Забавно

Идеи за разходка около София

Времето започва да се затопля все повече и повече. А с това все повече искаме и да се възползваме от него и да го оползотворим с някоя разходка. Особено ако живеем в София. Най-вероятно почти всеки човек би искал да избяга за някой друг час от цялата шумотевица и мръсотия на големия град. В същото време около София определено могат да бъдат намерени достатъчно много места, които да бъдат използвани именно за едно такова „бягство“. В редовете по-надолу могат да бъдат намерени именно няколко идеи за разходка около София.

Идеи за разходка около София на разстояние не повече от 100 км

В следващите редове ще можете да намерите доста на брой идеи за разходка около София. След няколко минути вече ще чакате с нетърпение следващия свободен ден, който да използвате, за да посетите някои от местата.

Бонсови поляни

Това е чудно красива местност, намираща се на 7 км от столицата. Въздухът е чист, можете да намерите място за почивка и спокойствие. Децата могат да играят и да се забавляват на воля. Има и хижа, която може да бъде ползвана, а стопаните ѝ са доста гостоприемни.

Боянски водопад

Намира се на 8 км от София и е една от най-често посещаваните дестинации, когато отидете на Витоша. До него може да се стигне след кратък преход от местността Златните мостове. Всеки може да достигне дотам, като не са нужни някакви специални планински умения.

Разходка около София до Боянски водопад

Златните мостове

Това е прекрасна местност за отмора на Витоша. Дотам дори не е нужно да се ходи с личен автомобил, тъй като има и градски транспорт. Любителите на карането на велосипед могат да достигнат дотам, въртейки педали. Оттам насетне всеки може да си избере накъде да се разходи и да се наслади на този участък.

Разходка около София до Златните мостове

Драгалевски манастир

Намира се на 10 км от града. Лесно достъпно място е, а в същото време е красиво и спокойно. Можете да запалите и свещ за мир в душата.

Язовир „Долни Богров“

На 12 км се намира любимо място за рибарите. Не се губи време в излишно и дълго пътуване, което в същото време осигурява повече време за любимото занимание.

Конна база в Чепинци

Ако искате да пояздите на свеж въздух, е необходимо да попътувате само 12 км. Конната база се намира на Околовръстното шосе, така че за броени минути можете да сте там и да се радвате на приятно прекарано време.

Разходка около София до конната база в Чепинци

Мировяне

На 12 км от големия град е. В центъра му се намира църквата „Света Троица“, която е построена през 1871 г. Изрисувана е от Михаил и Христо Благоеви. Запазена е също така и тракийска надгробна могила.

Божурище

13 км и ще сте в град, известен с 3 неща – конете, самолетите и божурите. Това са символите на града. Любителите на конната езда могат да посетят конен клуб „Конкур“ и да пояздят на воля.

Парк дворец „Врана“

Мястото е подходящо за малки и големи. Има много място по алеите, децата има къде да си играят, а същевременно има и конюшни за по-големите. Спокойствието е пълно, а дворецът допринася за докосването ни голяма част от българската история. Намира се на 15 км.

Разходка около София до парк дворец Врана

Язовир Хераково

На 16 км е и е в посока Калотина – след Божурище и преди Сливница. Самото село Хераково е малко, но махалите му се намират на 2-3 км една от друга. Те са Бобен, Белица, Кантон, Скала махала и Каракачан махала. Гледките са повече от красиви, а водата на язовира успокоява с шумоленето си.

Село Герман

На 16 км е и село Герман. Освен религиозните храмове, които могат да бъдат намерени там, ще можете и да се полюбувате на ливади, ниви, овощни и зеленчукови градини, поляни, долове, пасбища, гори от бук, дъб, леска и габър.

Локорско

Това е селце на 17 км от града. След последната къща в селото, се откриват красиви широколистни и иглолистни гори. Изключително красиво е през есента, когато листата на дърветата започнат да падат. Гледките, на които можете да се насладите, могат само да ви удивят и напълнят душата.

Курилски манастир „Св. Иван Рилски“

На 17 км от София на десния бряг на Искър и на километър от село Курило може да намерите този манастир. А в близост до него се намира старата българска крепост Белиград.

Банкя

Банкя също се намира на 17 км от столицата. Там можете да изкарате ден край басейна, да използвате някой от СПА хотелите или просто да се разходите, за да си налеете минерална вода за пиене. Друго нещо, което може да се направи там, е разходката. В близост се намират къщата-музей „Димитър Благоев“, храмът „Св. Св. Кирил и Юлита“ и манастирът „Св. Петка“.

Мърчаево

Селото е разположено в северозападното подножие на Витоша. Единственото софийско село е, което се намира по горното течение на Струма и в Пернишката котловина. Само на 18 км от София е, а в същото време разкрива уникално красиви гледки.

Кокалянски манастир

Намиращо се на 18 км от София, това място е красиво през всеки един от сезоните. Легендата разказва, че по време на лов в Плана, Самуил убива сърна, която преди да издъхне, проронила сълза. Царят се трогнал силно от това и заповядал на това място да се изгради манастир в чест на архангел Михаил.

Разходка около София до Кокалянски манастир

Кътински пирамиди

Край село Кътина се намира природни образувания, наподобяващи пирамиди. Представляват скали с остри върхове и червеникав цвят, формирали се от почвената ерозия. Намира се на 20 км от града.

„Златна рибка“

Ресторант „Златна рибка“ се намира на 20 км от столицата в красивия Панчаревски пролом. Храната е вкусна, а има и рибарници с жива риба. Ако не искате да ходите на ресторант, спокойно можете да си направите пикник край реката и да се насладите на спокойствието.

Разходка около София до ресторант "Златна рибка"

Голф игрище Равно поле

Любителите на голфа може да поиграят любимата си игра и да се насладят на чист въздух сред природата. Това удоволствие се намира само на 20 км разстояние и всеки желаещ може да го посети.

Разходка около София до голф игрище Равно поле

Природните джакузита на Железница

На разстояние от 23 км могат да бъдат намерени минерални извори. Водата от тях се е бутилирала в миналото. Ентусиасти – почитатели на планината и природата – са изградили от камъни басейните, намиращи се там.

Лозенски манастир

Минавайки по екопътека „Лозенска планина“ ще достигнете до заветния манастир. Като цяло се намира на 23 км от София. Мястото е много красиво и се усеща силен дух в него. Ако не искате да правите преход през екопътеката, можете да достигнете дотам директно с автомобила си.

Село Кладница

Селото е на 26 км от града и е един от подстъпите до Витоша. Планинската пътека към природния парк е пълна с красиви дървени беседки. Мястото е прекрасно за пикник. Същевременно реката осигурява прохлада и свежест на посетителите. Вековен дъб с обиколка на ствола от 3 мера може да бъде намерено в манастира „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. От Кладница има пътека, по която можем да достигнем до извора Живата вода.

Черни връх

Само на 28 км е и изобщо не трябва да се притеснявате, ако решите да го изкачвате. Леснодостъпен е и няма да съжалявате, ако се качите догоре, тъй като насладата от преживяването ще е пълна.

Разходка около София до Черни връх

Язовир „Пасарел“

Намиращ се на 28 км от София и между Лозенска планина и Плана планина, язовирът е едно красиво място, осигуряващо условия за прекрасна разходка. Къпането и риболовът са забранени, но пък самото усещане да си там е изпълващо. Уникалността на мястото идва от красивите планински хълмове, които се отразяват в плоската като огледало повърхност на язовира.

Хижа „Пейкова бука“

На 31 км разстояние от столицата и в близост до село Долни Пасарел, може да намерите тази чудна хижа. Намира се непосредствено до вековен бук и има прекрасен планински извор, които правят усещането там повече от релаксиращо.

Лесново

На 33 км от София можете да летите със самолет. Или пък можете да гледате излитащи и кацащи самолети, ако се притеснявате да пробвате сами. Пробвате ли обаче, най-вероятно ще останете повече от доволни, тъй като гледката ще си заслужава.

Хидропарк „Вятърните мелници“

Отново на 33 км от града, но в Горна Малина може да бъде намерен чудесен хидропарк. Всички любители на басейните и водните удоволствия ще могат да се насладят на прекрасни моменти и хубави преживявания. Допълнителни занимания, които могат да допринесат за настроението, също има. Такива са конната езда, мини-голфът, стрелбата с лък, билярдът, тенисът на маса и риболовът.

Язовир „Опицвет“

Язовирът се намира на 33 км от София и е в село Опицвет. Западно от селото пък извира река Блата, която се влива в Искър. Течението е приятно място за разходки и зареждане с положителна енергия. Ако разходката не Ви е достатъчна и искате да научите малко за историята на мястото и за културата му, можете да посетите църквата „Св. Неделя“, която е на повече от 150 години.

Езерото Панчарево

Панчарево най-големият воден парк в близост до столицата. Някои хора дори го наричат „софийското море“. Езерото е идеално за риболов или пък за каране на кану и лодки. Чудесно място е за пикници, но понякога е пренаселено, тъй като много хора отиват да отморят точно там.

Разходка около София до езерото Панчарево

Старо село

На 38 км от София и в близост до Перник ще откриете приказно красиво селце с пасторални гледки. Възрастните хора там обикновено са приказливи и попаднете ли на такива, то ще чуете много интересни истории и легенди за това място.

Пещера Живата вода

Намира се на 39 км от столицата ни в село Боснек. Тя е красива и в същото време е обвита от мистерия. Причината е, че в дъното ѝ има голяма зала, от която изтича вода на извор Живата вода. Счита се, че тази вода е жива и лековита. Казват, че водата излиза на тласъци с променлива сила, като понякога напълно секва. Легендите разказват, че водата спира, когато грешен човек се доближи.

Драгоманско блато

То се намира на 40 км и е най-голямата естествена карстова влажна зона в България. Откритите водни площи са богати на езерен камъш, острици, теснолист и широколист папур. В информационния център там пък можете да разгледате и няколко зали с богата експозиция.

Гугулят

Намира се на 40 км. Пантеонът „Майка България“ е там и той изглежда малко странно с размера си на фона на малкото селце. Изграден е от червен бетон, а в центъра ѝ се намира статуя, символизираща майка България, скърбяща за загубените чеда. Ако не искате да гледате подобен тип строителство, можете просто да се разходите и да се насладите на всички гледки и красоти.

Своге

Своге е само на 42 км път, но в същото време открива доста удобни възможности за изкарване на приятни мигове. В околностите на града са водопадът „Скакля“, Вазовата екопътека и манастирският комплекс „Св. Петка“. Там се намират и лакатнишките скали, които също откриват спиращи дъха гледки от Искърското дефиле.

Щъркелово гнездо

То това летовище се стига лесно по пътя за Самоков, като е на 45 км от София. Разположено е край язовир Искър и има лесни за преминаване пътеки, по които да се правят разходки. Придружено е и с приятни гледки към водата. Може да седнете и в заведението, намиращо се там и от терасата да се любувате на прелитащите над водата птици.

Чуйпетльово

Ако искате да посетите по-дивите места на Витоша, можете да попътувате 46 км до това курортно селище. Отново разстоянието не е далечно, а в същото време ще се насладите на природата в пълния ѝ блясък.

Годеч

На 48 км от София можете да се насладите на природна свежест и чист въздух. Може да разгледан и манастирът „Св. Дух“, който е паметник на участниците във войната за освобождение на България.

Брезник

Намиращ се на 49 км от столицата, Брезник привлича хора през цялото лято с аквапарк „Конза“. Той все пак не е единственото нещо, което може да Ви заинтригува. Можете да посетите и парк „Брезнишко бърдо“ или пък късноантичната крепост и храмовете наоколо.

Цари Мали град

На 50 км от големия град е разположен комплекс, разполагащ с атракционен парк, пълен със забавления за малки и големи. Можете да си направите разходка на хълма Св. Спас. Той е част от вековната история на района. С него се свързват много легенди за голямо старинно селище, известно като „Цари Мали град“, което пък се предполага, че означава „Малък Цариград“.

Разходка около София до Цари Мали град

Екопътека „Поглед към девет планини“

Намира се също на 50 км от София и носи приятни моменти при преминаването ѝ. Маршрутът, който се преминава е повече от живописен. Началото ѝ е в село Сирищник, преминава пред Рудина планина и се насочва към Хижа Джамен. В най-високата ѝ точка се открива невероятна гледка към близки и далечни планини.

Идеи за разходка около София на разстояние от 100 и повече километра

Ако имате повече време и сте готови да покарате до малко по-далеч, но все пак не чак толкова далеч, отново има къде да се разходите. Ето още няколко идеи за разходка около София, макар и на една идея по-далечно разстояние.

Седемте рилски езера

Само на 100 км разстояние са и са повече от чудно място, което задължително трябва да се посети. За да се стигне дотам, има много различни варианти и маршрути. Това пък носи със себе си удобството за хората, които не са добри планинари, а в същото време носи и възможност за екстремни преживявания за по-подготвените. Езерата са приказно красиви, изпълват те с тръпки и пълнят сърцето и душата ти с хубостта си.

Разходка около София до Седемте рилски езера

Стобските пирамиди

Отново на стотина километра от София върху скалистите ридове на Рила и близо до село Стоб се намират Стобските пирамиди. Това са живописни скални образувания, за които се носят не една или две вълнуващи легенди. Допълнителното място, което може да се посети там, е дори още по-специално – Рилския манастир.

Съевата дупка

На 100 км от София всички почитатели на пещерите, скалните образувания, сталактити, сталагмити и сталактони могат да намерят точно това. Съевата дупка е пещера, която си заслужава да бъде видяна.

Разходка около София до Съевата дупка

Черепишки манастир

Отново е на 100 км разстояние и е прекрасно местенце, намиращо се в Искърския пролом. Най-добрият вариант би бил от Лютиброд да се тръгне пеша по пътя обратно към Черепиш. Ходенето е не повече от час, но си заслужава. Преминава се през живописни тунели, склонове и извивките на Искър и накрая се открива прекрасна гледка отвисоко към манастира.

Разходка около София до Черепишки манастир

Благоевград

Благоевград е на 102 км от София. Някои отскачат само, за да обядват в парк Бачиново.  Старата част на града – Вароша – е чудесно място за разходка. Съвсем близо е до центъра на града, пълно е с малки красиви улички и в същото време е романтично и уединено място. Малките улички са почти като лабиринт, от който не ти се иска да излезеш.

Село Граница

Селото се намира на 106 км от столицата и само на 4 км от Кюстендил. Осигурява перфектни условия за разходка, има много места за пикници, средновековни крепости и старинни къщи. В селото има църква, манастир и винпром.

Варвара

На 107 км от столицата се намира село Варвара. Над селото се издига 18-метрво светещ кръст – символ на това място. Известно е със съборите, които се правят в него.

Пещера Проходна

На 110 км е и е в близост до село Карлуково. От там тръгва не един интересен за разходка маршрут. Пещерата, от своя страна, е известна като най-дългият пещерен тунел в България – цели 260 метра. Мястото е повече от магнетично и изпълващо с енергия. Има и условия за скачане с бънджи за любителите на екстремните преживявания. В пещерата е сниман филмът „Време разделно“.

Разходка около София до пещера Проходна

Тетевенския Балкан

На 111 км от София е Тетевен. От него тръгват изключително много пътеки към Стара планина. А всяка пътека е от красива – по-красива. Която и да изберете, няма да съжалявате, че сте минали по нея.

Сопот

При хващане на подбалканския път се пътува 130 км дотам. Градът, разбира се, носи духа на Вазов. В същото време е перфектното място за парапланеризъм, планинско колоездене и зорбинг .

Пловдив

149 км път и можем да се разходим по пловдивските тепета. Разходките из Стария град в Пловдив са винаги приятни, а Античният театър е място, което носи хубави чувства.

Античния театър в Стария град в Пловдив

Като за финал на импровизирания ни тур с идеи за разходка около София

Изброихме доста дестинации и идеи за разходка около София. Местата, които можем да посетим, със сигурност не са едно или две. И хубавото е, че всичките са интересни и си заслужават. Освен това с изброените тук, списъкът не свършва. Има какво още да се види от нашата прекрасна България. Стига да имаме желание, можем да обикаляме и посещаваме много и различни кътчета на страната ни и да се радваме на красотите й.

Разходка около София

Освен това слънчевото време някак си не ни дава сърце, както се казва, да си останем вкъщи. Съботите и неделите ни приканват постоянно да излезем навън и да се отдадем на хубавото време. Със семейството, с роднини или с приятели, една такава разходка непременно би донесла много положителни емоции. Би могла да ни зареди, за да можем да посрещнем смело понеделника и новата работна седмица. Идеи за разходка около София – колкото искате. Затова не губете време, а си изберете дестинация и я посетете. Подарете си пълноценно прекарано време и прекрасни емоции сред нашата красива природа. Не само си представяйте красотите на всички тези приказни кътчета, просто идете да ги видите.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu