ИТ Новини

В София заработи първата 5G базова станция на А1, операторите започват тестове

Тази сутрин на 8-мия етаж на НДК А1 България показа пред журналисти първата базова станция от тестовата си 5G мрежа, която ще бъде активна през следващите 6 месеца. Припомням ви, че и трите телекома получиха от КРС честотен ресурс, необходим за провеждането на 5G тестове, които ще са затворени за крайни клиенти. 

На събитието на А1 беше демонстрирана възможността 5G връзката да се използва за предоставяне на фиксирани услуги, а именно едновременно излъчване на 16 HD телевизионни канала.

На този етап няма смартфони, които да могат да се тестват в мрежата. 

Красимир Петров А1 5G

За тестовете си A1 ще използва честотната лента от 3440 до 3540 MHz, а технологичен партньор е Nokia.

5G мрежите в България - nixanbal.com

В презентацията днес беше показан слайд със заглавие “5G в Австрия”, който ясно описва плана за изграждане на 5G мрежа от местния А1 Австрия. Честотите са получени през март 2019 г., през декември 2019 г. ще бъде пусната 5G мрежа в първи град (Гмюнд), през 2020 г. ще бъдат покрити всички областни градове, а до 2025 г. – цяла Австрия.

За съжаление за България подобни прогнози на този етап изглеждат сложни, защото у нас пред операторите все още стоят някои предизвикателства, а именно държавата да освободи необходимия им за 5G честотен ресурс, да им го предложи на актуализирани към 2019 г. цени и да облекчи режима за изграждане на нови и надграждане на съществуващи базови станции, което в момента отнема твърде дълго и би забавило сериозно въвеждането на 5G.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu