Линукс

Интервю на „Линукс за българи“ със Симеон Янчев от „Роботев“

Както бяхме обещали, проектът ни за разговори с интересни хора, свързани с дейността на „Линукс за българи“, продължава (и, рабира се, се опитва да се развива). Вторият гост в тази своеобразна „рубрика“ в сайта е Симеон Янчев, основател на сайта robotev.com и на магазин „Роботев“.

Не се съмняваме, че името „Роботев“ е познато на всички наши приятели, занимавали се с Arduino – това е едно от най-популярните места у нас, където можете да намерите техника, курсове за обучение и добри съвети по темата за микроконтролери с отворен код. Чрез интервюто си със Симеон ще се опитаме да ви разкажем повече за разпростанението и употребите на Arduino, като се надяваме, че по този начин ще успеем да насърчим и настоящите, и бъдещите потребители на тази платформа.

„Линукс за българи“:
Как възникна интересът Ви към електрониката и как открихте платформата Arduino?

Симеон Янчев:
Още от малък ми е интересно да се занимавам с компютри и електроника. През 2008г., като хоби, започнах да се уча да програмирам. Реших, че ще ми е полезно и интересно. Изтеглих лекции – самоучител от сайта на Microsoft – и започнах да вървя по тях. В един момент сметнах, че ако кода, който пиша, се случва само на компютъра, ще е много скучно. Така се стигна и до роботиката – тя беше начинът, резултатът, от кода, който пиша, да се случва в реалния свят.

Опитах да намеря магазини в България, които предлагат компоненти за хоби роботика, но така и не намерих. Потърсих в Google за някаква платформа за това хоби и така случайно попаднах на Arduino.

„Линукс за българи“:
Това ли ви накара да създадете свой собствен „офис/магазин/работилница“ и да стартирате сайта robotev.com?

Симеон Янчев:
Да. Като видях, че никой не предлага такива неща, реших че има и други като мен, които търсят такива компоненти и така се роди идеята за robotev.

„Линукс за българи“:
Успява ли Arduino да набере достатъчно популярност в България?

Симеон Янчев:
Става все по-популярно – навсякъде. Както в световен мащаб, така и у нас, но все още има какво да се желае. Популяризирането е една от насоките, в които и ние вървим. А именно – да помагаме все повече хора в България да научават какво е това Arduino, да се докосват до него. От една страна, защото е много „зарибяващо”, а от друга и много полезно.

„Линукс за българи“:
С кои други подобни проекти (с отворен и затворен код) е в конкуренция Arduino? Къде печели предимство и къде изостава?

Симеон Янчев:
Има много клонинги на Arduino. Предполагам, печели от това, че хората на запад обичат да подпомагат тези, които помагат на тях. Създателите на Arduino са направили нещо толкова лесно за използване, че хората, които го използват, си купуват от оригиналните платки.

Има други платформи с по-мощни процесори от това, което Arduino предлага. Това е едно от нещата, в които изостава.

Предимството на Arduino е в базата с данни с примери в интернет за това как да се използва Arduino. Така на хората, които нямат много опит с Arduino, им е много по-лесно отколкото с която и да е друга платформа. Има много информация, има форум, където хората са много отворени и отговарят бързо при въпроси.

„Линукс за българи“:
Като човек с доста собствени идеи и широко поле за наблюдение над останалите, можете ли да ни разкажете за какво хората използват Arduino?

Симеон Янчев:
За всичко. Има хора, които искат да си управляват едно реле в къщи, а има и такива, които буквално го изпращат в космоса (проекти с балони с хелий). Използва се за автоматизация на отоплителни, вентилационни инсталации, за различни хоби проекти.

Има и професионални и комерсиални приложения – правили сме дори рекламни инсталации с Arduino. Използва се в заводи, където автоматизират процеси с Arduino. БАН са ни клиент. Университети, училища и др. Клиентите са с различни интереси и използват Arduino за какво ли не.

„Линукс за българи“:
Виждали ли сте (чели ли сте) за приложения на Arduino, които са Ви се сторили особено нестандартни или пък невъзможни на пръв поглед?

Симеон Янчев:
Не съм си мислил, че нещо е невъзможно. Все пак трябва да се знаят какви са ограниченията. Arduino не обработва много лесно видео, но съм виждал проекти, където има камера директно свързана към Arduino, която успява да разпознава обекти и движение, което си е успех. Има много интересни и впечатляващи проекти, но нещо невъзможно по-скоро не.

„Линукс за българи“:
Сещате ли се за проблемни области, в които все още не е опитвано, но би могло да се намери решение с помощта на Arduino?

Симеон Янчев:
Не съм виждал нещо, което да не е опитвано. Вероятно има неща. Това, че аз не се сещам или не съм опитал не означава, че някой, някъде вече не го е направил с Arduino.

„Линукс за българи“:
Освен чрез сайта robotev.com и курсовете, които организирате, Вие често предавате знанията си за Arduino и по различни технически конференции, включително месечните конференции на „Линукс за българи“.
Защо отделяте от времето си за такива дейности и мислите ли, че има смисъл от организиране, участие и посещаване на такива събития?

Симеон Янчев:
Това е свързано с идеята за популяризирането. В България има нужда повече хора да умеят да използват микроконтролери и считам, че в недалечно бъдеще в училищата това ще се наложи още от гимназията. Подобен пример за това какво предстои е този с навлизането на компютрите в училищата началото на 90-те.

Друга причина е че всичко, което аз съм видял и знам, съм го научил в интернет и на такива конференции. Много са хубави тези конференции и е хубаво, когато си добил знания по този начин, да ги предадеш.

„Линукс за българи“:
Какви са впечатленията Ви конкретно от срещите с общността на „Линукс за българи“ и съвместната работа с екипа ни? Не се притеснявайте да изказвате и критики.

Симеон Янчев:
Впечатленията ми са много добри. Виждам, че хората в организацията са ентусиазирани, добре организирани, влагат много повече отколкото получават, но това не ги обезкуражава, не влияе на обстановката. Като отидеш на конференция се чувстваш добре, виждаш, че нещата се правят с желание, което е важното. Може би повечето хора, които ходят на тези срещи, имат интерес към софтуера и това не ми допада много, но така или иначе в България хората, които са в средите за open source, се занимават със софтуер – това е нормално.

Може би има какво още да се желае откъм рекламирането на конференциите, би могло да се направи повече в насока да се говори повече за тях. Има хора, които се интересуват и от Линукс, и от други продукти с отворен код, които не знаят за тези срещи, а би им било полезно и интересно да ги посещават.

„Линукс за българи“:
Освен участие в конференции и популяризиране на Вашите конкурси и други инициативи, с какво друго може да бъде полезен за Вас и Вашата дейност сайтът и екипът на „Линукс за българи“?

Симеон Янчев:
Ние самите организираме такива срещи, но чисто за хардуер. Там се опитваме да представяме повече проекти. Истината е, че е трудно намирането на лектори и хора, които да представят това, което правят.

Предполагам, че ако „Линукс за българи” опитат да направят по-често срещите, ще възникне проблемът, че няма какво да се показва. А, всъщност, в България има много хора, които правят интересни проекти, но по една или друга причина не ги показват…

„Линукс за българи“:
За финал, как виждате бъдещето на Arduino и хардуера с отворен код – мислите ли, че подобни проекти ще намират все повече почитатели и успешни реализации?

Симеон Янчев:
Да. Мисля, че все повече хора ще се занимават с Arduino. За сега поне групата от почитатели расте – постоянно.

„Линукс за българи“:
Благодарим Ви за интервюто! Надяваме се да се виждаме често по хубави поводи и Ви пожелаваме много успехи!

Симеон Янчев:
Дано! Благодаря и аз!

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu