ИТ Новини

.ею е новият европейски домейн на кирилица

Всеки потребител или компания в Европейския съюз от 1 юни вече може да регистрира свой уебсайт на кирилица с разширението .ею. Проектът беше представен в София от организацията EURid, която поддържа домейна на Европа .eu, и представителството на Европейската комисия. Регистрациите на домейна .ею започват на 1 юни т.г. в 10 сутринта българско време. Така спира и регистрирането на интернет адреси на кирилица с латински домейн .eu.

“С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа. Така всички българи могат да ползват интернет на родния си език. .ею има важна роля за многоезичието в ЕС”, заяви на церемонията Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid. Според него българските фирми ще могат по-лесно да се промотират на собствения си език онлайн. Сепия уточни, че досега в Европа има регистрирани около 2000 уеб страници на кирилица с окончание на латински .eu От 1 юни те ще получат безплатно домейн и с разширение .ею и имат тригодишен срок, в който да ползват и двата. EURid е неправителствена организация, която работи с над 700 регистрации.

Общо около 20 000 са българските фирми и потребители, регистрирали сайт с разширение .еu досега. “Не очакваме от утре да има милиони нови регистрации на кирилица. Прогнозираме през първата година да са под хиляда, тъй като потребителите навсякъде са разглезени и използват латиница. Но в течение на времето новият домейн ще става все по-популярен, както се случи в Китай и арабските страни”, предвижда Сепия. Именно по тази причина той смята, че България има потенциал за сериозен растеж през следващите години. Чрез домейн на кирилица уеб страниците на фирмите ще се индексират по-лесно от търсачките на родния им пазар. Новият домейн може да се използва от фирми и потребители от страните от Европейския съюз.

Европейската комисия прокара пътя за новия интернет домейн през 2009 г., когато прие нови правила, дали възможност на бизнеса и потребителите да регистрират домейни с разширение .eu, използващи символи на родния си език, включително кирилица и гръцката азбука. Домейнът .eu е един от най-популярните в света с над 3.9 млн. регистрации.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu