ИТ Новини

България моли за помощ САЩ за закриването на Zamunda и други торент тракери

Общите усилия между държавите в борбата с онлайн пиратството не спират и наскоро предприети действия от страна на българската страна може да поставят точката на един от най-посещаваните интернет ресурси в българската част на Интернет, за което съобщава TorrentFreak.

Медията припомня, че страната ни дълго време е поставена в т.нар. „Специален списък за наблюдение301“. Става дума за документ, подготвян от Офиса на търговския представител на САЩ (The US Trade Representative, USTR), в който биват посочени страните, в които има проблем със спазването на правата на интелектуалната собственост. В последните години обаче, българската държава работи активно по проблемите, което и дава конкретен резултат – България е премахната от въпросния списък.

TorrentFreak съобщават, че през 2020, България е заявила готовност за търсенето на съдебна отговорност към популярния торент тракер Zamunda.net, както и други известни пиратски сайтове, като ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Медията цитира доклад от тази седмица, изпратен от българските власти към USTR, в който бива посочен прогреса, който страната ни е постигнала по отношение на препоръките на САЩ и конкретните мерки, които планира да предприеме в бъдеще.

Така например, докладът посочва, че софийска градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to с обвинение за нарушаване на запазените права на интелектуална собственост. Изданието посочва, че през ноември миналата година, въпросът е бил обсъждан на най-високо дипломатическо ниво, като е бил проведен разговор между висш представител на Държавния департамент на САЩ и посланика ни в страната, че завеждането под съдебна отговорност на Zamunda.net и Arenabg остава ключов проблем. Но в споменатия доклад, България подчертава изрично взетите в това отношение конкретни мерки.

В документа се посочва, че са проведени множество разпити на свидетели, проверки на сайта, подготвени и изпратени са писма с молба за юридическа помощ до властите в САЩ, Австралия, Босна и Херцеговина, Швеция и Швейцария за информация и прекъсване на достъпа на потребителите до конкретните сайтове. Те обаче си остават онлайн, а от българска страна напомнят на САЩ, че те също трябва да свършат своята работа. Изглежда, че Zamunda.net има сървъри, които са разположени в Щатите и наскоро американското правосъдно министерство е издало съответните заповеди за тяхното изключване.

Оказва се, че в края на януари тази година, от кабинета на висшия прокурор на България е изпратено до американското правосъдно министерство официално искане за „изземването на нелегални сървъри, съхраняващи огромни количества развлекателно и софтуерно съдържание, нарушаващо правата на интелектуалната собственост„, на американска територия, собственост на българския пиратски торент тракер Zamunda. Дали това ще е края на Zamunda, предстои да разберем в следващите месеци.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu