Новини

Разгледайте колекцията на Васил Божков (Видео)

Никой не изземва колекцията с антични предмети на Васил Божков от неговия музей, нито е имало такива опити – засега. Това заяви пред Кирил Христосков, изпълнителен директор на Фондация “Тракия”, музей “Васил Божков”. Съобщенията в много медии, че “властите продължават да конфискуват антики от колекцията на Васил Божков”, вероятно идват от някои преждевременни изявления от пресслужбата на фондацията, допълни той.

Важно е да се уточни разграничението между колекцията на музея “Васил Божков” с антични съкровища, гостували на експозиции в Брюксел, Москва и Бон, и личната сбирка на бизнесмена със съвременни произведения на изкуството от автори като Светлин Русев, Емил Попов, Правдолюб Иванов и други. Именно последните бяха показани от МВР в края на миналата седмица и се коментира описа и изземването им.

Директорът на музея обясни, че законът предвижда доста сложна процедура, ако все пак от прокуратурата искат да изземат антиките: “Трябва да се направи опис на състоянието н на предметите, да се вземат размерите на всеки един предмет, да се направят съответните индивидуални опаковки, да се доставят контейнери и след това да бъдат транспортирани. Горе-долу това е процедурата, която първо е мното трудоемка, второ е скъпа, защото почти всички материали, свързани с пренасянето се доставят от чужбина”.

Кирил Христосков не вижда причини, които да налагат преместването на колекцията. Според него има и друга законова процедура, която ли била много по-уместна – антиките се оставят на отговорно пазене там, където са в момента, и помещенията се запечатват. Когато е необходимо, се работи по предметите на място.

На въпрос идентифицирани ли са всички артефакти в колекцията, Христосков отговори, че част от тях са минали през всички идентификационни процедури, а друга част вероятно не са, защото това не е било необходимо. “Ние сме ги декларирали, но голяма част от тези предмети са придобити от чужбина и те не подлежат на идентификация. Това, което се иска от нас – фондация “Тракия” с музей “Васил Божков”, ние сме го направили”. 

От пресслужбата на фондацията днес потвърдиха, че нищо не е изнесено от музея, но уточниха, че служители на прокуратурата “влизат по стаите и правят описи на експонатите”.

В изявление на Фондация “Тракия”, изпратено до медиите, пък се посочва, че “при хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3 000 археологически материали колекция, за него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен. Изработката на всяка опаковка отнема поне месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите. Обръщаме внимание, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведената пред 2018 г. изложба в Националната галерия, част от „Европейската година на културното наследство“, беше нужна повече от половин година”, пишат от фондацията.

Оттам обръщат внимание и на друг проблем – застраховката на ценностите от колекцията. “В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей „Васил Божков“, неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи. За сравнение даваме застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, чиято застраховка при преместването им възлизаше на милиони евро”, се казва в позиция на фондация “Тракия”.

По-рано днес БГНЕС съобщи, че вещи лица, прокурори и реставратори са влезли в офиса на “Нове холдинг”, за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков. БНТ пък съобщи за изземване на антични артефакти още в неделя и изтъкна, че според справка на МК само 212 от близо 3000-те предмета са регистрирани по Закона за културното наследство. Според източници на БНТ колекцията вече е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите. По закон произходът трябва да бъде посочен при регистрацията им. Тази регистрация за 2700 от артефактите е започнала преди близо 10 години, но още не е приключила.

От Министерството на културата уверяват, че за съхранението на предметите от колекцията са подготвени депата на Националния исторически музей и Националната галерия. Въпреки това препоръката на специалистите, които познават колекцията отблизо, е тя да остане в сградата, където се намира и в момента под наблюдение на полицията.

Пред БНТ проф. Иван Маразов, един от изтъкнатите ни траколози, разказа кое е най-ценното в сбирката на Божков. Маразов е бил сред консултантите на задържания в ОАЕ бизнесмен в периода, когато той се е сдобил с някои от най-ценните предмети. Според него колекцията е една от най-забележителните в света. В нея освен скъпоценните 20 ритона са и единствените сребърни вази с изображението на Орфей. “Той (Божков) успя да набави страшно много предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света – казва проф. Маразов. – Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони. Няма да забравя, един път той каза: “да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа”. По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск”.

Междувременно жандармерията днес направи обстоен преглед на гаражите на Божков. От там са били изкарани два джипа малко преди 16.00 часа. Колите са били запечатани и натоварени от паяци.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu