Новини

Актуални митове и факти около COVID-19

Независимо от това, което може да видите онлайн, яденето на чесън и пиенето на белина няма да Ви предпазят от заразяване.

Докато навлизаме в четвъртия месец от пандемията на коронавируса, все още ни липсва доста информация относно COVID-19 и болестта, която причинява. Въпреки че все още нямаме ваксина и не сме близо до стадния имунитет, има няколко неща, за които експертите са единодушни. Практикуването на социално дистанциране, носенето на маска на публични места и честото миене на ръцете със сапун в продължение на 20 секунди са добри тактики, с които да защитите себе си и околните от заразяване с вируса.

Но според публикации в социалните медии, има много разнообразни начини да се защитите. Много преди коронавирусът да бъде обявен за пандемия от Световната здравна организация, хората започнаха да споделят всякакви съмнителни съвети как да се предпазите от заразяване, като се започне от сравнително безобидни заблуди (като да си направите свой собствен дезинфектант) до направо опасни препоръки (като инжектиране на белина в тялото). Стигна се до момента, в който Facebook се намеси и забрани всякакви реклами, популяризиращи фалшиви лечения на коронавируса.

В опит да изясним фактите, ние ще разбием тези обичайни митове за коронавируса, превзели новинарските емисии.

Мит 1: Носенето на медицинска маска може да причини интоксикация с CO2 или недостиг на кислород

В интернет се разпространиха слухове, че носенето на покритие за лице може да Ви накара да вдишате твърде много въглероден диоксид или да ограничи способността Ви да получавате достатъчно кислород.

Истината е, че медицинските маски за лице се използват поне от 1890-те, а маски за еднократна употреба от 30-те години. По онова време не е потвърдено, че маските за лице ограничават количеството кислород, което тялото Ви получава или увеличават количеството въглероден диоксид, който дишате.

Медицинските шлемове N95 могат да позволят на въглеродния диоксид да се натрупва вътре в маската за период от няколко часа продължителна употреба, но това обикновено е проблем само за хората с дихателни и сърдечни проблеми. С медицинските и платнените маски, които много от нас носят, въглеродният диоксид може лесно да избяга от маската, според BBC.

Мит 2: 5G предизвика появата на COVID-19

Следващото поколение безжични мрежи 5G предизвика спорове по целия свят. Хората изразиха притеснение, че радиосигналите, които 5G излъчва, могат да причинят рак и други здравословни проблеми. Така че не е прекалено изненадващо, че днес мнозина обвиняват 5G мрежата като причинител на пандемията от коронавирус.

Истината е, че не 5G е отговорен за появата на коронавируса. Коронавирусите съществуват от десетилетия, много преди появата на безжичните мрежи, които имаме днес. Няма документирана връзка между мобилните телефони, включително 5G телефоните и рака – те не произвеждат вида енергия, която директно уврежда клетките.

Мит 3: Коронавирусът е създаден от хората и умишлено е пуснат в света

Една теория на конспирацията за коронавируса гласи, че той е проектиран в лаборатория и умишлено е освободен, за да убива хора, вероятно по политически причини.

Истината обаче е съвсем различна. Учените твърдят, че няма законно доказателство за тази теория. Те признават, че SARS-CoV-2 (официалното наименование на този вирус) е много подобен на SARS-CoV, вирусът, предизвикал епидемията от SARS от 2002 до 2003 година.

Но този нов коронавирус в по-голяма степен съвпада с вирусите, които заразяват прилепите и панголините, за които не е доказано, че вредят на хората в миналото. Ако някой умишлено създаде вирус, който да атакува световното население, както някои спекулират, навярно той би избрал по-опасен щам, който да причинява повече увреждания и да бъде по-лесен за разпространяване и дори мерки като социалната дистанция да не са достатъчни.

Някои изследователи дори спекулират, че заразените с SARS-CoV-2 хора преди много години бавно разпространявали заразата, за да предизвикат един ден пандемия.

Мит 4: Не трябва да търсите спешна медицинска помощ, защото може да се заразите с коронавирус

Страхът зад това е валиден, тъй като хората чуват за запълване на болнични легла и се притесняват, че ако влязат в болница, те със сигурност ще се заразят.

Истината е, че ако имате спешен медицински проблем, посещението на спешна помощ е по-безопасно, отколкото да си го спестите, според AARP. Сърдечните удари, инсултите и други сериозни състояния могат да причинят смърт без лекарска намеса. Болниците имат планове за изолиране на пациенти с коронавирус от останалите, за да се предотврати разпространението на вируса.

Ако живеете в голям район, някои болнични заведения могат да бъдат специализирани само в лекуването на пациенти, които нямат коронавирус, затова се обадете, преди да отидете, ако времето го позволява. Ако Вие или някой в дома Ви е не се чувства добре, все пак трябва да се обадите на 112.

Мит 5: Ако можете да задържите дъха си за 10 секунди, значи нямате коронавирус

Идеята зад този мит е, че ако някой е заразен с коронавирус, във фазата, в която има проблеми с дишането, 50% от дробовете му ще имат белодробна фиброза – белодробно заболяване, което причинява необратими белези и втвърдяване на белодробната тъкан.

Из интернет се разпространява публикация, в която се твърди, че ако можете да задържите дъха си за 10 секунди – без да чувствате стягане в гърдите – тогава нямате белодробна фиброза и вероятно не сте заразени с коронавирус.

Въпреки че е възможно коронавирусът да причини фиброза, задържането на дъха не е подходящ домашен „тест“, за да се определи дали имате увреждане на белите дробове. За да поставите правилна диагноза, ще са Ви необходими различни тестове, извършени от Вашия лекар. И ако имате затруднено дишане, трябва да се обадите на личния си лекар.

Мит 6: Пиенето на вода ще отмие вируса от устата Ви

Публикация намерена в интернет гласи, че трябва да пиете вода на всеки 15 минути, защото дори ако коронавирусът попадне в устата Ви, водата и други течности могат да го изхвърлят в стомаха, където той не може да оцелее поради стомашната киселина. Продължава да се твърди, че ако не пиете вода достатъчно често, коронавирусът ще попадне във Вашите дихателни пътища и след това в белите дробове.

Друг пост твърди, че можете да „елиминирате“ вируса от гърлото си, като си правите гаргара с топла вода и сол или оцет.

Истината е, че винаги е добра идея да се поддържате хидратирани, независимо дали сте болни или не. Но според СЗО няма доказателства, че питейната вода може да Ви предпази от заразяване с коронавирус. Нито пък гаргарата със солена вода или оцет. Дори промиването на носа Ви със солен разтвор няма да Ви защити.

Мит 7: Избягвайте ибупрофен, ако сте заразени с коронавирус

Този мит дойде от уважаван източник – Оливие Веран, здравният министър на Франция. На 14 март той публикува в Twitter, че приемането на нестероидни противовъзпалителни лекарства (известни като НСПВС), като ибупрофен, „може да бъде фактор за влошаване на инфекцията“. Ако имате треска, казва той, вземете парацетамол (известен още като ацетаминофен или тиленол в САЩ).

FDA и Европейската агенция по лекарствата твърдят, че няма достатъчно научни доказателства, които показват, че приемането на ибупрофен или други НСПВС може да влоши коронавирусната инфекция. FDA уверява, че сега разглежда искането да направи допълнително проучване. Други експерти казват, че няма данни, които предполагат, че ибупрофенът влошава инфекцията.

Въпреки това, няколко експерти подкрепиха твърденията на Веран в доклад, публикуван в Британския медицински журнал, подчертавайки, че като цяло ибупрофенът не трябва да се използва за лечение на треска и че „продължителното заболяване или усложненията на респираторните инфекции могат да бъдат по-чести, когато НСПВС са използва.“

На 18 март СЗО публикува в Twitter, че не препоръчва на хора с COVID-19 да избягват ибупрофен и е публикувала тази информация на страницата си за митовете относно коронавируса. Въпреки това тази информация е премахната от 25 март. Националната здравна служба на Обединеното кралство понастоящем препоръчва приема на парацетамол за облекчаване на коронавирусните симптоми и не споменава приемането на НСПВС.

Съветваме Ви да се свържете с Вашия лекар или медицинско лице, ако смятате, че имате коронавирусна инфекция и получете препоръката им за това какви лекарства да предприемете.

Мит 8: Чесънът и билките ще Ви излекуват и предпазят от коронавирус

Казват, че чесънът помага за подсилване на имунната Ви система и поради това в интернет се разпространяват слухове, че може също да предотврати инфекция с коронавирус. В един пост се посочва, че чесънът е особено полезен, ако го сварите и пиете водата, която е останала.

Някои публикации в социалните медии също твърдят, че варенето на чай от билки може да предпази децата от заразяване с коронавирус.

Според СЗО обаче докато чесънът е полезен за имунната Ви система, той не може да Ви предпази от заразяване с новия вирус.

Мит 9: Топлото време ще елиминира коронавируса

Следвайки подобна логика при грипната епидемия, мнозина вярват, че когато времето се затопли, коронавирусът ще изчезне. Митът бе потвърден от президента Доналд Тръмп, който каза на своите привърженици през март, че коронавирусът ще отмине през април, когато времето се затопли.

Според СЗО коронавирусът може да се предава във всички райони на земното кълбо, включително и тези с горещ климат. Той няма да изчезне просто когато времето става все по-топло през пролетта и лятото, казват експертите. Все още не знаем дали COVID-19 е сезонен вирус като грипа, което означава, че той губи способността да инфектира клетките с повишаване на температурата, или постоянно циркулиращ.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu