Забавно

Какво означават звездите в хотелите

Един от ключовите фактори, от които туристът се интересува при избора, е какво означават звездите в хотелите. В крайна сметка комфортът и нивото на почивка зависят от тях. И ако е така, нека се запознаем с класификацията на хотелите по категории.

Пътуващите с опит, разбира се, ще кажат, че са били в „тройки“, които по никакъв начин не са отстъпвали на 5-звездните хотели. А някои“ петици“, напротив, дърпат, в най-добрия случай, четири звезди. Няма спор. И така, защо се случва това и какво означават звездите в хотелите?

Уловката е, че няма единна световна и общопризната класификация в областта на хотелските стандарти. Опитите, разбира се, са били и продължават и до днес, но дори системата от стандарти на Световната организация по туризъм е изключително препоръчителна. Следователно информацията, представена по-долу, е обобщена.

Хотел с 1 звезда
Категория D, според европейската класификация, е най-евтиният хотел, често без списък с допълнителни услуги или с минимален набор от тях (дори може да няма почистване на стаята). Всички „апартаменти“ са еднакви, с аскетични мебели. Тоалетната и душът обикновено са за общо ползване и са разположени на пода. Не става въпрос за телевизори и хладилници.

Хотел с 2 звезди
Категория С-бюджетен хотел „без излишни украшения“ и дълъг набор от услуги, сред които обаче е ежедневното почистване, макар и чисто формално, веднъж на всеки 3 дни. Удобствата обикновено са в стаята, въпреки че изключенията не са рядкост. В стаята има и телефон, чиято площ, между другото, трябва да бъде най-малко 10 квадрата. Ако сградата на хотела има 50 или повече стаи, тогава жителите могат да получат храна, химическо чистене и пране. Хотелите с две звезди имат 1-2 вида стаи.

Хотел с 3 звезди
Категория В-средният и най-често срещаният тип хотели със стандартен набор от услуги. Всички стаи разполагат със собствен санитарен възел, климатик, сешоар, хладилник или минибар и телевизор. Почистването обикновено се извършва ежедневно. Гостите задължително получават кърпи.

Площта на стаята е минимум 12 квадратни метра. На място има трапезария или ресторант, пералня, фитнес зала, бизнес център, басейн. Както обаче писахме по-горе, звездните системи на хотелите са различни навсякъде и ако нещо от този списък липсва, това все още не означава нищо. Но това, което трябва да имат, са няколко категории стаи: 1 -, 2 -, 3-местни, семейни и др.

Хотел с 4 звезди
Категория А-хотел от висок клас, който представя всичко изброено по-горе, както и специални услуги, по-специално спа процедури, масажи, наличието на няколко конферентни зали или ресторанти. Площта на стаята трябва да бъде най-малко 13 квадратни метра. В банята, освен набор от кърпи за различни нужди, има и продукти за лична хигиена: шампоан, сапун, душ гел и др.По избор – чехли и халати за баня.

Хотелът разполага със собствена просторна територия, възможно е да има басейн или тераса. Интериорът е декориран в същия стил, в коридорите има килими, живи растения, картини по стените. Трябва да се осигури и собствен паркинг, за предпочитане, но не непременно услуга за коли под наем.

Хотел с 5 звезди
Категория De Luxe-хотел от най-висок клас. Най-луксозните хотели, които предлагат на гостите всичко, от което се нуждаят. Тук е представен най-широкият набор от допълнителни услуги, дори изключителни. По-специално, голф игрище, паркинг за хеликоптери, Многостайни апартаменти, личен персонал в стаята, услуги за разходка на кучета и др.

Според правилата, в хотели с този брой звезди, площта на стаите не трябва да бъде по-малка от 16 квадратни метра.м., (всъщност е много по-голяма). Има и скъпи интериори, може да има няколко модерни телевизора с кабел. Банята разполага с богат избор от тоалетни принадлежности, включително козметика и парфюми, халати за баня, чехли, джакузи. Разбира се, цените за почивка в такъв хотел са много по-високи, отколкото в 3 или дори 4 звезди.

Допълнителна информация за звездите в хотелите!

Моля, обърнете внимание, че броят на звездите в хотела е възложен на него от момента на откриването му и рядко се вземат звезди, така че в хотели на „уважавана възраст“, в които отдавна не са правени ремонти, реалността може да не оправдае вашите очаквания.
Хотелските звезди могат да бъдат лишени по време на проверка от упълномощени органи. Такива проверки не се извършват често, но периодично все още се извършват.
Данъчната система на Испания е проектирана по такъв начин, че колкото по-голям е броят на звездите в хотела, толкова по-висок е данъкът, който собственикът му плаща. Следователно има чести случаи на съзнателно подценяване на категорията на хотела от собствения му собственик.
А в Египет, напротив, получаването на допълнителна звезда не е проблем и някои собственици злоупотребяват с това. Следователно броят на звездите в египетските хотели е много относително явление.
В Турция в 3-звездни хотели услугата е по-добра, отколкото в 4-звездни някои други страни.
В Германия хотелите сами си присвояват звезди. Но редовните проверки на хотелската гилдия принуждават собствениците да оценяват по-трезво своите хотели.
Важно е да запомните, че всичко по — горе е само препоръки и можете да разберете конкретните параметри на стаите и набор от допълнителни услуги на уебсайтовете на хотелите, които ви интересуват, или по телефона. И знаейки какво означават звездите в хотелите, можете да направите правилния избор.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu