ИТ Новини

Потребителите на IRC са намалели с 60% за последните десет години

Популярната система за разговори по интернет Internet Relay Chat (IRC) е загубила над половината от своите потребители в рамките на десет години. Хората, които чатят през IRC вече са с 60% по-малко и наброяват 400 хиляди души, съобщи Tech Crunch.

През 2003 година системата за текстови разговори е имала около един милион активни почитатели. Тогава отделните канали са били половин милион, а сега те са спаднали наполовина. IRC все още има свои верни фенове, но не е останал и помен от блясъка на системата, която доминираше световната мрежа през деветдесетте години на миналия век, преди масовото навлизане на социалните мрежи в живота на хората.

Все още е твърде рано да се обяви смъртта на IRC и технологията за чат не губи популярност в средите на технически грамотните потребители и създателите на софтуерни приложения. Системата има много предимства, защото е напълно децентрализирана, неподвластна на цензура и правила, и може да бъде разширявана като функционални възможности от всеки. Неин недостатък е, че за да бъде използвана се изискват повече познания от необходимото за боравене с конкурентните начини за комуникация като Skype и социалните мрежи Twitter и Facebook.

Двете най-популярни IRC мрежи в момента са Freenode и QuakeNet. Малко след тях е IRCNet, а на четвърта позиция изостава EFnet. На опашката в класацията по популярност са Rizon и DALnet.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu