official Trailer

Ratatouille / Рататуй (2007)

В един от най-добрите френски ресторанти, решителният плъх Реми мечтае да стане прочут френски готвач.

Разкъсван между семейството си и истинското си призвание, Реми и неговият приятел Лингуини се оказват замесени в забавна поредица от събития.

Ratatouille Trailer

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu