Забавно

10 неща, които да не правиш в Лозенец

Какви са правилата за оцеляване в най-престижния квартал на столицата!

Лозенец не е просто квартал – той е различна планета. Особено ако имаш роднини, обитавали този район още по времето, когато се е казвал Перловец, даже Курубаглар, Сухите лозя или Трета извънградска зона. Ако наскоро си се заселил на тези географски ширини, сигурно ти е направило впечатление, че това е едно доста по-специално място. Да откриеш скритите кътчета по картата на Лозенец, за които даже не предполагаш, че съществуват, ще ти помогне дебютният епизод на Дългата разходка – подкастът на нашите приятели от сайта programata.bg. Не пропускай да го прослушаш!

Ако пък искаш да оцелееш в квартал Лозенец – чети по-надолу, с чувство за хумор:

Да не говориш книжовен български

Лозенец е кварталът, в който всеки пише и говори, сякаш след името си заслужава прозвището Граматик. Сериозно, колко са местата, където не един и двама граждани, а всички, буквално всички, употребяват пълен и кратък член в разговорната си реч? При това без да бъркат „а“ и „ът“!

Докато типичните жители на софийските квартали комуникират на скандален шопски или са донесли някакъв необлагороден регионален говор с автобуса от родния си край, по улиците в Лозенец имаш усещане, че слушаш нощния блок на радио Хоризонт – и като тон, и като изказ.

Да не паркираш правилно

Лозенчани имат една голяма вечна битка и тя е с пришълците. Неслучайно кварталът като един истински замък е ограден с канал, иначе познат като Перловска река. От всички разновидности на въпросните полазници най-дразнещи за местните са новобогаташите и техните скъпи возила. Те паркират с пълно незачитане на закона, като блокират пешеходни пътеки и излази към градинки, затова съвсем заслужено получават вдигнати чистачки, публично засрамване с постове по социалните мрежи, а нерядко – надраскване с ключ на калника. Лозенец има собствени закони и също като Съдията Дред всеки местен има право да изпълнява наказателни присъди на място, по своя собствена преценка.

Да не си събираш след кучето

Ако има нещо, към което хората от Лозенец да са особено докачливи, то това са домашните любимци. Това включва тяхната хигиена, дресировка и най-вече поведение в обществото. Ако притежаваш куче, ти имаш задължение също така да притежаваш пликчета за събиране на кучешки изпражнения (по възможност биоразградими и компостируеми). Остава да проявиш доблестта в действителност да извършиш процедурата, а не да си свиркаш с поглед към небето, докато се изнизваш от градинката. Не искаш да знаеш какво ще ти се случи, ако те хванат местните!

Да си хвърляш фаса на улицата

Ако си мислиш, че няма как да вбесиш някой лозенчанин повече, отколкото с това кучето ти да произведе фекалии насред улицата, спокойно – има.

Всеки хвърлен фас на улицата местните приемат за хвърлена ръкавица в лицето.

А ако има някое миниобщество, което не искаш да вбесиш, то това са жителите на този квартал. Мислиш, че в България няма смъртна присъда и всички са невинни до доказване на противното? Нещо си се объркал. Ще изгориш на клада, ще бъдеш убит с камъни и най-вероятно за всеки случай – трупът ти ще бъде застрелян с гаубица.

Да приемаш стоически дупките по улиците

Ако има нещо, което хората в Лозенец обичат повече от своята неприкосновеност, то това е да протестират срещу начина, по който Софийска община стопанисва улиците им. Въпросните пътни настилки наистина са далеч от съвършенството, но по стандартите на Швейцария. Все пак сме ходили и в други квартали  като за София биват. Манастирски ливади какво да кажат горките? Истинският човек от Лозенец при сблъсък с дупка вади телефона – снима, звъни на районния представител, пуска жалба, пише дописка, прави петиция. Също маркира въпросния трап с лента, за да не падне някой вътре. В други квартали пак вадиш телефона, но просто чакаш някой да си счупи колата в дупката, за да го пуснеш в тик-ток.

Да имаш позитивно отношение към модерното строителство

Концепцията, че София расте, но не старее, е неприемлива за хората от Лозенец. Даже спорадичните застроявания стил разните кули от стъклопакет, които изникват тук и там, местните приемат като престъпление срещу човечеството. Типичен жител на Лозенец би описал подобна постройка с думите: „комплексарщина и свръхамбиции на хора, новозабогатели, но лишени от чувството за мяра и пропорция, златна клетка на българските ,,златни архитекти“ – бездарни и комплексирани, с бруталност и абсолютно лишена от замисъл и концепция сграда!“. Думата с „К“ неслучайно е използвана два пъти – това е подсилващо стиха повторение.

Да смееш да не си от София Център

За хората от Лозенец София свършва след Жълтите павета, а Докторската градина е Център-периферия. Всеки извън този периметър живее в окръга на столицата и не заслужава да се нарича софиянец. Кореняк лозенчаните са категорични по темата. Също, ако си посмял да кажеш на квартала им „Долни“ вместо Долен Лозенец – дупе да ти е яко.

Да твърдиш, че Хладилника е Лозенец

Ако има нещо, за което хората с „Лозенец“ в личната карта да са особено докачливи, е, че напоследък Хладилника се е присламчил в техния квартал. Те държат да се разграничат от въпросното струпване на жълти и розови блокчета с улици като лунен пейзаж и са готови по темата да се борят със зъби и нокти. Макар технически да се води в същия административен район, Лозенец си е Лозенец, а Хладилника си е Хладилника. Да се знае!

Да твърдиш, че има по-добър квартал

Никой квартал не може да стъпи на малкото пръстче на Лозенец.

Особено прехвалените затворени комплекси, дето са обитавани от затворени хора, пълни с комплекси. Лозенец също е затворен комплекс, но без ненужни изгъзици като басейни и решаваща судоку охрана. Също, обитаван е от хора с европейско мислене и дами без вафлички. За прехвалени хълмисти явления със септични ями вместо канализация като Бояна, Драгалевци и Симеоново по-добре да не отваряме темата.

Да си против връщането на софийско жителство

Нищо не би направило жителите на Лозенец по-щастливи от връщането на софийското жителство. Това ще затруднява максимално хората да мигрират в посока тяхната Обетована земя. Според градската легенда каналът е изграден, за да пази Лозенец от София. Има и различен поглед към тази теория. Ами ако всъщност функцията на въпросното съоръжение е да пази столицата от жителите на този район? При всички случаи Лозенец никога не бива да се превръща в Луксозенец. Нека си остане толкова автентичен, неподправен, пълен с изненади на всеки ъгъл и безкрайно софийски.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu