ИТ Новини

“Фейсбук” става онлайн магазин и място за романтични запознанства

“Фейсбук” започва основна промяна на най-популярната социална мрежа с конкретни стъпки към превръщането си в платформа за онлайн търговия и място за конфиденциални романтични запознанства. Това е опит компанията да се дистанцира от серията скандали за несанкциониран достъп до личните данни на десетки милиони нейни клиенти и извличане на печалби от нови източници, коментира “Ройтерс”.

Промяната бе представена лично от главния директор Марк Зукъбърг на най-важната за годината среща с разработчици на продукти.

Той демонстрира новото оформление на приложението, в което значително по-малко място е отделено на новинарския поток. Дизайнът е доста по-семпъл от сегашния, няма ги емблематичните сини полета и мястото за избор на основно изображение на страницата.

За сметка на това се изкарва напред услугата за съобщения, онлайн пазаруване и продажби и сайт за платено видео съдържание. По-силен акцент получават и историите със снимки. Стимулира се и участието в тесния кръг познати и бизнес контакти, възможността за запазване на време и място за делови или приятлески срещи, както и поверителната услуга Facebook Dating за романтични запознанства.

"Фейсбук" става онлайн магазин и място за романтични запознанства

На конференцията F8 Зукъбръг каза, че “докато светът става все по-голям и обвързан, ни е нужно повече от всякога усещането за интимност, поради което аз вярвам, че бъдещето е на личното пространство”.

“Ройтерс” допълва, че първата реакция на инвеститорите е била доста сдържана и акциите са приключили търговията във вторник с 0.7% поевтиняване. Една от причините е, че представените форми на бизнес изглеждат като носители на по-малки печалби, посочва агенцията.

Зукърбърг е на друго мнение – той изтъкна поверителните съобщения, публикациите с кратък “живот” и малките групи като най-бързо растящите сфери на онлайн комуникации. През последните 3 години броят на използващите притежаваното от компанията приложение WhatsApp, например, почти се е удвоил.


Залагането на подобни интимни и криптирани форми може да намали и натиска над “Фейсбук” да прочиства от фалшиви новини и дезинформация, което изисква от компанията значителни разходи.

Сега акцентът ще е върху възможността потребител на социалната мрежа директно да продава или купува вещи. Работи се и върху LightSpeed – значително олекотена и по-бърза версия на приложението Messenger.

През есента ще се появи десктоп версия на Messenger под операционните системи Mac и Windows, както и услуга Product Catalogue за WhatsApp Business.

Промяна ще има и в “Инстаграм” (Instagram) – тази седмица в Канада ще бъде тествана версия с премахване на броя на “харесванията” на снимките. Ще се добави възможност за видео от каналите на потребителите, както и за директни призиви към кампании за набиране на средства за каузи.

"Фейсбук" става онлайн магазин и място за романтични запознанства

“Отново демонстрираме като компания, че разполагаме с нужните качества да се развиваме”, заяви още Зукърбърг.

Пазарът за онлайн реклама е доминиран от неговата компания и от “Гугъл” на Alphabet. Но при мрежите за съобщения, онлайн търговия и плащания ситуацията е по-разбична. Там конкуренцията идва от гиганти като Amazon, Microsoft и eBay, а бързо расте влиянието и на агресивни “новаци” като Slack и услугата за видео конферентна връзка на Zoom Video Communications.

Очевидно “Фейсбук” търси приходи отвъд рекламите – през миналата година средн 2.7 млрд потребители са ги гледали и това донесе на компанията почти 56 млрд. долара приходи, припомня “Ройтерс”. Но САЩ и Европа почти не добавят нови клиенти, а това са основните пазари за приходи.

Представените приложения, както и специалното устройство за видео разговори, показват, че екипът на Зукърбърг
се опитва да задържи потребителите по-дълтго в мрежата. Услугата за онлайн търговия изглежда насочена към това бизнесът да започне да плаща за използването ѝ.

Новото устройство за видео разговори Portal.
Новото устройство за видео разговори Portal.

“Историите” и видео клиповете, които са най-привлекателни за потребителите, са отделени в нови инструменти и получават засилено присъствие в различните платформи. Един такъв инструмент позволява синхронно гледане на видео от няколко потребители на Messenger, докато в същото време се виждат реакциите им от текстови съобщения или видео чат.

Facebook Dating ще бъде предложен на нови 14 пазара, където “Фейсбук” отчита бърз растеж. Вероятно там ще бъде тестван и ефектът от Secret Crush – услугата за романтични връзки.

“Инстаграм” разширява въведената миналия месец система за прожаби, позволяваща популярни потребители (т.нар. инфлуенсъри) да маркират продукти в съобщенията си, така че феновете им веднага да могат да си ги купуват.

Който продава през Marketplace ще може да получава плащания и да урежда транспорта директно през “Фейсбук”. Който използва WhatsApp и Messenger ще може да изпраща и получава пари толкова лесно, колкото сега е да споделиш снимка, обеща Зукърбърг.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu