Новини

Над 200 марки чакат любителите на ракията в НДК

Balkan Rakia fest за втора година събра майсторите на високоалкохолните напитки!

 

 

Любителите на ракията и високоалкохолните напитки вече имат своя рай, макар и само за 4 дена. Той се намира в зала 6 на НДК, където от днес (23-ти октомври) до 26-ти се провежда второто издание на Balkan Rakia fest. Богат асортимент от ракии от различни плодове, ликьори и други високоалкохолни напитки са представени от над 30 фирми и над 200 вида напитки.

„Второ Балкански фестивал на ракията в София, второ голямо събитие за столицата. Има разрастване на феста, тази година освен ракии има и коняци, ликьори и други спиртни напитки. Има и екзотични алкохоли, които са особено интересни за посетителите. Тази година за първи път участва и водка Роберто Кавани, която е екзотика за събитието”, каза Илияна Дановска от организаторите. Тя подчерта, че има участници от всички балкански държави – гръцки, турски, сръбски, македонски и дори кубински и арменски. Дановска посочи още, че на тазгодишното издание почти всички участници ще представят свои дебютни продукти, които до момента любителите на ракиите и спиртните напитки не са имали възможността да опитат и да вкусят. Именно на фестивала на ракията те имат тази възможност да ги вкусят.

Всеки желаещ може да влезе и да дегустира напълно безплатно всички видове ракии, които пожелае, като цената на билета е 7 лв.  След това посетителите ще трябва да оставят и незначителен депозит от 5 лв., за да вземат чашка, в която да им сипват различните ракии, като при смяна на напитките, напълно безплатно, те могат да заменят чашката си. След като върнат стъклената стограмка, депозитът се възстановява. Макар всеки човек да е свободен да дегустира колкото пожелае (и му сипят от различните щандове), организаторите призовават да се консумира отговорно и да не се стига до нежелано поведение вследствие на алкохола. „По добре да се дойде и в 4-те дни, и да се пробват 4-5 различни напитки всеки ден, за да може да се усети истинският им вкус и да се оцени тяхното качество”, призоваха организаторите.

Пред самата зала пък има търговска зона, където човек може да си закупи, без да влиза на самото изложение (и съответно без да плаща входа), всички представени алкохоли на фестивала.

На самото изложение човек може да види всякакви ракии, анасонови напитки, ликьори, водки, джинове, коняци и други. Сред тях има и стандартните, които са между 7-8 лв. в магазините, каквито са традиционно добре известните ракии на Карнобат, Пещера, Ямболско и други. За любителите на по-качествените напитки има асортимент от по- класни и отлежали напитки, като цените варират около 20 лв. Интерес предизвикаха ракиите от Сърбия и Македония. Така сръбските напитки от Vino Zupa, чиито представител са ЛаВита България се похвалиха със страхотни ракии, без допълнителни приноси, като сред тях освен традиционните дюлова, кайсиева, крушова и гроздова, имаше и по- екзотични – като медена, капинова, черешова, ябълкова и други. Те мога да бъдат намерени и в големите вериги магазини, но на изложението вървят около 20 лв. Не по-лош асортимент от плодови ракии представиха и от Дестилерия Исперих.

Македонската ракия от известната винарска изба Тиквеш също представи своя богат асортимент. Два вида от най- популярният им продукт – Лозовата ракия (гроздова), бяха представени на изложението. едната е 40-градусовата, която в магазините върви около 18 лв., а 45-градусовата върви около 20-25 лв.

Интересна за посетителите е и EFE Raki- турска анасонова напитка от свежо грозде. Тя се консумира с много лед и вода, а за мезе се предлага и грозде.

Освен ракиите на фестивала има огромен брой ликьори, сред които афтършок, абсент, различни брендита, водки, джинове.

Сред високият клас алкохолни напитки се забелязваха различни видове коняци и водки. Сред най- скъпите беше и изискано трилитрово шише водка Роберто Кавани, чиято цена надхвърляше 300 лв. Традиционният български коняк Плиска – 50 годишно пък може да се намери за над 380 лв. на фестивала.Именно родната пивоварна, която датира от преди 70 години предлага и някои от най- луксозните напитки. Един от представителите обясни, че те нямат масова продукция, а само луксозни продукти, отлежали и без допълнителни добавки. Те се похвалиха, че част от продукцията им се прави със 70-годишен дестилат, а напитките им се изнасят в страни по целия свят, сред които Русия, Полша, Германия, Чехия, Словакия, Израел, САЩ, Канада, Китай и др.

Балканският фестивал на ракията продължава до 26-ти октомври, като за утре организаторите са предвидили мастърклас на различни теми с гост лектор от Белгия, който ще води лекция на тема водка и ром. Ще има и дегустация на 6 наградени водки. Семинарната част ще стартира от 12:00 часа.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu