Забавно

10 неща, които не трябва да правиш във Видин

Видин е град с многовековна история и коронавирус не го лови. Не е случайно, че той е единствената зелена зона в България с под 20 заболели на 100 000 население. Видин е преживял келтите, оцелял е през Римската империя, бил е Бдинското царство, Видинското деспотство, бил е поробен, но никога победен. Обсаждан от поляци, превземан от австрийци, нападан от унгарците и румънците – Видин винаги оцелява, съхранява се и остава жив.

Затова, ако си на гости във Видин, дръж се с уважение и никога недей да правиш нищо от този списък:

Да питаш къде са отишли всички

В близкото минало Видин е бил процъфтяващ административен и стопански център, община за чудо и приказ, основен икономически стълб на социализма. Този дух е останал в центъра на града, който е строен с размах и архитектурен плам, достоен за столица. През последните 20 години обаче Видин е по-скоро столица на демографския упадък – населението е спаднало наполовина, а кривата все така сочи надолу и надолу. Никой не знае къде точно са отишли хората, но е факт, че вече не са там.

Да питаш „Къде ще ходим?“

Във Видин има три ресторанта, два бара, една дискотека. Дали ще седнеш в „Дунава“ и ще мръднеш до Kadife или след „Ривиера” ще се озовеш в „Пагани“ – маршрутът е ясен и всички пътища водят към дискотека Infinity. За да е вечерта им по-вълнуваща, истинските гъзари правят „тегела“ с кола и много дрифтове вместо пеша

– за точно 3 минути.

Да питаш „Къде да седна?“

Това е един от въпросите, които не се задават във Видин. Какво да ям? Къде да седна? За какво да се хвана? Всичко това получава един отговор, който от добро възпитание, страх от цензурата и свенливост тук просто не мога да напиша. Ще дам единствен жокер – римува се с „костур“ и се среща като надпис върху всички исторически паметници по света.

Да използваш израза „Северозападнала България“

Видин се намира в най-бедния регион на най-бедната страна в Европейския съюз. Не си мисли, че дори за секунда някой забравя колко точно е тежко положението. По улиците се носи дъх на отчаяние, напълно напомнящ Припят. Всеки шести е без работа. Всеки първи е алкохолик. Ироничният прякор на града между местните е „Курорта“. Ето това вече е забавно.

Да говориш за синя зона

Един от модерните бичове на Видин е „синята зона“. С непосилната цифра от 1 лев на час и цялостното вмешателство в навиците на местните шофьори видинските паркинги и гаражи са обречени на неравна битка. Местните предпочитат да паркират в нечий двор, на дърво, в парка или насред пустеещ шадраван, вместо да пуснат есемес на 1394. На въпроса, дали тези ограничения им развалят фън шуя, те отговарят, без да се замислят:

Дреме ми на фън шуя!

Да говориш за ковид

Последната корона, която са виждали във Видин, е тази на Владислав Варненчик. Там ковид не смее да стъпи, защото знае какво го чака. Пък и това е болест по хората, докато всички във Видин са нечовеци. За разни там единични случаи на заразени с вируса тази година има логично обяснение и то е, че са пълни пустиняци. Видин е в зеленото, никой не се е разболявал и не, кметът на Дунавци не се брои!

Да говориш на румънски

Българи и румънци сме като онези съседи, които не се понасят, но са вързани един за друг – не просто на кармично, а на регионално, териториално и ментално ниво. Ние им викаме „мамалиги“, те на нас „краставичари“, но дълбоко в себе си сме доста близки като народи. Споменатата по-горе дума с три букви, преобладаващо централно „у“ и римуване на „шнур“, съществува и в румънския език, но означава „задник“. Да, толкова си приличаме – направо сме дупе и гащи. И все пак, даже и да работиш в Калафат, нямаш право да говориш като онези от Моранди,

защото положението ще стане да те драху.

Да питаш „Какво е пустиняк?“

Ако не знаеш какво е пустиняк, значи ти си пустиняк. Това е универсална обида със силна емоционална натовареност. Често алитерирана с определението „пълен“ и донякъде синоним на „идиот“ и „олигофрен“, но доста по-звучна и изразителна. Също така в списъка на качествата, които те правят пустиняк, са да си пропаднал пияница, крадец, побойник, отрепка или стар ерген. С други думи – човек, от който нищо не става.

Да мислиш, че смехът е здраве

В повече части на Вселената смехът удължава живота – във Видин го скъсява рязко. Със сигурност също така не води до здраве и приветлива усмивка. Правилото в региона е, че ако се смееш, най-вероятно е на някого. Понеже няма време за разследвания кой кво що, всеки типичен северозападнячанин в стил съдията Дред разследва, отсъжда и изпълнява присъда на място в стилистиката на махленското карате. Във Видин е като по старите полицейски филми

– имаш право да мълчиш и всичко, което кажеш, може и ще бъде използвано срещу теб.

Да твърдиш, че комарите не са голяма работа

Видинските комари не са като софийските. Те се движат на организирани престъпни групи, ловки са като пантери, хитри са като хиени, безстрашни са като нинджи на амфетамин. Местните комари са летящи вампири – безсмъртни и също толкова смъртоносни. Те са с размер на дрон, при това от скъпите. Комарите в региона са толкова калени, че под звуците на машинките танцуват като на Метрополис, а таблетките с отрова ги стриват и шмъркат за тонус. Комарите във Видин са терминатори. Ако те набележат за унищожение – помагат само експлозия, гореща лава или базука.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu