ИТ Новини

ИТ специалисти към властта: Покажете ни кода!

Да се отвори програмният код на всички софтуерни системи на държавните институции – това иска петиция на група професионалисти от ИТ сектора.

Тя е публикувана в сайта за разработка на софтуерни проекти GitHub и засега в нея са се включили 645 души – от младши програмисти до софтуерни гурута. 

Според авторите на петицията държавата се нуждае от повече честност и прозрачност при софтуерните разработки, които касаят работата с граждани и фирми на държавните институции. И естествено изброяват НАП, НОИ, здравната каса, Агенция “Митници” и други.

След хакването на НАП мнозина в българската ИТ общност изразиха възмущение от липсата на сигурност в софтуерните защити на приходната агенция. Много излязоха и в защита на обвинения за пробива Кристиян Бойков.

В петицията се подчертава, че вече много държави по света отварят кода на публичните си институции – Великобритания, Германия, Израел, Естония и други, като за разлика от депутатите в спора за машините, авторите на петицията дават реални източници за твърдението си.

“Така специалистите, които биха могли да допринесат за подобряване качеството на софтуерните разработки, ще могат да дадат своя принос, като това ще се отрази положително и върху сигурността на продуктите. Мнозина от нас са готови да помогнат на доброволни начала, водени единствено от патриотични подбуди”, обясняват те.

И добавят, че от 2002 г. до днес по данни на БСК България дава средно по около 150 млн. лева годишно национални и европейски средства за електронно управление – т. е. около 2,5 млрд. лева за целия период:

“Искаме да знаем къде са отишли парите ни!”

Какво означава “отворен код”?

Противно на общото разбиране, “отворен код” не означава отворен достъп към софтуера. “Отворен” просто означава код, който е достъпен и отворен за всеки, всеки с нужните умения може да го тества и да намира слабости и дефекти и всеки може да го чете.

Това всъщност не намалява сигурността на системата, а осигурява повече проверяващи качеството на кода. Този модел за разработване на софтуер расте благодарение на знанията и уменията на много хора, а не само на една фирма, което позволява оцеляването му за дълъг период от време. Освен това спестява пари за поддръжка и подобрения на системата.

Отделно от това отвореният код води до по-голяма прозрачност, като позволява специалисти да проверяват за какво точно данъкоплатците плащат милиони и дали тези средства са оправдани. Според множество специалисти, имали достъп до кода на системи на институциите, той често е с ниско качество и не отговаря на средствата, вложени в него. Обвиненият за хакерство и тероризъм Кристиян Бойчев влиза в ИТ сектора именно след като пробива с лекота като ученик системата на МОН и съобщава за това на министерството.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu