Музика

10те най-скъпи хип-хоп видеа

Видео клиповете са изключително важна част от музикалната индустрия и са основно средство за промотиране на нова музика. В момента, развитието на интернет и технологиите предоставя страхотна възможност на артистите да презентират творчеството си по най-добрия начин и това да имаш видео не е толкова специално, колкото е било преди 10-20 години. Огромни суми са плащани за създаването на само един видео клип. Някои от тях са обявени за класика, поради факта, че са първите, които са използвали нови технологии на заснемане. Представям ви 10те най-скъпи хип-хоп видеа за всички времена.

10. Kanye West Ft. Lupe Fiasco – Touch The Sky

Цена: $1,000,000

Година: 2006

„Touch The Sky“ е песен от четвъртия албум на Kanye West – Late Registration. Видеото към нея е режисирано от Chris Milk и е представено като кратък филм от 70те години. Kanye играе ролята на Evel Knievel, който през 1974г. се е опитал да прескочи  Snake River Canyon с ракетен самолет, но се е провалил. В кадрите се появяват също  Pamela Anderson, Nia Long и Tracee Ellis Ross, а Lupe Fiasco е част от бенда, който свири по време на въпросната каскада.

9. Kanye West – Stronger

Цена: $1,200,000

Година: 2007

„Stronger“ е сингъл от третия албум на Kanye West – Graduation. Видеото е режисирано от легендария Hype Williams и заснето за 9 дни в Япония, в няколко модни бутика. В кадрите се появява певицата Cassie, както и двама актьори облечени като електронното дуo Daft Punk. Части от клипа са вдъхновени от японското аниме Akira от 1988г., а в него Kanye носи очила по дизайн на Alain Mikli, които се превръщат в огромен хит. Пост обработката на футуристичното видео е отнела 3 месеца.

8. MC Hammer – Here Comes The Hammer

Цена: $1,300,000

Година: 1991

„Here Comes The Hammer“ е песен от албума на MC Hammer – Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em. от 1990г. Албумът, съдържащ световния хит „Can’t Touch This“ носи на певеца световна слава и купища пари, които очевидно е харчил в името на кариерата си. Интересното е, че тогавашната сумата от $1 300 000, в момента е на стойност от $ 2 346 000 долара, като се има предвид инфлацията, която е претърпял долара през годините. Самият клип е режисиран от MC Hammer и проследява типични сцени за стила на изпълнителя.

7. Blackstreet & Janet Jackson Ft. Eve & Ja Rule – Girlfriend/Boyfriend

Цена: $1,500,000

Година: 1999

„Girlfriend/Boyfriend“ е песен от третия албум на групата Blackstreet –Finally, включваща участие от Eve и Ja Rule. Видеото към нея е режисирано от Joseph Khan, а стойноста му днес се изразява в $2 123 552, благодарение на инфлацията. Въпреки че не става голям хит в САЩ, песента и видеото имат голям успех в останалата част от света.

6. TLC – UnPretty

Цена: $1,600,000

Година: 1999

„UnPretty“ е част от третия албум на групата TLC – FanMail. Режисьор на видеото е Paul Hunter, който е съчетал 7 различни истории пряко свързани с текста на песента. Основният замисъл на кадрите е да покаже трудностите, които изпитва всяка жена, за да се хареса визуално на обществото. Заснето през 1999г, днес видеото би струвало $2 265 122 заради инфлацията на долара.

5. Missy Elliott – She’s A Bi**h

Цена: $2,000,000

Година: 1999

„She’s A Bi**h“ е песен от втория албум на Missy Elliott – Da Real World. Режисьор на видеото е Hype Williams, който запазва типичния стил на певицата да използва много специални ефекти и различни хореографии. За снимките на клипа са извикани специалисти от Германия, които да построят част от светлинния декор, който по онова време е бил изключително скъп. При днешната стойност на долара видеото би струвало $2 831 402.

4. Will Smith – Miami

Цена: $2,000,000

Година: 1998

„Miami“ e сингъл от дебютния солов албум на Will Smith – Big Willie Style. Режисьорът на клипа Wayne Isham използва огромната сумза, за да пресъздаде по впечатляващ начин животът в Miami. В кадрите се появява актрисата Eva Mendez заедно с още куп красиви жени. Съзимерено с днешната стойност на долара, видеото би струвало $2 878 171.

3. Busta Rhymes Ft. Janet Jackson – What’s It Gonna Be?

Цена: $2,400,000

Година: 1999

„What’s It Gonna Be“ е сингъл от третия студиен албум на Bushta Rhymes – E.L.E. (Extinction Level Event): The Final World Front. Видеото към него е по режисура на Hype Williams и е смятано за революционно, благодарение на ефектите, които са ползвани в него. Абстрактните кадри са стрували огромна сума на създателите им, а в днешно време себестойността на видеото би била около $4 033 389.

2. MC Hammer – 2 Legit 2 Quit

Цена: $2,500,000

Година: 1991

„2 Legit 2 Quit“ е песен от третия албум на MC Hammer – Too Legit to Quit. Видеото към нея е по режисура на Rupert Wainwright и е паметно не само заради високата си цена на създаване, но и заради разнообразието си от различни кадри, което за времето си е било доста голямо постижение. Сумата, с която е заснето съизмерено с днешната инфлация на долара щеше да бъде от порядъка на $4 201 447.

1. Puff Daddy Ft. The Notorious B.I.G. & Busta Rhymes – Victory

Цена: $2,700,000

Година: 1998 

„Victory“ е песен от дебютния солов албум на Puff Daddy – No Way Out. Видеото към нея е режисирано от Marcus Nispel и е най-скъпото в историята на хип-хоп музиката. Историята му е вдъхновена от филма The Running Man. Действието се развива през 3002г, а Daddy играе ролята на беглец. Кадрите, в които се появява The Notorious B.I.G. са взети от видеото му към песента „One More Chance“. Сумата за заснемането на клипа в днешно време би била около $3 906 676 заради инфлацията.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu