Забавно

Кои са най-богатите в рапа и хип-хопа и откъде идват парите им

Хип-хоп културата е двигател – за модата, дизайна и уличното изкуството. Големите музикални звезди в този сегмент от индустрията винаги са облечени от най-скъпите марки, имат луксозни къщи, скъпи и мощни автомобили, бутикови часовници и бижута.

Поне за момента се смята, че паричното състояние и какво купуваш с него остават показател за това къде си в тази индустрия.

Кой е най-богат в света на хип-хоп и рап музиката? В действителност позициите постоянно се променят, особено на фона на драстичния спад на нетното състояние на Кание Уест, който от милиардер се превърна в милионер. Сегашният №1 обаче показва стабилност и вероятно ще се задържи там за по-дълго време.

Вижте цялата класация, за да разберете кой е той.

13. Снуп Дог. Нетно състояние: 150 милиона долара

13. Снуп Дог. Нетно състояние: 150 милиона долара

Роденият в Лонг Бийч музикант и предприемач е едно от най-разпознаваемите лица на хип-хоп и рап музиката по цял свят. Постоянната му активност е една от индикациите за богатството му. Снуп Дог се появява във филми, музикални видеоклипове, телевизионни реклами, в песни на други известни музиканти. А и феновете му са на мнение, че по-старите му парчета все така се котират много добре. Той е продал над 25 милиона албума в САЩ и 35 милиона албума в света.

Снуп има и впечатляващи инвестиции чрез фирмата си за рисков капитал Casa Verde. Част от портфолиото включва технологични стартъп компании като Klarna, Reddit и Robinhood.

 

12. Лил Уейн. Нетно състояние: 160 милиона долара

12. Лил Уейн. Нетно състояние: 160 милиона долара

Последният албум на Лил Уейн е Tha Carter V от 2018 г. Той излезе с 4-годищно закъснение, заради проблеми със звукозаписния лейбъл Cash Money Records. Оттогава музикалното мълчание на изпълнителя е факт, а феновете предположиха, че е загубил голяма част от парите си. Но това не е вярно.

Лил Уейн остава един от най-богатите с своя бранш, благодарение на поредица доходоносни концерти и умни бизнес ходове. В края на 2018 г. той пое пълен контрол върху модния бранд Young Money. Пазарната му стойност се очаква да расте и в следващите години, според Highsnobiety.

 

11. Ice Cube. Нетно състояние: 160 милиона долара

11. Ice Cube. Нетно състояние: 160 милиона долара

Ice Cube е основател на N.W.A (Niggaz Wit Attitudes) – американска група, чиито членове са сред най-ранните и най-значимите фигури в гангстерския рап. N.W.A. е се смята за една от най-големите и влиятелни групи в стила. Неин член е и Dr. Dre. През 2015 г. Ice Cube и Dr. Dre продуцират биографичния филм “Straight Outta Compton”, посветен на възхода и залеза на бандата, а ролята на Ice изиграва неговият син.

След 90-те години на миналия век славата на N.W.A. отшумява, но Ice Cube все още издава записи от време на време. По-голямата част от парите му идват от филмовите начинания. Той продуцира и участва в сериала “xXx”, играе в няколко хитови комедии, сред които “Are We There Yet?” и “BIG3 Basketball”.

 

10. Роналд "Слим" Уилямс. Нетно състояние: 170 милиона

10. Роналд “Слим” Уилямс. Нетно състояние: 170 милиона

Понякога да останеш в сянка, вместо да парадираш с богатството си, подобно на колегите си в индустрията, може да ти спечели огромна сума пари. В случая с Роналд “Слим“ Уилямс ролята на съосновател на звукозаписната компания Cash Money Records, заедно с продуцирането на по-малкия му брат Бърдмен, печелят богатството му.

По-късно Роналд “Слим“ Уилямс става изпълнителен продуцент на всеки запис на компанията. Това означава сериозна сума пари за всяка песен на изпълнители като Дрейк, Ники Минаж и Young Thug, които разбиват класациите в САЩ и по света. С неговата ,,неуловима природа и дебел портфейл”, не е изненада, че е известен като “Кръстника“ на лейбъла.

 

9. Дрейк. Нетно състояние: 180 милиона долара

9. Дрейк. Нетно състояние: 180 милиона долара

Тук има известен спор. Вярва се, че “Champagne Papi”, както е прякорът на Дрейк, има много повече пари.

Дрейк подписа сделка с Universal Music Group, за която се твърди, че е на стойност 400 милиона долара. В допълнение към албумите, които оглавиха класациите и се разпродадоха по време на международни турнета през годините, канадският изпълнител печели от инвестиции в недвижими имоти. Преди няколко години той пусна марката уиски Virginia Black съвместно с американския предприемач Брент Хокинг. Дрейк се сдоби и с нощния клуб X.S. в Лас Вегас. Брандът му за дрехи October’s Very Own също продължава да работи на пълни обороти.

Дори Дрейк да загуби делото, което Vogue заведе срещу него заради фалшиво списание, изглежда, че това няма да разруши финансите му.

8. Фарел Уилямс. Нетно състояние: 200 милиона

8. Фарел Уилямс. Нетно състояние: 200 милиона

Ако в главата ви зазвучава песента “Happy”, когато чуете името на Фарел Уилямс, и се чудите какво прави в рап и хип-хоп класация, почакайте.

Американската култура познава Фарел Уилямс първоначално като Skateboard P. Той продуцира някои от най-мелодичните и най-мрачните първи хитове в музикалния сегмент.

Освен че доминира в света на музиката, Фарел Уилямс има своето предприемаческо начинание “i am OTHER” – моден лейбъл на Billionaire Boys Club. Негови са и марката за красота HUMANRACE, и организацията Mighty Dream, която помага на цветнокожи да си намерят работа. Освен тях рапърът има впечатляващи партньорства, едно от които е с производителя на луксозни часовници Richard Mille.

 

7. Master P. Нетно състояние: 200 милиона

7. Master P. Нетно състояние: 200 милиона

Музикалното портфолио на Master P се превръща в мощна колекция от таланти, след като основава звукозаписната компания No Limit Records през 90-те години на миналия век. Днес тя се управлява главно от неговия син Ромео.

По-голямата част от състоянието на Master P идва от инвестиции в почти всичко – имоти, филми и телевизионни предавания, заведения за бързо хранене и стартъпи за секс играчки. Въпреки разнообразните си начинания, той все още намира време бъде мениджър на рапъра Gucci Mane.

 

6. Еминем. Нетно състояние: 230 милиона долара

6. Еминем. Нетно състояние: 230 милиона долара

Влиянието на Еминем в стена на рапа и хип-хоп културата е гигантско. Дори в стрийминг ерата, записите му продължават да се продават. Миналата година изненадващият му албум “Kamikaze” се изкачи до върха на Billboard Hot 100 и впоследствие стана платинен.

Музикалният успех е само част от състоянието на Еминем от над 200 милиона долара. Той е и инвеститор в StockX и онлайн музикалната енциклопедия Genius.

 

5. Ръсел Симънс. Нетно състояние: 340 милиона долара

5. Ръсел Симънс. Нетно състояние: 340 милиона долара

Друг съосновател на звукозаспина компания е Ръсел Симънс с бизнес начинанието си в Def Jam Recordings, което започва през 1984 г.

В продължение на години Симънс е смятан за титан в музикалния бизнес. Докато обвинения в сексуално неправомерно поведение не излизат наяве. Той не ги отрича и впоследствие решава да се оттегли от управлението на компанията си, като кара по-млада група творчески таланти да я поемат. Симънс все пак остава акционер с немалък дял.

 

4. Кание Уест. Нетно състояние: 400 милиона долара

4. Кание Уест. Нетно състояние: 400 милиона долара

Кание Уест – или Ye, както се нарича, беше милиардер, но вече е милионер. Проблемните му коментари с антисемитски привкус и често пъти скандалното му поведение накараха редица марки да се се отрекат от него. Основен фактор за сриването на състоянието на Кание Уест от 1,8 милиарда до 400 милиона долара е прекратяването на сделката с adidas – именно заради невъздържаните му изявления.

Уест, освен изпълнител, е и продуцент на звезди като Алиша Кийс, Джей Зи, Джанет Джексън. До 2013 г. печели 21 награди “Грами”, което е огромно постижение.

 

3. Dr. Dre. Нетно състояние: 500 милиона долара

3. Dr. Dre. Нетно състояние: 500 милиона долара

Dr. Dre, както вече казахме, е един от основателите на легендарните в света на рапа N.W.A. Има и успешна солова кариера, печели 6 награди “Грами”, продуцира музика. Натрупва голяма част парите си през 2006 г. с бума на слушалките Beats. Милениалите пощуряха по тях.

През 2014 г. Apple купи марката Beats. Сделката бе на стойност 3 милиарда долара. Знае се, че Dr. Dre и днес продължава да търгува с акции на технологичния гигант.

 

2. Шон Комбс "Диди". Нетно състояние: 930 милиона долара

2. Шон Комбс “Диди”. Нетно състояние: 930 милиона долара

Рапър, актьор, звукозаписен продуцент, звукозаписен изпълнител и основател на компанията Bad Boy Records. Шон Комбс е продуцирал и артисти като Usher, Лил Ким, TLC, Марая Кери и много други. Работи и с Notorious B.I.G.

Албумът му “No Way Out” от 1997 г. – когато изпълнителят е известен под името  Puff Daddy, става седем пъти платинен. Отделно има 7 музикални награди “Грами”. Една от тях е за дуото с Фейт Еванс и песента “I`ll Be Missing You”, посветена на Notorious B.I.G, който е убит през 1997 г.

А извън музиката – през 2007 г. Шон Комбс подписва сделка с луксозната марка водка Ciroc за печалба 50/50, която до ден днешен е в сила. Инвеститор е и в телевизионната мрежа Revolt TV, която има и филмов клон. И бизнес начинанията му далеч не са само това.

 

1. Джей Зи. Нетно състояние: 1,3 милиарда долара

1. Джей Зи. Нетно състояние: 1,3 милиарда долара

Той не е издавал солов запис от известно време. Последно това се случи през 2018 г. Шон Кори Картър, както е истинското име на Джей Зи, пусна албума Everything is Love – съвместно с половинката си Бионсе. Дуото се нарече The Carters, досещате се защо.

Работи с Шон Комбс, Dr. Dre, Ръсел Симънс, които видяхме дотук в класацията.

Богатството на Джей Зи е благодарение и на собствеността му върху Tidal, дяловете в развлекателната агенция Roc Nation и компанията за алкохол Armand de Brignac.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu