Забавно

Средновековни щрихи от европейските замъци

Преди да заминем запазихме една единствена нощувка за първата ни нощ извън България. Когато се събудихме на следващата сутрин, започна истинското пътуване. На първата бензиностанция се сдобихме с карта на замъците в Австрия и поехме в произволна посока. Следвахме импулсите си и просто спирахме, където нещо ни грабне окото. Скитахме по цял ден, а когато наближеше полунощ, започвахме да се чудим къде ще нощуваме. Австрия беше благосклонна, Чехия – непредсказуема, а Италия – гостоприемна и чаровна. Оставихме се на потока да ни носи, и той ни отведе до 8 приказни замъка:

Хубока над Вълтава, Чехия

Хубока, замъци

Построен през 13 в. като малка военна крепост, част от мрежата гранични укрепления, искрящо белият замък над Чешка Будьовица по нищо не напомня на това. Хлубока над Вълтава често сменял господарите си, всеки оставял своя отпечатък и в днешни дни замъкът е калейдоскоп от стилове – готически, ренесанс, барок и романтизъм. Обиколката във вътрешността му смайва с пищните дърворезби във входната зала, кръглите салони и читални в кулите, изрисуваните тавани, както и предметите от бита като златната шейна, рицарските доспехи, а също и едни от първите телефон и прахосмукачка.

Кривоклат, Чехия

Кривоклат, замъци

Замъкът Кривоклат е построен през 1109 г. и първоначално е бил замислен като ловна хижа. До 19 в. той претърпява множество пожари и опустошения, докато не попада в ръцете на фамилията Фюрстенберг, които го реновират и поддържат. В момента Кривоклат е част от природния резерват Кривоклатско. Замъкът е изключителен с пищно изписания готически параклис и богатата си колекция от картини. Необичайното наследство, скрито в подземията на Кривоклат, се състои от пълен набор уреди за изтезания, които напомнят за периода, когато е бил използван главно като затвор.

Карлщейн, Чехия

Карлщайн, замъци

Внушителен и тъмен, обграден от високи крепостни стени със зъбери, Карлщейн изглежда като оживял от роман на Толкин. Той е построен през 1348 г. от император Карл ІVи под неговия надзор е била изработена пищната украса и декорация на замъка. Карлщейн многократно е бил използван за съхранение на украшенията и короната на римския император и краля на Бохемия. Там може да бъде видяна и щедро резбованата съкровищница, в която са се съхранявали скъпоценностите, както и копие на короната със скъпоценни камъни на Карл ІV. Едно от най-величествените места в замъка е параклисът на Св. Катерина, чиито стени са декорирани с полускъпоценни камъни.

Кастело ди Мирамар, Триест, Италия

Надвесен над самия ръб на брега, замъкът Мирамар е перлата в короната на Триест. Легендата разказва, че основателят на замъка, ерцхерцог Максимилиан, бил изненадан от буря, която разбила кораба му и го захвърлила в залива Гриняно. Той бил така омагьосан от местността, че решил да се установи на този бряг. Мирамар се превръща в декор на романтичната любовна история между ерцхерцога и неговата съпруга Шарлот. Замъкът е заобиколен от един от най-големите паркове в северна Италия, който е превърнат в резерват. Една част от него е оформена като италианска градина, която плавно се спуска към морето до самата вода.

Агщайн, Вахау, Австрия

Агщайн, замъци

Замъкът Агщайн е бил построен през 1100 г., за да защитава търговските кораби, пътуващи по Дунава, но вместо това 300 години по-късно той се превръща в заплаха именно за тях. В него се заселва Шек фон Валд, който заедно със своите рицари плячкосва корабите и обира преминаващите търговци. Замъкът е бил разрушаван неколкократно и в момента има запазени части от кулите, кухнята и трапезарията, както и параклиса. Но дори и полуразрушен, Агщайн е все така въздействащ, и гледката, която се разкрива от терасите му, спира дъха.

Хохенверфен, Верфен, Австрия

Хохенверфен, замъци

Крепостта Хохенверфен е била замислена като военно укрепление. Разположена на върха на внушителен хълм сред Алпите, тя е била напълно непристъпна. До нея се е достигало през три порти и един подземен проход, който отвежда директно в централната зала, но в наши дни лифтът на всеки 15 минути може да ви спести усилията. Строежът на крепостта започва още през 11 в., и до 17 в. Хохенверфен претърпява подобрения, които го превръщат в непревземаема крепост. В този суров замък няма да видите пищна украса и финес, но можете да разгледате оръжейните, приспособленията за изтезания, и ако се осмелите, да надникнете в подземния затвор, откъснат от света с 4-метрови стени и на 9 метра под земята. Военната строгост на Хохенверфен се смекчава от параклиса на Св. Сигизмунд и базиликата от 11 в., украсена с рисунки, датиращи оттогава.

Хелбрун, Залцбург, Австрия

Хелбрун, замъци

Дворецът Хелбрун е бил замислен като лятна резиденция, в която собственикът й, архиепископът на Залцбург, Маркус Ситикус, да прекарва горещите летни дни. За нощите той се връщал в Залцбург и затова в Хелбрун няма нито една спалня. Тази лятна резиденция е интересна за посетителите не с дворцовата си част, а с хитроумните фонтани, с които са изпълнени градините му. Маркус Ситикус имал вкус към практическите шеги и, за да забавлява гостите си, построил всевъзможни устройства, които изненадващо да разхлаждат нищо неподозиращите. Някои от тях са замаскирани като каменна маса със столове, на които когато гостите понечат да седнат – внезапно се превръщат във фонтани, изобразяващи множество професии, след което обливат зрителите с тънки струйки вода. Някои от хитроумните изобретения имат и поучителен елемент – архиепископът построил фонтан, в който е поставена корона, подхвърляна нагоре и надолу от променлива струя вода, за да символизира колко преходна е властта.

Шьонбрун, Виена, Австрия

Шьонбрун, замъци

Императорският дворцов комплекс Шьонбрун е едно от най-зрелищните места в Австрия. Той е бил притежание на управляващата династия на Хабсбургите, а днес е собственост на държавата. Интериорът на палата ще спре дъха ви с уникалната декорация на всяка стая, но не бива да пропускате да видите богатата стая с леглото на Мария Тереза, Церемониалната зала с впечатляващите с размера си картини на церемонията по бракосъчетанието на престолонаследника, както и апартаментите на Мария Тереза, с уникални стенописи, пренасящи реалистично върху стените и таваните пищната растителност на градините отвън.

Срещу двореца в една линия се изправят фонтанът на Нептун и арката на Мария Тереза. Фонтанът е построен в основата на хълма, а арката – на самия му връх и от нея може да се насладите на изключителната гледка над Виена. Встрани от ботаническите градини е разположена къщата на палмите.Това стъклено съоръжение, изградено от три стъклени слоя с различно разстояние помежду им, помещава имперската ботаническа колекция като пресъздава различни климатични зони и позволява на многообразието от екзотични растения да се развива като у дома си. 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu