Новини

Тестовете за дрога реагират на виагра и целувка с пушил трева

Прием на виагра, лекарства за кръвно и болки в главата могат да доведат до загуба на шофьорската книжка след проверка с тест за дрога ДръгЧек-5000, който използват полицаите на пътя. Дори целувка на човек, пушил марихуана, може да даде положителен резултат. Грешка има във всяка седма проба, сочи изследване на Университетската болника в Осло, предава Телеграф, а причината е, че тестът е много чувствителен.

За възможните грешки се заговори, след като МВР започна да тества служителите си в резултат на зачестилите катастрофи с униформени, употребили алкохол и дрога. Полицейските синдикати се надигнаха, че тестовете реагират на лекарства и досега не са били наясно. Което категорично е лъжа, Нова телевизия още преди години направи експеримент с обезболяващи за глава и доказа, че тестът показва наличие на кодаин. Веществото се съдържа в най-популярните хапчета и прахчета за болка в главата, а репортажът дойде след множество оплаквания от шофьори, изгубили книжката си и в резултат на това работата си, заради подобна грешка. Справедливостта идва поне след 6 месеца след излизането на пробите от лабораториите, но през това време шофьорите остават без книжки.

Според експертите е възможно около 3000 шофьори да остават без книжки заради фалшив резултат на теста. Цената на ДръгЧек е 40 лв., поради което доскоро не бе много използван от полицията на пътя. Сега МВР ще трябва да плати около 2 млн. лв. от бюджета си, които идва от данъците на българите, за да тества служителите си.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu